Producătorii de electricitate nu folosesc nici jumătate din capacitatea de export – Transelectrica

Capacitatea de export a conexiunilor reţelei Transelectrica peste graniţele ţării nu este folosită de producătorii de electricitate nici la jumătate, potrivit unei declaraţii pentru ECONOMICA.NET, a lui Ştefan Bucătaru, preşedintele directoratului Transelectrica. Consumul intern de electricitate se ridică la puţin peste o treime din capacitatea de producţie a României.
Adrian N. Ionescu - joi, 16 ian. 2014, 22:03
Producătorii de electricitate nu folosesc nici jumătate din capacitatea de export - Transelectrica

Transelectrica are o capacitate de transport suficientă pentru a răspunde cererilor de export. Deocamdată, pentru export nu se foloseşte jumătate din capacitatea de interconectivitate externă”, a răspuns Ştefan Bucătaru, preşedintele directoratului companiei, la o întrebare a ECONOMICA.NET, pusă cu ocazia listării la Bursă a obligaţiunilor Transelectrica (TEL).

România are o capacitate totală de producţie a electricităţii de aproximativ 20.000 MW, dar consumul zilnic este asigurat doar cu capacităţi de 7-8.000 MW.

Printre cauzele exportului mic s-ar număra şi preţul cerut, care ar fi prea mare, după cum au lăsat să se înţeleagă oficialii Transelectrica.

Exporturile de electricitate au depăşit de mai puţin de 10 ori în ultimul an pragul de putere orară de 1.000 MW şi, de cele mai multe ori, exporturile mari s-au înregistrat la ore când consumul intern este mai redus (noaptea), potrivit site-ului Transelectrica.

Totuşi, în ultimele luni, media exportului a crescut semnificativ de la circa 200 la peste 700 MW. S-au înregistrat de patru ori puteri orare de peste 1000 MW, numai în primele două săptămâni ale anului. În 14 ianuarie s-a depăşit pragul citat la o oră de vârf (19), iar în 12 ianuarie exportul se apropia de 900 MW la ora 15.

Pe de altă parte, producătorii încep să se gândească tot mai mult la export.

„Începând cu 1 august, CE Oltenia s-a înscris la piaţa de alocare a capacităţilor de interconexiune în vederea încheierii de contracte pentru export de energie electrică. La ora actuală, sunt antamate discuţii cu posibili parteneri din Turcia, Grecia, Ungaria, Austria, Germania, Moldova”, potrivit unui comunicat citat de ECONOMICA.NET.

România este de mai multă vreme exportator net de energie electrică, potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale de Nicolae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„De mai mult de o lună exportăm zilnic, în medie, între 700 şi 900 MW. Preţul mediu de export este undeva pe la 185 de lei”, declara Havrileţ la sfârşitul lui noiembrie anul trecut. Firmele care au exportat electricitate din România ar fi încasat peste 23 de milioane de euro din vânzarea de energie electrică într-o singură lună, potrivit unor estimări preliminare.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană propune pentru 2025 un buget al UE de aproape 200 de miliarde de euro
Comisia Europeană propune pentru 2025 un buget al UE de aproape 200 de miliarde de euro
Comisia Europeană a propus miercuri un buget anual al UE în valoare de 199,7 miliarde de euro pentru 2025. Bugetul va fi completat de plăţi estimate la 72 de miliarde de euro în cadrul......
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: WeBuild are peste 1000 de muncitori mobilizați pe secțiunea 5, pe care ar putea să o finalizeze anul acesta
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: WeBuild are peste 1000 de muncitori mobilizați pe secțiunea 5, pe care ar putea să ...
Exemplu bun de mobilizare pe secțiunea 5 a Autostrăzii A1 Sibiu - Pitești, anunță miercuri secretarul de stat în Transporturi ...
Procesul de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană este practic înghețat în urma adoptării legii agenților străini
Procesul de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană este practic înghețat în urma adoptării legii agenților străini
Ambasadorul Uniunii Europene în Georgia, Pawel Herczynski, a declarat miercuri că procesul de aderare a acestei ţări ...
Autostrada Bucureștiului A0: Chinezii de la CCECC au realizat 9% din lucrările pe lotul 3 Nord în trei luni
Autostrada Bucureștiului A0: Chinezii de la CCECC au realizat 9% din lucrările pe lotul 3 Nord în trei luni
Lucrările pe primii kilometri ai Lotului 3 Afumați – Pantelimon din A0 Nord avansează, anunță miercuri Cristian Pistol, ...