1EUR = 4.7781 RON | Bucureşti 13 º

Companii

Producătorii de medicamente generice: Studiile nu reflectă realitatea din piaţa farmaceutică

Producătorii de medicamente generice spun că studiile nu reflectă realitatea din piaţa farma, cu întârzierile la plăţi şi taxa clawback, creşterile raportându-se la preţurile din farmacii, care includ marje de distribuţie şi reduceri pe care sunt obligaţi să le plătească pentru a-şi vinde produsele.

12 aug, 2013 | Mediafax

"Există din păcate o diferență considerabilă între situația teoretică şi cea concretă, reală a pieței farma şi a producătorilor de medicamente. De exemplu, studiile sunt bazate pe un curs leu-euro sub nivelul celui real, în baza căruia operează piața. De asemenea, creşterile de piață se raportează teoretic la prețurile din farmacii, dar aceste prețuri includ marjele de distribuție şi reducerile pe care producătorii de medicamente generice şi biosimilare sunt obligați să le plătească pentru a-şi vedea produsele comercializate", a declarat, într-un comunicat, Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

El a arătat că studiile privind evoluția pieței de medicamente ar trebui să ia în calcul taxa clawback, plătită doar de producători la un nivel de aproximativ 14% din cifra de afaceri în prima jumătate a anului curent, să excludă exporturile paralele, estimate la 15-20% din piața medicamentelor originale şi care încep să atingă inclusiv piața produselor generice, şi întârzierile de peste 300 zile la încasarea facturilor.

"Toate aceste aspecte limitează considerabil profitabilitatea companiilor producătoare de medicamente şi ar trebui reflectate corespunzător în studiile de cercetare a pieței", spune Damian.

APMGR atrage atenția că piața de medicamente din România se confruntă cu o serie întreagă de necunoscute care împiedică producătorii să-şi dezvolte planuri de afaceri pe termen de mediu şi lung.

"Sunt factori care îngreunează foarte mult activitatea producătorilor de medicamente generice şi biosimilare, factori cu efecte negative pe care le-am explicat şi demonstrat în repetate rânduri atunci când am cerut implicarea autorităților. Din păcate, nici estimările pentru 2014 nu ne dau motive de optimism, în primul rând din cauza lipsei de claritate şi transparență în ceea ce priveşte planurile autorităților cu privire la noua listă de medicamente, reglementarea diferențiată a taxei claw-back în contextul introducerii în sistemul de compensare a unor molecule noi, modificarea metodologiei de calcul a prețurilor la medicamente şi plata creanțelor în aşa fel încât România să respecte prevederile Directivei 7/2011 privind plățile întârziate", a explicat Damian.

Recent, şeful APMGR a declarat pentru MEDIAFAX că piaţa farma, la preţuri de producător, s-a contractat puternic în prima jumătate a anului ca urmare a înăspririi mediului de afaceri.

Cegedim anunţat vineri, într-un raport, că piaţa farmaceutică românească a urcat cu 3,5% în primele şase luni, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent, la 1,34 miliarde euro (5,9 miliarde lei). Firma de cercetare şi studii de piaţă menţionează însă că datele din raport estimează ieşirile de produse din farmacii către pacienţi.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO