Producătorii de echipamente destinate reţelelor de comunicaţii se vor implica în implementarea ‘Ro-Alert’

 Producătorii de echipamente destinate reţelelor de comunicaţii se vor implica în implementarea 'Ro-Alert', sistem care va permite transmiterea simultană a unui mesaj de alertă către toţi utilizatorii de terminale conectate la o reţea mobilă, se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), transmis vineri AGERPRES.
Economica.net - vin, 22 sept. 2017, 13:06
Producătorii de echipamente destinate reţelelor de comunicaţii se vor implica în implementarea 'Ro-Alert'

„Grupul de lucru pentru dezvoltarea şi implementarea sistemului ‘Ro-Alert’ s-a reunit din nou astăzi (vineri, 22 septembrie 2017 – n. r.), la sediul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii pentru o serie de întâlniri de lucru. Începând de astăzi, grupului de lucru i se alătură şi specialişti ai producătorilor de echipamente destinate reţelelor de comunicaţii, expertiza lor fiind esenţială pentru stabilirea parametrilor tehnici necesari funcţionării sistemului de alertare a populaţiei în situaţii de urgenţă”, precizează arbitrul telecom.

Potrivit sursei citate, grupul de lucru este format din reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), ai operatorilor de telefonie mobilă, ai producătorilor de echipamente de reţea şi ai autorităţii de reglementare în comunicaţii, ANCOM.

În cadrul întâlnirilor de vineri, discuţiile au vizat aspecte tehnice şi legale specifice care trebuie stabilite, astfel încât cetăţenii să fie avertizaţi în timp util de pericole pe telefonul mobil, automat, fără costuri.

Sistemul ce urmează să fie implementat va folosi tehnologia ‘cell broadcast messages’, care va permite transmiterea simultană a unui mesaj de alertă către toţi utilizatorii de terminale conectate la o reţea mobilă, aflaţi într-o anumită zonă de acoperire a unei reţele de telefonie mobilă şi care au activată funcţionalitatea de primire a acestor mesaje.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat, vineri, că soluţia tehnică pentru sistemul de alertare a populaţiei ar urma să fie definitivată vineri în cadrul unor şedinţe de lucru la ANCOM, iar în funcţie de opţiune, suma alocată urmând să fie de cel mult patru milioane de euro.

„A fost o întâlnire pe care a condus-o domnul prim-ministru. Au participat la ea operatorii privaţi de telefonie mobilă (…), ANCOM-ul, reprezentat prin domnul preşedinte Diţă, a mai fost STS-ul, reprezentat prin domnul general Vasilca. S-au tranşat etapele următoare, care vor fi cu termene scurte, dar realizabile. Astăzi vor fi cel puţin încă două întâlniri tehnice la sediul ANCOM, care vor realiza o parte din aceste etape”, a spus Arafat, la plecarea de la Palatul Victoria, unde a avut loc întâlnirea.

Raed Arafat a precizat că sistemul de alertare va avea „două componente importante”.

„Una de partea operatorilor, care (…) sunt dispuşi să investească în această parte din sistem, ei, şi o parte la noi, care este terminalul care integrează semnalele şi după care, prin el, noi putem să dăm mesajele prin ISU. (…) Soluţia tehnică se definitivează astăzi, după care urmează discuţii cu cei care pot furniza soluţie tehnică. Există câţiva pe plan european, inclusiv în România, care pot să facă treaba asta ca să se discute cu ei. Noi sperăm că săptămâna viitoare venim cu informaţii suplimentare, când considerăm că poate sistemul să înceapă să emită aceste alerte pe terminalele mobile. Va fi şi o perioadă de testare, obligatoriu, ca să nu se greşească şi, încet-încet, după asta să intre în implementare totală sistemul pe plan naţional”, a explicat oficialul DSU.

Guvernul a anunţat, luni, 17 septembrie, într-un comunicat de presă, că aplicaţia pentru avertizarea populaţiei înaintea situaţiilor de risc major – „Sistem Alert” – va fi dezvoltată şi implementată de ANCOM, IGSU şi STS, în colaborare cu operatorii de telefonie. În paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică şi pregătire a populaţiei pentru utilizarea acestui sistem, indică sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat de înţeles că ţara sa ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, fără a face la fel şi în privinţa Suediei, într-o întâlnire televizată......
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Jean-Philippe Imparato, directorul executiv al mărcii Alfa Romeo din grupul Stellantis, consideră că piața americană ...
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate duminică o propunere de interzicere a cazinourilor, într-un ...
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este obligat de lege să o cumpere
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este ...
Tragedia de pe Lacul Morii, unde un om a murit mușcat de câini, ne amintește că animalele domestice pot provoca daune ...