Producătorul român de încălțăminte Marelbo atacă piața ucraineană. A deschis un prim magazin la Cernăuți și investește în sediu, depozit și magazin online

Marelbo, producătorul de încălțăminte din Suceava, deținut de Aurel Bobu, își reia planurile de expasiune sistate din cauza pandemiei și deschide primul magazin în afara granițelor țării, la Cernăuți, Ucraina. Planurile sunt însă mult mai ambițioase și implică un sediu central, un depozit, un magazin online și magazine fizce în toate orașele importate ale țării.
Alina Stanciu - mie, 05 mai 2021, 22:25
Producătorul român de încălțăminte Marelbo atacă piața ucraineană. A deschis un prim magazin la Cernăuți și investește în sediu, depozit și magazin online

Producătorul sucevean de încălțăminte Marelbo, un business de 56,6 milioane de lei în 2019, controlat de familia Bobu, vrea să se extindă în toate orașele mari din Ucraina, cu “cât mai multe magazine” după ce a investit într-o rețea de 60 de unități la nivel național, dintre care 80-85% în spații aflate în proprietate. La finele lunii aprilie, compania care poate produce până la 3.000 de perechi de încălțăminte pe zi, a inaugurat deja primul magazin din Ucraina, la Cernăuți, într-un spațiu de 200 de metri pătrați aflat în proprietate. Mai mult, se pregătește de investiții într-un sediu și un depozit de 1.500-2.000 de mp care va deservi atât magazinele fizice pe care le va deschide cât și un magazin online ce va livra în toată Ucraina.

“Am cumpărat un teren de aproximativ un hectar într-o zonă ultracentrală din Cernăuți pe care dorim să construim un sediu al firmei și un depozit pentru magazinul online din Ucraina. Nu am început încă să construim, dar cum se termină cu pandemia, pentru că ei au cod roșu, adică cel mai probabil din vară, începem construcția. În 2-3 luni ar trebui să fie gata pentru că ridicăm din prefabricate”, a declarat pentru Economica Aurel Bobu, fondatorul Marelbo.

Acesta a conturat planurile de investiții pentru Ucraina încă din 2019, dar pandemia a dat totul peste cap. În plus, spune că piața ucraineană este foarte dificilă, cu o legislație foarte complicată, asemănându-se cu România primilor ani de după revoluție, dar că îl ajută experiența dobândită până acum.

Bobu a înființat Marelbo în 1994, după ce s-a făcut cunoscut în zonă ca meșter cizmar, preluând meșteșugul de la tatăl său.

“În 2019 am început de fapt expansiunea, dar din cauza pandemiei, în 2020, nu am putut moderniza magazinul care este în proprietatea noastră”, mai povestește antreprenorul care a decis să intre pe această piață ca urmare a cererilor. “În 2019, au venit la noi investitori care voiau să vândă încălțămintea Marelbo în Ucraina. Dar prețul ( cu care ar fi vândut ei – n.red) ar fi ajuns cu 60-70% mai mare decât la noi și nu ne-a convenit. De aceea, ne-am decis să vindem noi în mod direct. La ei încălțămintea este mult mai scumpă și este adusă în general din China și Turcia, fiind de slabă calitate. Astfel, noi stăm foarte bine și cu prețurile,  dacă ne raportăm la piața lor, dar și cu calitatea. Eu pot vinde la preț de producător, cu 10% mai mult față de prețurile din magazinul online (din România – n.red), pentru că există și alte costuri pentru a duce marfa acolo”, a mai explicat Bobu. “În ziua în care am deschis am vândut mai puțin, dar în fiecare zi numărul perechilor vândute crește și sperăm să ne facem cunoscuți cât mai repede. Avem experiență din România unde au fost cazuri în care am stat și aproape jumate de an ( cu un nivel mic al vânzărilor – n.red) până s-au obișnuit oamenii cu noi”, mai spune antreprenorul.

Magazinul online vinde cât 20-25 de magazine fizice

În 2020, Marelbo Prod Com SRL a vândut cu aproximativ 30% mai puțin decât în 2019, un an bun în care cifra de afaceri a companiei a depășit 56,6 milioane de lei. Interzicerea evenimentelor a dus vânzările în jos, dar compania a reușit să reducă din declin prin magazinul online pe care îl operează de aproximativ opt ani și care a ajuns în pandemie să genereze 30-35% din cifra de afaceri. În plus, familia Bobu s-a extins în retail investind în achiziția de spații și nu prin închirieri, ceea ce a susținut business-ul în perioada de lock down.

“80-85% din spațiile în care funcționează magazinele din România sunt în proprietatea fabricii. Asta ne-a salvat pe noi. Inclusiv în București, 3 din cele 5 magazine le deținem în proprietate”, a conchis investitorul.

“În 2019 am produs aproximativ 1 milion de produse (încălțăminte și curele – n.red), iar în 2020 am avut o scădere de 30%. Pentru noi lovitura din 2020  a fost faptul că s-a limitat numărul de nunți, botezuri și alte evenimente, noi producând și încălțăminte de lux , pentru seară. Suntem practic legați de HoReCa. În schimb, ne-a mers foarte bine magazinul online și de aceea nu am scăzut ca alți producători. Online-ul a crescut fantastic. Acum, dacă ne raportăm la aprilie 2019, avem 100% creștere pe online. Cred că din cifra de afaceri, undeva la 30-35% vindem online. Magazinul virtual vinde din producția noastră cam cât ar vinde 20-25 de magazine fizice”, mai spune Aurel Bobu.

Deși este reticent în a da o dimensiune numerică investițiilor bugetate pentru 2021, antreprenorul spune că nu a sistat investițiile nici pe plan local unde va continua să extindă lanțul de magazine și să retehnologizeze fabrica de la Vicovul de Sus.

“Acum suntem la același nivel ca în 2019 și ne-am bucura să fie așa tot anul pentru că 2019 a mers foarte bine. În aprilie vânzările au crescut foarte bine. Se resimte o revenire. Ne dorim să achiziționăm și alte utilaje de ultimă oră, care ar putea înlocui 5-6 muncitori, dar momentan suntem în stand-by, să ne asigurăm că lucrurile revin la momentul 2017-2018. Am lucrat și 3.000 de perechi pe zi, dar acum suntem la 2.000-2.500 de produse pe zi”, explică Bobu.

Fac angajări și dau spre producție în lohn

De altfel, managerul susține că are deficit de aproximativ 50 de oameni cu care ar putea crește producția la 3.000 de produse pe zi. În plus, a decis să externalizeze o parte din producție, în lohn. O fabrică din Huși va prelua parțial din sarcinile legate de croit și tălpuit.

“În momentul de față, Marelbo are aproximativ 700 de angajați. ”Dacă mergem în ritmul acesta credem că angajam în plus. Avem nevoie urgentă de vreo 50 de oameni. De altfel, noi nu am dat afara niciun angajat, i-am ținut din resurse proprii, iar în aprilie și mai 2020 au fost în șomaj tehnic. De asemenea, am decis ca de 3-4-5.000 de perechi – doar croit și tălpui – să se ocupe o fabrică din Huși, în lohn. Este un italian ( investitor n.red) acolo care a mai făcut fețe pentru noi și care ne-a cerut de lucru”, mai spune producătorul.

În ceea ce privește activitatea de retail, acesta are în plan pentru 2021 să inaugureze alte 2 magazine în Bucresti, dar și în Timișoara.”Avem și alte câteva orașe în vizor, dar să vedem ce se întâmplă. Să se dea drumul la nunți și suntem salvați”.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni......
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ...
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în ...