Producătorii de tutun: România riscă o criză a ţigărilor legale în această vară

România riscă o criză a ţigărilor legale în această vară, în perioada de vârf a consumului, dacă autorităţile nu acordă producătorilor de tutun o perioadă de tranziţie de şase luni de la publicarea legii de transpunere a Directivei europene a tutunului şi a normelor de aplicare a acesteia, a declarat luni Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.
Economica.net - lun, 15 feb. 2016, 13:08
Producătorii de tutun: România riscă o criză a ţigărilor legale în această vară

‘Vom putea pune pe piaţă produse fabricate înainte de 20 mai 2016 (termenul de la care se aplică Directiva europeană a tutunului – n.a.), în limita stocurilor disponibile, dare acele stocuri nu vor acoperi toată perioada de vară, care este perioadă de vârf, în care se vinde foarte mult (…) Toată lumea produce pe stoc atât cât poate, ca să încerce să acopere cât se poate din perioada de vară, dar pericolul este clar. Riscăm o criză a ţigaretelor legale în perioada verii, care este perioadă de vârf. Contrabanda este în creştere, întotdeauna în anii electorali contrabanda creşte. La vară, dacă piaţa legală se blochează, piaţa va fi inundată cu produse din Ucraina, Macedonia, Moldova, cu produse făcute în garaj şi altele’, a afirmat Gilda Lazăr.

Stocurile producătorilor de tutun pot acoperi câteva săptămâni de consum, iar în cazul JTI România stocul normal acoperă o perioadă de 25 de zile. Pentru stocurile de ţigarete există însă o serie de limitări – producţia nu poate creşte cu mai mult de 10% de la o lună la alta, limitarea fiind aplicată prin numărul de timbre fiscale acordate. Un alt blocaj pentru stocuri se referă la capacitatea de depozitare – industria funcţionează în regim de antrepozit fiscal, iar un atreprozit fiscal este autorizat pentru o anumită capacitate.

Companiile din industria tutunului au solicitat Guvernului, printr-o scrisoare semnată de conducerea British American Tobacco /BAT/, Japan Tobacco International /JTI/ şi Philip Morris România, ‘asumarea de urgenţă a cadrului de reglementare clar, ferm şi predictibil, care să nu blocheze buna funcţionare a unui sector economic cu o pondere semnificativă în veniturile la bugetul de stat’.

JTI a organizat, luni, o vizită în fabrica sa din Bucureşti, pentru a demonstra practic de ce sunt necesare şase luni pentru adaptarea producţiei locale la cerinţele Directivei tutunului, care nu a fost încă transpusă în legislaţia naţională.

‘În prezent ne confruntăm cu o dezbatere aprinsă referitoare la transpunerea în legislaţia locală a Directivei europene prividn produsele din tutun. Legea aceasta încă nu există, în pofida numeroaselor solicitări pe care le-am adresat autorităţilor, pentru a accelera acest proces, pentru a permite astfel industriei un interval de timp necesar pentru a-şi adapta producţia. Noi operăm într-o industrie foarte controversată, aflată în permanenţă sub lupă, suspusă unor reglementări stricte şi unor impozite stricte. De aceea nu numai că ne conformăm cu fiecare detaliu al legii, dar şi lucrăm îndeaproape cu autorităţile ori de câte ori putem contribui. În schimb, cred cu tărie că avem dreptul de a fi informaţi, de a fi consultaţi şi de a ne putea exprima opiniile’, a declarat Mark Rock, manager general JTI România, Moldova şi Bulgaria.

‘Directiva conţine prevederi minimale valabile în toate cele 28 de state membre UE, iar fiecare stat membru, prin transpunerea directivei, poate să modifice sau să adauge (…) Dacă legea va apărea în Monitorul Oficial pe 20 mai, vom putea pune pe piaţă produsele conforme cam de Crăciun. Ca să ne putem conforma şi să fim gata cu producţia la 20 mai 2016 aveam nevoie ca legea să fi fost publicată în Monitorul Oficial în decembrie 2015. Până nu vedem legea şi normele în Monitorul Oficial nu putem începe tot acest proces (de conformare a producţiei – n.a.) costisitor şi care consumă timp’, a afirmat Gilda Lazăr.

Potrivit reprezentantei JTI România, investiţiile pentru adaptarea producţiei sunt estimate între 9 şi 35 de milioane de euro.

Reprezentanţii fabricii JTI de pe platforma Pipera au explicat în detaliu etapele şi timpul alocat pentru fiecare operaţiune de pregătire şi tipărire a ambalajelor, operaţiuni executate în străinătate, de furnizori globali, precum şi în ce constă producţia propriu-zisă, adică fabricarea şi împachetarea ţigaretelor, în fabricile producătorilor de tutun din România. Pe piaţa locală sunt produse şi comercializate circa 150 de sortimente de ţigarete. În 2015, în România, au fost fabricate circa 1,2 miliarde de pachete de ţigarete. Toate ambalajele necesare producţiei au fost concepute şi tipărite în străinătate de către furnizori specializaţi.

