Producătorul de lactate Lactag vrea să iasă din insolvență printr-un aport de capital de 30,6 milioane de lei. Acționarii majoritari vor scoate la vânzare 30% din numărul total de acțiuni

Lactag, companie aflată în insolvență, va face o majorare de capital de 30,6 de milioane de lei pentru plata datoriilor și investiții în modernizare. Producătorul are în plan triplarea capacității de procesare în 2022, venituri de 21,7 milioane de euro în 2022 și planul de a-și majora veniturile cu aproape 40% între 2022 și 2024. Acționarii majritari, Robert Iriza și Adriean Asan-Mic, vor scoate la vânzare 300.000 de acțiuni pe bursă – reprezentând aproximativ 30% din numărul total de actiuni.
Ion Dobreanu - vin, 17 dec. 2021, 10:58
Producătorul de lactate Lactag vrea să iasă din insolvență printr-un aport de capital de 30,6 milioane de lei. Acționarii majoritari vor scoate la vânzare 30% din numărul total de acțiuni

Robert Iriza și Adriean Asan-Mic, acționarii majoritari ai producătorului de lactate Lactag, companie listată pe AeRo a BVB sub simbol LACT, vor scoate la vânzare 300.000 de acțiuni pe bursă – reprezentând aproximativ 30% din numărul total de acțiuni, potrivit unui comunicat al companiei. Scopul este de a strânge bani pentru capitalizarea societății, o primă etapă fiind o majorare de capitalul social cu aproximativ 30,6 de milioane de lei, pentru a ieși din etapa de reorganizare judiciară și, ulterior, pentru investiții în modernizarea companiei.

Din suma vizată pentru majorarea de capital, aproximativ jumătate – 15 milioane de lei – vor fi utilizați pentru plata parțială a datoriilor astfel încât compania să iasă din insolvență. Compania se află în insolvență din 2016.

„Majorarea capitalului social face parte din strategia dezvoltată împreună cu administratorul judiciar CITR și are ca scop capitalizarea imediată a societății, ieșirea din reorganizare și consolidarea poziției pe piață. Într-o primă etapă, acționarii majoritari vor scoate la vânzare 300.000 de acțiuni pe bursă – reprezentând aproximativ 30% din numărul total de actiuni, sumele atrase fiind folosite integral la capitalizarea societății”, anunță compania.

„Piața lactatelor a înregistrat un trend ascendent în ultimii ani și are în continuare o estimare de creștere de aproximativ 2% anual. Prin urmare, domeniul lactatelor poate fi unul atractiv pentru investitori, mai ales cei dornici să dezvolte economia autohtonă prin investiții în branduri românești cu tradiție”, afirmă Ionuț-Daniel Coleașă, Partner CITR.

“Această majorare de capital este esențială pentru viitorul Lactag – ne dorim foarte mult să ieșim cât mai curând din etapa de reorganizare judiciară și să ne concentrăm pe dezvoltarea companiei. În prezent, dispunem de o capacitate de procesare de 1,5 mil. L/lună, contracte și comenzi ferme din partea marilor retaileri care determină triplarea capacității de procesare, aspect care va permite atingerea unei cifre de afaceri de până la 31 milioane de euro cu un EBITDA de 4 milioane de euro, în anul 2024. Orice investitor care achiziționează acțiuni de la acționarii existenți și devine acționar cu dată de referință la 20.01.2022, obține o rată de subscriere de 12 acțiuni noi la o acțiune deținută, ceea ce poate asigura un randament deosebit la orice sumă investită în Lactag, la acest moment”, afirmă Adriean Asan-Mic, acționar al Lactag.

”Suntem deschiși la parteneriate cu orice alți operatori din industria lactatelor sau investitori de capital și împreună să consolidăm compania Lactag printre primii jucători din industrie.” afirmă Robert Iriza, acționar al Lactag.

Acționarii majoritari ai Lactag sunt Robert Iriza și Adriean Asan-Mic, aceștia deținând 98,04% din acțiunile societății (fiecare cu 49,02% din companie). Cei doi acționari au preluat Lactag în 2012.

Lactag deține o fabrică de lapte la Costești – județul Argeș și are aproximativ 100 de angajați.  Compania a intrat în reorganizare judiciară în 2016, ca urmare a unei dezvoltări accelerate în perioada 2012-2015 cu investiții majore în industria lactatelor, procesare carne și în zona de retail prin dezvoltarea unei rețele proprii de 50 magazine.

Triplarea capacității de procesare în 2022

Managementul își dorește ca Lactag să ajungă în cursul 2022 la o capacitate de procesare de 4,5 milioane de litri pe lună, de trei ori mai mai mult decât în prezent, putând astfel acoperi cererile ferme din partea marilor retaileri. Compania va investi în o nouă linie de pasteurizare de 15.000 litri pe oră; mașini de ambalat lactoacide, brânzeturi, creșterea capacității de stocare a materiei prime și depozitarea produsului finit.

Gama de sortimente Lactag include lapte, unt, brânză, sana, kefir, lapte bătut, iaurt uşor, iaurt natur, smântână, telemea de vacă.

Piața lactatelor a atins o valoare de 1,5 miliarde de euro în anul 2020, o creștere de 15% față de anul 2019 în special datorită creșterii consumului și a producției interne.

Target: Creșterea veniturilor cu aproape 40% între 2022 și 2024

 Pentrul 2022, conducerea Lactag estimează o cifră de afaceri de 21,7 milioane de euro si se bazează pe un profit net de 1,6 milioane de euro. Pentru anul 2024 sunt estimate venituri de 31 milioane de euro, mai mult cu 42% față de 2022. Totodată, managementul producătorului de lactate preconizează că profitul net va crește la 2,7 milioane de euro în 2024. 

Lactag S.A (simbol bursier LACT) are sediul social în Costești, județul Arges, acolo unde deține una dintre cele mai mari fabrici de prelucrare a laptelui din sudul ţării.

Lactag a fost înființată în 1956 sub numele de Întreprinderea de Industrializare a Laptelui, iar în 1990 a fost transformată în Societatea Comercială Lactag S.A. Compania a fost preluată în 2012 de către Robert Iriza și Adriean Asan-Mic. Lactag este de cinci ani în reorganizare judiciară, iar pentru 2022 estimează o cifră de afaceri de 21,7 milioane de euro. Acționarii Lactag sunt deschiși la parteneriate strategice țintind dezvoltarea companiei și consolidarea printre principalii jucători din piața lactatelor.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...