Producătorul bucovinean Ioan Baciu vrea protecţie europeană pentru jambonul de porc şi costiţa hiţuită

Producătorul bucovinean Ioan Baciu din Fundu Moldovei, la şapte kilometri de Câmpulung Moldovenesc, a primit sâmbătă atestatele pentru şapte produse tradiţionale din carne, realizate după reţete vechi de peste 80 de ani, iar pentru două dintre acestea, jambonul de porc şi costiţa hiţuită, a început demersurile pentru a obţine şi protecţie europeană.
Economica.net - sâm, 21 iun. 2014, 15:27
Producătorul bucovinean Ioan Baciu vrea protecţie europeană pentru jambonul de porc şi costiţa hiţuită

‘Suntem moştenitorii unor reţete foarte vechi, tradiţionale şi de mare calitate, păstrate de familia mea, care este o familie de măcelari. Erau cei mai buni măcelari din Bucovina. Ei au descris în aceste documente vechi de la 1930 toate produsele tradiţionale pe care le făcea familia Baciu. Am atestat acum doar şapte produse, dar deţinem mult mai multe reţete. Acum am primit atestate pentru jambonul de porc, chişcă, tobă, costiţă hiţuită, muşchiul copt în jar, muşchiul haiducesc şi cârnaţi’, a spus Ioan Baciu, arătând cu mândrie reţetele produselor tradiţionale, îngălbenite de trecerea anilor, la târgul organizat în acest weekend în curtea Ministerului Agriculturii.

Pentru că preţurile unor astfel de produse nu sunt chiar pentru buzunarul fiecărui român, acestea pornind de la 25 de lei, dar ajungând şi până la 100 de lei/kg pentru o specialitate din carne de porc, producătorul a explicat că un produs cu adevărat tradiţional ‘întotdeauna trebuie să scadă în cantitate, nu să crească, prin procesul tehnologic pe care îl aplici’.

‘Ele sunt mai scumpe pentru că scad după ce aplici procesul tehnologic, dar sunt şi de calitate. De exemplu, la costiţa hiţuită dacă punem pe jar un kilogram, ea scade jumătate sau chiar mai mult şi obţinem doar 300 sau 400 de grame. Nu poţi să faci un muşchi la 20 de lei kilogramul, decât dacă are carne doar 5-6 %, este umflat cu conservanţi şi alte produs, şi nu este nici sănătos. Fiind producători mici noi vindem doar în circuit închis. Avem un magazin la Câmpulung Modovenesc, unul la Vatra Dornei şi unul la Bucureşti. Când nu este post, vin şi mănăstirile şi iau de la noi, şi toţi cei care vor să le ofere turiştilor produse cu adevărat tradiţionale’, a explicat producătorul.

Acesta a mai precizat că intenţionează să obţină protecţie europeană pentru două dintre produsele pentru care a obţinut sâmbătă atestatele naţionale, respectiv pentru jambonul de porc şi costiţa hiţuită.

‘Două produse vrem să le protejăm la nivel european, şi anume jambonul de porc şi costiţa hiţuită. Am gustat toate jamboanele din afară şi vreau să vă spun că nu există jambon care să ţină atâta timp neconservat. Am testat pe pisici jambonul adus de afară, frumos ceruit şi pisica nu l-a mâncat, pentru că avea conservant, în timp ce jambonul nostru nu are. Suntem pregătiţi pentru obţinerea protecţiei europene’, a mai adăugat producătorul bucovinean.

Producătorul sucevean foloseşte numai materie primă locală, fie din fermele proprii de animale fie de la vecini, şi produce în jur de 15 produse din carne, circa 300 – 400 de kilograme pe zi.

‘Noi facem pe zi 300-400 kilograme, dar nu tot timpul. Nu avem tot timpul toate produsele pentru că trebuie sa stea la fum, la baiţ anumite perioade. De exemplu, jambonul de porc stă la fum şase luni, altul 21 de zile’, a explicat acesta.

Bucureştenii pot degusta în acest weekend toate aceste produse tradiţionale şi ecologice din Bucovina şi din zona Maramureşului, în cadrul unui târg de vară organizat în curtea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, unde participă în jur de 30 de producători agricoli.

În cadrul târgului, vizitatorii vor putea vedea obiceiuri vechi, respectiv coptul plăcintelor creţe, realizat de gospodinele din Mesteacăn, dar nu vor lipsi nici datinile de Sânziene, ce vor fi prezentate de Ansamblul Folcloric Naţional ‘Transilvania’. Membrii Ansamblului vor avea împletite cununi de sânziene cu care îi vor întâmpina pe vizitatori într-un festival al portului popular.

Nu în ultimul rând, copiii sunt aşteptaţi la atelierul de creaţie maramureşeană, unde vor fi iniţiaţi în taina lucrului la războiul de ţesut. Atelierul ‘Drumul lânii’ le va facilita întâlnirea cu caierul, vârtelniţa, războiul de ţesut şi vor afla cum se toarce firul de lâna din caier până la obţinerea unui covoraş din războiul de ţesut.

Evenimentul din curtea MADR intitulat ‘Descoperă gastronomia şi obiceiurile Maramureşului, destinaţia ta de vara!’ este organizat împreună cu Consiliul Judeţean Maramureş.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...