Producătorii, obligaţi prin lege să vândă toată energia disponibilă pe piaţa concurenţială

Noua Lege a energiei electrice şi gazelor naturale, adoptată joi de Camera Deputaţilor, obligă producătorii de electricitate să tranzacţioneze "public şi nediscriminatoriu" pe piaţa concurenţială întreaga cantitate de energie disponibilă.
Economica.net - joi, 14 iun. 2012, 16:47
Producătorii, obligaţi prin lege să vândă toată energia disponibilă pe piaţa concurenţială

„(Producătorii de energie trebuie- n.r.) să oferteze public şi nedescriminatoriu pe piaţa concurenţială întreaga energie electrică disponibilă. Tranzacţiile cu energie electrică se desfăşoară pe piaţa concurenţială, în mod transparent, public, centralizat şi nediscriminatoriu”, se arată în lege.

Legea anterioară nu includea prevederea că energia trebuie tranzacţionată pe piaţa concurenţială.

Obligativitatea producătorilor de a vinde energie disponibilă pe bursa de energie, OPCOM, a fost introdusă de fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş, prin ordin de ministru, prelungit de succesorii săi.

De asemena, legea interzice clienţilor să revină la tarife reglementate la electricitate, odată ce şi-au exprimat opţiunea de negocia singuri preţul cu furnizorii.

„Clienţii finali nu mai pot reveni la tarife reglementate, dacă şi-au exercitat dreptul de eligibilitate”, se arată în lege.

În varianta anterioară a legii, clienţilor le era interzisă această opţiune după 1 septembrie 2012.

Totodată, legea se referă şi la introducerea sistemelor inteligente de măsure a consumului de energie, iar ANRE va stabili un calendar prin care circa 80% dintre clienţi să dispună de aceste facilităţi până în 2020. Legea prevede că „implementarea acestor sisteme se va aproba în cadrul planurilor anuale de investiţii ale operatorilor de distribuţie”.

Actul normativ mai stabileşte că furnizorii de energie sunt obligaţi să participe la activităţi prin care se asigură siguranţa şi securitatea sistemului electroenergetic naţional.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat joi, că pentru sprijinirea consumatorilor vulnerabili se va institui o taxă suplimentară pentru companiile de profil cu „profituri excepţionale”.

În lege se arată că Guvernul poate decide, cu avizul Consiliului Concurenţei, să creeze un fond de solidaritate pentru susţinerea financiară a consumatorilor vulnerabili, care va fi alimentat cu bani proveniţi din taxarea suplimentară a profiturilor „neaşteptate” ale producătorilor şi furnizorilor de energie.

„Guvernul, cu avizul Consiliului Concurenţei, poate decide constituirea unui fond de solidaritate pentru susţinerea financiară a consumatorului vulnerabil, constituit din contribuţia şi/impozitarea suplimentară a profiturilor neaşteptate ale producătorilor şi furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale, realizate ca urmare a unor situaţii favorabile ale pieţei şi/sau tranzacţii conjuncturale. Modul de constituire şi utilizare a fondului se stabileşte prin hotărâre a Guvernului”, se spune în lege.

Legea va fi transmisă preşedintelui Traian Băsescu spre promulgare.

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...