Producătorul de ţevi TMK Artrom a revenit pe profit în trimestrul al doilea

Producătorul de ţevi TMK Artrom Slatina (ART) a revenit pe profit în trimestrul al doilea şi a încheiat primele şase luni cu un profit de 1,9 milioane lei (430.000 de euro), însă câştigul este cu mult sub cel consemnat în perioada similară a anului trecut, de 33,9 milioane lei.
Economica.net - mar, 06 aug. 2013, 19:39
Producătorul de ţevi TMK Artrom a revenit pe profit în trimestrul al doilea

În primele trei luni din acest an, compania a consemnat pierderi de 1,2 milioane lei, astfel că în perioada aprilie – iunie a înregistrat un profit de 3,1 milioane lei.

Cifra de afaceri a crescut foarte uşor în primele şase luni din acest an, la 464,3 milioane lei (105,7 milioane euro), faţă de 463,5 milioane lei în perioada similară a anului trecut, potrivit informaţiilor transmise, marţi, de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Vânzările de ţevi de oţel au coborât cu 7% în primul semestru, la 85.512 tone, de la 92.037 tone în perioada similară a anului trecut, ca urmare a cererii scăzute din cauza crizei economice.

Astfel, cifra de afaceri din vânzarea de ţevi de oţel a scăzut cu 17,7%, de la 447,1 milioane lei la 367,8 milioane lei (83,7 milioane euro), potrivit unui raport transmis, marţi, de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„În semestrul 1 2013 s-au menţinut efectele crizei economice financiare internaţionale. S-a înregistrat tendinţa de scădere a cererii de produse în semestrul I 2013, ceea ce a determinat scăderea volumului de comenzi şi ca urmare reducerea volumului de vânzări. Se observă o tendinţă de creştere a volumului de comenzi începând cu luna iulie 2013. De asemenea, s-a înregistrat o scădere a preţurilor la produsele din oţel atât la piaţa internă, cât şi la piaţa externă cu 11,46%”, se mai arată în raport.

TMK Artrom a vândut în primele şase luni şi 35.353 tone de profile metalurgice (ţagle) achiziţionate de la companiile TMK Reşiţa şi Trade House TMK, din cadrul grupului TMK. Astfel, încasările din vânzarea altor bunuri în afară de ţevi compania a încasat 96,1 milioane lei (21,9 milioane euro), faţă de 16 milioane lei în primele şase luni ale anului trecut.

Creditele bancare au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut de la 259,1 milioane lei la la 293,8 milioane lei, ca urmare a creşterii utilizării overdraftului BCR de la 2,7 milioane euro la 17,4 milioane euro, a rambursărilor din creditele pe termen lung în suma de aproape 7 milioane euro către BCR şi banca austriacă VTB.

La finele primului semestrul, compania avea 1.215 de angajaţi, faţă de 1.176 în perioada similară a anului trecut.

TMK Europe, subsidiara din Germania a grupului rus TMK, deţine 92,73% din acţiunile companiei din Slatina. Grupul rus mai controlează în România combinatul siderurgic TMK-Reşiţa.

Acţiunile TMK Artrom au încheiat şedinţa bursieră de marţi în creştere cu 1,48%, la 1,299 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este 151 milioane lei (34,2 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...