Aceştia au detaliat faptul că înainte de tipărire, trebuie pregătite desenele tehnice şi ştanţele cu avertismentele de sănătate şi adaptate designul şi grafica pentru fiecare dintre cele 150 de sortimente. Această pregătire este făcută de doar două companii globale care deservesc toţi producătorii de tutun din Europa.

Odată încheiată pregătirea graficii şi ştanţelor, se comandă cilindrii şi cartonul. În lume, există numai trei furnizori de cilindri pentru rotogravură. Pregătirea cilindrilor durează până la 14 săptămâni. Cilindrii sunt apoi transportaţi la cele câteva tipografii de profil. De la instalarea cilindrilor în tipografie şi până la definitivarea comenzii de tipărire trec aproape şase săptămâni.

Dintre tehnicile de tipărire (rotogravură – tipărire cu cilindri, offset – tipărire cu plăci şi flexo), este preferată rotogravura, chiar dacă este mai scumpă, pentru că menţine calitatea tiparului la tiraje mari şi reprezintă o piedică în calea contrafacerii (offset-ul este utilizat pentru volume mici). După tipărire, ambalajele sunt transportate în fabricile locale. Transportul, cu tirul, durează până la o săptămână.

Producerea şi împachetarea propriu-zisă a ţigaretelor, în fabricile producătorilor de tutun, se face în aproximativ trei săptămâni, după care urmează distribuţia în ţară, către depozite, magazine, chioşcuri. Numărul furnizorilor globali de ambalaje este limitat, iar modificările trebuie făcute pentru toate cele 28 de state membre aproape simultan. Aşadar, se aplică principiul ‘primul venit, primul servit’, capacităţile de producţie ale furnizorilor trebuind în mod normal rezervate cu câteva luni în avans.

Rezervarea se poate face doar după ce legea şi normele ei de aplicare sunt definitive. Fabricile din România nu au rezervat încă nimic, iar pieţele cu legi adoptate sau proiecte de lege foarte avansate au lansat deja comenzi, precizează JTI

Conform textului Directivei, data limită de transpunere prin lege şi data de conformare a producţiei coincid (20 mai 2016).

Ţigaretele fabricate conform actualei Directive vor mai putea fi puse pe piaţă după 20 mai 2016, doar dacă au fost fabricate înainte de această dată.

De aproape doi ani, producătorii de ţigarete cer autorităţilor, în mod repetat, adoptarea cât mai rapidă a legii referitoare la Directiva tutunului, explicând în toate comunicările oficiale că sunt necesare şase luni pentru adaptarea producţiei la noile cerinţe.

Pentru că Directiva însăşi prevede 20 mai 2016 ca dată limită de transpunere, dar şi de conformare a producţiei la noile cerinţe, România nu este într-o situaţie singulară. Mai multe state UE sunt în întârziere dar, de exemplu, în proiectele de transpunere, Polonia şi Danemarca prevăd perioade de tranziţie necesare producţiei de până la nouă luni, pentru a nu pune în pericol veniturile la buget.

Directiva europeană stabileşte normele care reglementează fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun. Între acestea se numără ţigările, tutunul destinat rulării în ţigarete, tutunul de pipă, ţigările de foi, trabucurile, produsele din tutun care nu se aprind, ţigarile electronice şi produsele pe bază de plante pentru fumat.

Documentul UE interzice ţigările şi tutunul destinat rulării în ţigarete care conţin arome caracteristice, obligă întreprinderile din industria tutunului să trimită statelor membre rapoarte detaliate cu privire la ingredientele folosite în produsele din tutun, în special în ţigări şi tutunul destinat rulării în ţigarete, stabileşte obligativitatea prezenţei avertismentelor de sănătate pe pachetele de tutun şi produse din tutun. Avertismentele de sănătate (imagine şi text) trebuie să acopere 65 % din faţa şi spatele pachetelor de ţigări şi de tutun destinat rulării în ţigarete, stabileşte dimensiuni minime pentru avertismente şi elimină pachetele mici pentru anumite produse din tutun.

De asemenea, Directiva interzice toate mesajele promoţionale şi înşelătoare cu privire la produsele din tutun, introduce un sistem european de urmărire pentru a combate vânzarea ilegală a produselor din tutun, le permite statelor membre să interzică vânzarea pe internet a tutunului şi produselor din tutun, stabileşte cerinţe de calitate şi de siguranţă pentru ţigările electronice de consum şi obligă producătorii să notifice produsele noi din tutun înainte de a le introduce pe piaţa UE.

Companiile BAT, JTI şi Philip Morris deţin circa 97% din piaţa românească a ţigaretelor. Contribuţia la buget a producătorilor de tutun, în 2015, a fost de trei miliarde de euro, în condiţiile în care 75% din preţul unui pachet de ţigări îl reprezintă taxele

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...