Producătorii de gaze pot “închiria” centrale electrice, noi sau viitoare, autorizate unde și cum vrea Guvernul, nu cum zice ANRE – proiect

Un nou proiect de lege cu impact asupra viitoarelor investiții în capacități de producție a energiei electrice umbă prin Parlament. El introduce posibilitatea  încheierii contractului de rezervare de capacitate de producere a energiei electrice.
Mihai Nicuţ - joi, 12 nov. 2020, 11:31
Producătorii de gaze pot “închiria” centrale electrice, noi sau viitoare, autorizate unde și cum vrea Guvernul, nu cum zice ANRE - proiect

În Parlament circulă deja un proiect de lege care va inflența iarăși semnificativ modul în care se vor derula investițiile în producția de energie electrică. Mai precis, este vorba despre un proiect de leg care aprobă cu modificări o Ordonanță a Guvernului (106/2020), care modifică la rândul ei celebra lege 123, a energiei și gazelor.

În Comisia de Industrii și Servicii, condusă acum de liberalul Sorin Bumb, care a luat locul lui Iulian Iancu, au fost introduse mai multe amendamente, printre care unul este extrem de important. Acesta introduce noțiunea de “contract de rezervare de capacitate” și a fost introdus de grupurile parlamentare PSD și PNL. Iată exact definiția:

contract de rezervare de capacitate de producere a energiei electrice – contract prin care întreaga capacitate de producere a energiei electrice a unei centrale electrice, ce utilizează combustibil și care este construită și operată de către un operator economic în condițiile legii, este rezervată de către un producător, inclusiv de gaze naturale, în vederea transformării unei cantități de combustibil, din producția proprie, în energie electrică ce urmează a fi valorificată în piață de către producator pe baza licenței de furnizare de energie electrică, cu plata unui tarif de rezervare  de capacitate de producere a energiei electrice către operatorul economic care construiește și operează centrala electrică”.

Cu alte cuvinte, un producător de gaze poate “închiria” o centrală electrică pe gaze, existentă sau care va fi construită de altcineva – îi dă gazele și primește energia electrică pe care o vinde apoi în piață, iar operatorul centralei primește bani prin acel tarif de rezervare.

Prima companie căreia pare că-i este adresată reglementarea – asta din ce se știe până acum – este Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, controlat de stat. Compania a anunțat deja un proiect, la Halânga (aproape de Drobeta Turnu-Severin, orașul natal al ministrului Economiei, entitate care controlează Romgaz) în acest sens: în parteneriat cu GSP Power (parte a Grup Servicii Petroliere, companie controlată de cunoscutul Gabriel Comănescu) vrea să ridice o nouă centrală pe gaz, în cogenerare, de 150 MW. Business planul este exact acesta: în baza înțelegerii cu Romgaz, Comănescu face centrala pe banii lui, Romgaz îi dă gazul și primește energia electrică.

Putem specula că, acum, dacă acest tip de contract va exista, proiectul centralei pe care, în acest caz, o face GSP Power, va fi mai atrăgător pentru finanțare din partea băncilor.Comănescu a anunțat atunci că ținta sa este să construiască centrale electrice cu o capacitate totală de 1.000 MW în România.

Iar noua reglementare arată că vizează exact construcția de capacități noi, pe gaze, prin acest sistem, în condițiile în care la momentul semnării contractului, nu este nevoie de licență.

“În scopul facilitării finanţării investiţiilor în capacităţi de producere a energiei electrice, o persoană fizică sau juridică are dreptul să:

  1. a) încheie contracte de rezervare de capacitate de producere a energiei electrice (…)
  2. b) să contracteze, în calitate de producător, în condiţiile reglementărilor emise de ANRE, energia electrică ce va fi produsă de noua capacitate energetică.

Pentru a comercializa energia electrică obţinută în urma unui contract de procesare, operatorul economic parte a unui astfel de contract trebuie să deţină licenţa de furnizare prevăzută la alin. (2) lit. g). fără a deţine, la momentul incheierii contractului, licenţa prevăzută la alin (2) lit. a)”

Tot legat de acest tip de contract, amendamentele specifică faptul că el poate fi încheiat oricum, inclusiv bilateral.

„Contractele de rezervare de capacitate de producere a energiei electrice se încheie în cadrul pieței concurențiale, bilateral, la tarife negociate de rezervare de capacitate de producere a energiei electrice, cu respectarea regulilor de concurență”, se arată în proiect.

Există un mare DAR

Proiectul de lege strecoară însă posibilitatea implicării politicului în autorizarea noilor capacități energetice. Ministerul Economiei și Energiei primește printre atribuții, una nouă: “emite autorizații pentru înființare de noi capacități de producere a energiei electrice, în baza unor proceduri aprobate prin ordin al ministrului”. În momentul de față, toate autorizațiile, inclusiv pentru noi capacități de producție, sunt emise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și, după cum se vede, de acum încolo ele sunt emise de Guvern, dacă proiectul va trece. În plus, vor fi și gratuite. Amendamentul a fost introdus chiar de șeful Comisiei, liberalul Sorin Bumb. Explicația: “Producerea de energie electrică este o activitate nereglementată și trebuie să fie atributul ministerului de resort care gestionează politicile energetice pentru noi capacități, iar autorizațiile sunt emise fără a se percepe tarife”.

Pe de altă parte, Guvernul poate decide și unde poate autoriza astfel de proiecte. Cităm din nou din proiect.

“În vederea asigurării siguranţei în funcţionarea SEN, în baza evaluărilor de adecvanţă efectuate de operatorul de transport şi de sistem, autorităţile competente pot lua măsurile necesare în vederea dezvoltării şi implementării unor mecanisme de asigurare a capacităţilor energetice pentru a atinge nivelul dorit de adecvanţă cu respectarea şi în mod corelat cu prevederile specifice din cadrul reglementărilor europene şi naţionale în vigoare”.

 

Te-ar mai putea interesa și
Compania energetică poloneză R.Power, prezentă și în România, își mărește capitalul propriu cu 25 de milioane de euro
Compania energetică poloneză R.Power, prezentă și în România, își mărește capitalul propriu cu 25 de milioane de euro
Grupul R.Power, unul dintre liderii sectorului fotovoltaic la scară largă din Polonia, a anunțat o nouă rundă de finanțare, în care R.Power S.A. a fost recapitalizată cu 25 de milioane de......
Airbus va începe un plan de îmbunătățire a performanței financiare, care include reduceri de costuri și înghețarea angajărilor – surse Reuters
Airbus va începe un plan de îmbunătățire a performanței financiare, care include reduceri de costuri și înghețarea ...
Grupul aeronautic european Airbus a lansat un plan de îmbunătăţire a performanţei, ce include reduceri de costuri şi ...
Primăria Capitalei anunță că STB va scoate pe traseu în acest weekend preponderent mijloace de transport dotate cu sisteme de climatizare
Primăria Capitalei anunță că STB va scoate pe traseu în acest weekend preponderent mijloace de transport dotate cu sisteme ...
Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) anunţă că în acest weekend, când sunt anunţate temperaturi de 40 grade, STB ...
Autostrada Paşcani – Suceava: CNAIR a transmis către ANAP documentaţia pentru licitația de construire a primului lot
Autostrada Paşcani – Suceava: CNAIR a transmis către ANAP documentaţia pentru licitația de construire a primului ...
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis la Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...