Producătorul de baterii ROMBAT a primit autorizația finală de la ANRE pentru centrala fotovoltaică de 4,2 MW de la Bistrița

Proiectul centralei fotovoltaice a ROMBAT de la Bistrița, de 4,2 MWp și aproape 20 de milioane de lei, despre care compania a spus la momentul lansării că este probabil cea mai mare investiție “în regim de prosumator” din Transilvania, a primit autorizația de înființare.
Mihai Nicuţ - mar, 23 apr. 2024, 19:43
Producătorul de baterii ROMBAT a primit autorizația finală de la ANRE pentru centrala fotovoltaică de 4,2 MW de la Bistrița

“Autorizaţia de înfiinţare solicitată de societatea ROMBAT S.A. pentru realizarea noii capacităţi energetice ,,Centrala Electrică Fotovoltaică (CEF) Bistrița”. Aceasta este una dintre deciziile luate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în ședința Comitetului de Reglementare de ieri. La momentul în care ANRE emite autorizația de înființare, dezvoltatorul proiectului trebuie să facă dovada că are finanțarea pentru construcția capacității energetice deci, cel mai probabil acest proiect va fi unul dintre cele care se va finaliza și va produce energie electrică.

În noiembrie 2023, Rombat, companie specializată în producția de acumulatori auto, și Datacor, furnizor regional de soluții integrate în domeniile energiei solare, comunicațiilor și infrastructurii, au anunțat o colaborare strategică pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 4,2 MW, marcând astfel cea mai mare investiție în regim de prosumator din Transilvania, potrivit unui comunicat de presă emis atunci.

Proiectul este  finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar valoarea totală a proiectului este de 19,6 milioane de lei.

Parcul fotovoltaic va include 5.538 de module fotovoltaice, 545 W, monocristaline, bifaciale, amplasate la sol, și 2.304 de module fotovoltaice, 545 W, monocristaline, monofaciale amplasate pe acoperișul halei. Cu ajutorul a 3,42 invertoare de 100 kW și un post de transformare, această instalație va contribui la o reducere anuală a emisiilor de CO2 de aproximativ 1.082 de tone echivalent pe an.

„Sustenabilitatea este inserată în ADN-ul Rombat. Suntem consecvenți în respectarea promisiunilor privind implementarea planurilor strategice asumate”, a declarat atunci Alin Ioaneș, director general al Rombat.

În 2023, Rombat a investit în creșterea eficienței energetice și reducerea amprentei de carbon prin implementarea unui sistem inteligent de monitorizare a resurselor, concretizat prin construirea unui parc fotovoltaic de 1 MW la Copșa Mică. „Prin construirea parcurilor fotovoltaice de la Copșa Mică și Bistrița, realizăm probabil cea mai mare investiție de acest gen din Transilvania în regim de prosumator”, a adăugat atunci Alin Ioaneș.

De altfel, la finalul anului trecut Rombat și Datacor au anunțat deschiderea parcului fotovoltaic de la Copșa Mică, primul realizat cu finanțare prin PNRR, cu 920 KW de putere instalată, opt invertoare de 115 KW și 1.746 panouri fotovoltaice.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul german de armament Rheinmetall a obţinut un contract de 300 de milioane de euro cu un stat NATO
Producătorul german de armament Rheinmetall a obţinut un contract de 300 de milioane de euro cu un stat NATO
Producătorul german de armament Rheinmetall a anunţat vineri că a primit din partea unui stat membru al NATO o comandă de muniţii de artilerie în valoare de 300 de milioane de euro, transmite......
„Autostrada Ford” – DEx12: Mobilizare bună a UMB pe șantierul tronsonului 4 – CNAIR VIDEO
„Autostrada Ford” – DEx12: Mobilizare bună a UMB pe șantierul tronsonului 4 – CNAIR VIDEO
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a postat vineri imagini cu șantierul tronsonului ...
Gazele naturale se scumpesc pe piețe în România și în Europa. Care este cauza
Gazele naturale se scumpesc pe piețe în România și în Europa. Care este cauza
Prețul gazelor naturale tranzacționat pe piața pentru a doua zi de la București a crescut semnificativ, în linie cu ...
Au început să producă într-o sufragerie, iar acum, după 30 de ani, au rulaje de 35 de milioane euro din vânzarea de etichete. Povestea de business a unei familii de români
Au început să producă într-o sufragerie, iar acum, după 30 de ani, au rulaje de 35 de milioane euro din vânzarea de ...
Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc, înființată de familia Nechita-Rotta în urmă ...