1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 11 º

News

Producătorii de energie regenerabile ar putea fi scutiţi de obligaţia de a vinde energia pe OPCOM

Producătorii de energie regenerabilă ar putea primi licenţe speciale pentru a tranzacţiona electricitatea prin contracte directe până când finalizează investiţiile în unităţile de producţie, iar ulterior să încheie contracte de vânzare-cumpărare pe OPCOM, potrivit ANRE.

09 oct, 2012 | Mediafax

"Am primit foarte multe propuneri de modificare a legii energiei. Am discutat şi cu OPCOM să vedem dacă pot prelua şi alte tipuri de contracte. Am discutat să dăm o licenţă specială pentru producătorii de energie regenerabilă prin care ca să poată tranzacţiona direct electricitatea până la finalizarea investiţiilor în unităţile de producţie. Ulterior, aceştia ar urma să tranzacţioneze energie pe piaţa concurenţială", a declarat marţi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolar Havrileţ, într-o conferinţă organizată de CEZ România.

El a adăugat că inclusiv bănci europene solicită schimbarea legii şi că autorităţile trebuie să se asigure că o astfel de prevedere este legală.

Pe de altă parte, Havrileţ a afirmat că OPCOM încearcă să dezvolte o platformă specială pentru astfel de contracte.

"În ultimele luni s-au schimbat fundamentele pieţei energiei şi gazelor din România", a spus Havrileţ.

Legea energiei prevede că toate tranzacţiile cu energie trebuie realizare doar pe platforme specializate. Platforma specializată de tranzacţionare a energiei este bursa de energie OPCOM. Mai multe companii şi asociaţii ale firmelor din sectorul energiei regenerabile se opun acestei prevederi, susţinând că reglementarea ar împiedica investiţiile.

Premierul Victor Ponta, prezent în conferinţă, a adăugat că este de acord cu flexibilizarea legii, dar nu şi pentru companiile de stat.

El a arătat că regula ca toate tranzacţiile de achiziţionare a energiei să fie derulate pe OPCOM ar putea fi "flexibilizată" în favoarea firmelor private, care nu pot obţine finanţare bancară în lipsa unui contract de furnizare, interdicţia fiind menţinută doar pentru companii de stat.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO