Producătorii solicită abrogarea imediată a HG privind preţurile la medicamente

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au solicitat joi Guvernului abrogarea imediată a hotărârii privind metodologia de calcul al preţurilor medicamentelor.
Economica.net - joi, 03 nov. 2016, 11:37
Producătorii solicită abrogarea imediată a HG privind preţurile la medicamente

Cele două organizaţii au făcut apel, într-o conferinţă de presă, către prim-ministrul Dacian Cioloş să intervină imediat pentru retragerea acestui act normativ, despre care susţin că va avea ‘efecte negative majore’ asupra pacienţilor şi producătorilor deopotrivă.

Potrivit directorului general al APMGR, Laurenţiu Mihai, deşi a fost prezentată ca o nouă metodologie, ‘nu este decât o variantă modificată’ a vechilor prevederi, păstrează o dublă referenţiere pentru generice – şi 65% din preţul inovatorului şi cel mai mic preţ din 12 ţări de referinţă – şi reduce preţul medicamentelor ieşite de sub patent sub minimul european.

‘Astfel, mii de medicamente ajung să aibă în România preţuri sub nivelul de sustenabilitate, ceea ce va face ca aceste medicamente să dispară de pe piaţă’, a spus Mihai.

‘Deşi a fost anunţată ca o măsură pentru păstrarea accesului la tratament, noua metodologie va avea un efect contrar şi va înrăutăţi şi mai mult criza din sănătate. În cadrul dezbaterii publice, toţi reprezentanţii industriei şi ai pacienţilor au avertizat reprezentanţii Ministerul Sănătăţii asupra acestui lucru, dar aceştia nu au luat în considerare niciuna dintre modificările transmise. Mai mult, textul publicat introduce modificări fundamentale în sistemul de calcul al preţului, care nu au făcut obiectul dezbaterii publice. Astfel, ceea ce s-a prezentat ca o acţiune de ieftinire a medicamentelor va duce, de fapt, la scumpirea în farmacie a celor mai ieftine medicamente, cele sub 30 de lei, prin păstrarea preţului de producător şi creşterea cotelor de adaos de distribuţie şi farmacie’, a declarat directorul executiv ARPIM, Dan Zaharescu.

Conform calculelor producătorilor, aplicarea acestor cote de adaos va face ca preţurile să crească la 3.536 medicamente din totalul de 5.430 din catalogul naţional.

În opinia reprezentanţilor ARPIM şi APMGR, pacienţii vor plăti mai mulţi bani din buzunar pentru medicamente uzuale, iar CNAS va deconta sume mult mai mari, pe care apoi le va descărca către producători sub forma taxei clawback.

‘ARPIM şi APMGR consideră inacceptabilă lipsa totală de dialog şi ignorarea permanentă a poziţiei partenerilor sociali în elaborarea actelor normative. În consecinţă, cele două organizaţii cer prim-ministrului Dacian Cioloş abrogarea Hotărârii de Guvern 800/2016 şi reluarea imediată a procesului de elaborare a unei noi metodologii de calcul al preţului medicamentelor, în conformitate cu angajamentele de profesionalism şi transparenţă pe care Guvernul său şi le-a asumat. Considerăm că este nevoie de elaborarea unei politici coerente a medicamentului care să ia în considerare nu numai măsurile administrative legate de preţ, ci şi politicile fiscale, asigurarea finanţării şi accesul la tratamente de ultima generaţie’, a afirmat Zaharescu.

Cele două asociaţii acuză totodată Ministerul Sănătăţii că a intervenit joi propunând o altă modificare a cotelor de adaos ‘din nou fără nicio discuţie’ cu producătorii de medicamente.

‘Modificarea unui act normativ la doar o săptămână după ce a fost adoptat nu este decât dovada unei lipse de profesionalism care poate avea efecte catastrofale, în principal asupra pacienţilor’, susţin reprezentanţii ARPIM şi APMGR, într-un comunicat comun de presă.

Te-ar mai putea interesa și
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri la Beijing pe premierul olandez Mark Rutte pentru convorbiri privind în......
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...