Producătorii de energie regenerabilă cer modificarea schemei de sprijin, altfel riscă intrarea în faliment – PATRES

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România - PATRES face un apel către Guvern să urgenteze analiza modificării schemei de sprijin pentru producerea de energie regenerabilă, reducerea stimulentelor acordate producătorilor din sector conducând la restrângerea investiţiilor şi falimentarea celor existente, se precizează într-un comunicat al organizaţiei.
Economica.net - mar, 19 mai 2015, 12:24
Producătorii de energie regenerabilă cer modificarea schemei de sprijin, altfel riscă intrarea în faliment - PATRES

‘Considerăm că – prin măsurile luate – se face un prim pas în sprijinul producătorilor din sectorul regenerabilelor. Se impune însă continuarea demersului instituţional şi legal în vederea soluţionării unor probleme majore ale investitorilor din domeniu, generate de desele modificări legislative din ultimii doi ani. Situaţia acestora este critică: potrivit datelor PATRES (organizaţie din care fac parte 83 de companii – producători de energie din tot spectrul regenerabilelor: solar, eolian, hidro şi biomasă), o treime din producătorii de energie regenerabilă riscă intrarea în insolvenţă până la finalul anului 2015, efectul fiind un potenţial default bancar de circa 1,5 – 2 miliarde euro’, a declarat Martin Moise, vicepreşedinte PATRES.

Producătorii de energie din surse regenerabile semnalează, de asemenea, că sunt puşi în faţa unor situaţii fără precedent: pentru prima dată, pe Piaţa Certificatelor Verzi – PCV nu s-a tranzacţionat niciun certificat verde la sesiunea de tranzacţionare din data de 14 mai 2015, numărul ofertelor de vânzare ridicându-se la 111, scrie Agerpres.

‘Principala cauză a acestei situaţii este reducerea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate verzi, în 2014, la 11,1% faţă de 15% şi, în 2015, la 11,9% faţă de 16% cât era stabilit în Legea 220, situaţie ce a generat un excedent de certificate verzi de circa 3 milioane bucăţi pentru anul 2014. Potrivit estimărilor ANRE, circa 6 milioane certificate verzi vor fi, de asemenea, în plus şi în 2015. Această situaţie este confirmată şi de OPCOM care a comunicat că la data de 14.05.2015 se înregistra un excedent de 4.228.289 – certificate verzi, care la acest moment nu au cumpărător. În condiţiile acestui uriaş excedent de certificate verzi, este foarte interesant faptul că – potrivit reglementărilor în vigoare – certificatele verzi sunt impozitate la momentul acordării şi nu la momentul efectiv al vânzării. La un preţ minim de 131 RON/CV rezultă un impozit aferent de 88.682.239 RON, care a fost plătit în ‘avans’ de către producătorii de energie din surse regenerabile, fără ca aceştia să obţină venituri din vânzarea certificatelor verzi’, se arată în comunicat.

Pe PCV cantităţile tranzacţionate au scăzut puternic în ultimul an, ceva mai multe tranzacţii fiind înregistrate în luna mai a anului 2014, de atunci piaţa fiind în colaps, iar pentru o mare parte dintre producătorii de energie din surse regenerabile, această situaţie fără precedent înseamnă risc de faliment, întrucât nu vor mai putea vinde certificatele verzi, spun producătorii de energie regenerabilă.

PATRES apreciază că cele mai mari probleme le vor avea producătorii mici şi medii, care vor fi puşi în imposibilitatea de a vinde certificatele verzi.

‘Pe lângă scăderea cotei anuale şi imposibilitatea de a vinde certificatele verzi, producătorii de energie din surse regenerabile au fost obligaţi – potrivit Ordinului 78/2014 al ANRE – să vândă energie doar la putere constantă (în bandă), lucru imposibil de realizat deoarece producţia depinde de factorii meteo, neexistând astfel certitudinea unor venituri pentru aceştia’, susţine Martin Moise.

Comunicatul mai precizează că PATRES primeşte constant din partea membrilor săi informări cu privire la situaţia dificilă în care se află aceste investiţii, o parte dintre producători aflându-se în situaţii de facto de insolvenţă, ei reuşind să supravieţuiască momentan doar datorită aportului de capital de lucru provenit din alte afaceri deţinute de respectivii investitori.

‘Practic, aceşti investitori azi vin cu ‘bani de acasă’ pentru a plăti cheltuielile curente de mentenanţă şi operare şi mai ales ratele bancare. Pe de altă parte, veniturile producătorilor în energie din surse regenerabile vor scădea cu până la 75% în 2015 faţă de 2012, în urma reducerii cotei de energie susţinută de mecanismul de promovare cu certificate verzi la 11,9%’, spun operatorii.

Aceştia subliniază că, pe lângă aceste probleme, au apărut în ultimii ani noi taxe sau cheltuieli suplimentare care au afectat activitatea producătorilor, şi anume: noua limită de dispecerizare stabilită la 5 MW în loc de 10 MW putere instalată; neacordarea de certificate verzi pentru cantităţile de energie livrate suplimentar faţă de prognoza de producţie în cazul centralelor dispecerizabile în baza OUG57/2013; amânarea de la tranzacţionare a unor certificate verzi tot în baza OUG57/2013; impozitul pe construcţii speciale; taxa pe apa uzinată care a crescut de 4,26 ori în baza HG 1202/2010; chirie pentru albia minoră.

‘Plecând de la aceste considerente, PATRES s-a adresat Guvernului, Parlamentului, Ministerului de resort, ANRE solicitând demararea unui amplu proces de consultare în vederea elaborării unor mecanisme echitabile şi predictibile de piaţă pentru toţi participanţii’, se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, PATRES apreciază decizia Parlamentului şi Guvernului României de a veni în sprijinul producătorilor din surse regenerabile cu puteri instalate cuprinse între 1 MW şi 3 MW oferindu-le posibilitatea de a încheia contracte bilaterale de vânzare/cumpărare a energiei negociate în mod direct.

‘Pentru micii producători, această măsură este un sprijin binevenit, aceştia întâmpinând mari dificultăţi în tranzacţionarea cantităţilor de energie electrică pe pieţele centralizate datorită lipsei de predictibilitate a producţiei dependente de factori meteo’, spun reprezentanţii PATRES.

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România şi-a început activitatea în anul 2014, la iniţiativa unui grup de producători de energie din surse regenerabile nemultumiţi de desele modificări şi necorelări ale sistemului legislativ cu realităţile şi nevoile producătorilor. În momentul de faţă, din organizaţie fac parte 83 de companii, producători de energie din tot spectrul regenerabilelor (solar, eolian, hidro şi biomasă), reprezentând companii care au la un loc o putere instalată de peste 400 MW.

Te-ar mai putea interesa și
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu CFR Călători
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat reparaţia capitală de tip R9 la cel de-al 17-lea automotor Siemens Desiro SR20D, cunoscut ca "Săgeata Albastră", aparţinând CFR Călători, în cadrul......
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul ...
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...