Producătorii de medicamente: Taxa clawback plătită de industria generică va creşte cu 20% faţă de T4

Taxa clawback pe care industria de medicamente generice o va plăti pentru primul trimestru al acestui an va creşte cu 20% faţă de ultimele trei luni din 2011, avertizează producătorii, care cer noului guvern modificări urgente ale cadrului legislativ în domeniu.
Economica.net - lun, 07 mai 2012, 18:37
Producătorii de medicamente: Taxa clawback plătită de industria generică va creşte cu 20% faţă de T4

„În absenţa unor măsuri reparatorii urgente, tot mai multe companii vor fi în imposibilitatea de a achita această taxă, care deja acoperă 25% din cifra de afaceri cumulată la nivelul membrilor Asociaţie Producătorilor de Medicamente Generice din România, pacienţii fiind privaţi astfel de dreptul lor firesc la tratamente accesibile. Taxelor si costurile induse de legislatie, de până la 55% din cifra de afaceri, li se adaugă costurile suplimentare care derivă din îngheţarea arbitrară a cursului de schimb la care se face referenţierea preţurilor la medicamente, la un nivel de 4,25 lei pentru un euro”, se mai arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, luni, de Dragoş Damian, CEO Terapia Ranbaxy şi preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

În acelaşi comunicat, sunt enumerate soluţiile APMGR privind modificarea mecanismului de aplicare al taxei clawback.

Astfel, producătorii propun: considerarea preţului de producător ca bază de calcul a taxei, excluzând adaosurile distribuitorilor, pe cele ale farmaciilor şi TVA; concordanţa termenului de plată al taxei cu cel al decontării, stabilit în acest moment la 210 zile; crearea unui mecanism transparent în vederea monitorizării proceselor de înregistrare a documentelor şi flux de numerar la nivel de farmacii şi spitale, care să garanteze acurateţea datelor furnizate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Tot la capitolul soluţii, APMGR propune stabilirea unui plafon maxim al valorii taxei plătite într-un an de către companiile producătoare de medicamente generice, pentru încurajarea folosirii acestora ca măsură de reducere a deficitelor bugetare şi asigurarea accesului pacienţilor la medicamente cu preţuri accesibile, în concordanţă cu politicile asumate ale guvernului, practicile europene şi recomandările FMI.

De asemenea, producătorii cer definirea taxei clawback ca măsură temporară, aplicabilă până în 2014.

„Cerem autorităţilor să nu sacrifice interesul naţional pe termen mediu şi lung, în încercarea de a identifica resurse suplimentare imediate de finanţare a sistemului de sănătate respectiv a cheltuielilor cu medicamentele”, se mai arată în comunicat.

Producătorii de medicamente generice din România mai spun că „au luat act despre bunele intenţii ale Guvernului condus de Victor Ponta, care, prin vocea domnului ministru al sănătăţii, Vasile Cepoi, a recunoscut necesitatea imperioasă de a lua măsuri reparatorii în ceea ce priveşte reglementarea taxei clawback”.

„Considerăm că poziţia deschisă şi tranşantă a domnului ministru este de natură să ne ofere speranţa că executivul va respecta Programul de Guvernare al USL pentru 2012, care are ca prioritate în domeniul sănătăţii «promovarea consumului de medicamente generice pentru populaţie – medicamente mai ieftine, dar la fel de eficiente ». Această direcţie strategică prioritară a noului guvern este una salutară, în acord cu tendinţa existentă la nivel mondial, pentru că punerea ei în practică ar permite lărgirea accesului la tratament al pacienţilor utilizând în modul cel mai eficient posibil resursele financiare existente. (…) Încurajarea producţiei generice nu se poate face doar la nivel declarativ, ignorând viabilitatea economică a celor care le fabrică. Din acest motiv, solicităm noului guvern să facă toate demersurile reparatorii necesare, ţinând cont de expertiza şi soluţiile oferite de industria farmaceutică generică, şi nu în ultimul rând, să modifice de urgenţă cadrul legislativ care priveşte clawback-ul”se mai afirmă în comunicat.

Ministrul desemnat al Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat, luni, despre sistemul „clawback” că a parcurs nişte etape pentru modificarea legii privind acest sistem şi pentru a stabili un echilibru.

El a spus că, prin actuala formulă, să ajunge la 23-25% din cheltuielile cu medicamente, ceea ce nu este corect.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...