Antibiotice a avut cifră de afaceri de peste 315 milioane de lei în primul semestru. Peste 37% din vânzări au fost realizate la export. SUA şi Marea Britanie – pieţele străine în care a vândut cel mai mult

Compania românească Antibiotice a înregistrat o cifră de afaceri obţinută din vânzări pe piaţa internă şi pe pieţe internaţionale în valoare de 315,9 milioane de lei în primul semestru din 2023, cu 27% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. Peste 37% din valoarea cifrei de afaceri obţinute de Antibiotice în primul semestru reprezintă vânzările companiei pe pieţele internaţionale. SUA, Marea Britanie, Vietnam sunt statele în care Antibiotice a avut cele mai mari vânzări pe pieţele internaţionale, în primul semestru din 2023, arată raportul administratorilor companiei, analizat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - lun, 14 aug. 2023, 10:00
Antibiotice a avut cifră de afaceri de peste 315 milioane de lei în primul semestru. Peste 37% din vânzări au fost realizate la export. SUA şi Marea Britanie - pieţele străine în care a vândut cel mai mult

Pe de o parte, cifra de afaceri obţinută de Antibiotice pe piaţa internă se ridică la 196 de milioane de lei la 30 iunie 2023 şi e cu 27,8% mai mare decât cea realizată în aceeaşi perioadă a anului 2022, conform raportului administratorilor companiei, analizat de Economica.net.

Pe de altă parte, cifra de afaceri obţinută de Antibiotice pe pieţele internaţionale a ajuns la la 119,8 milioane de lei la semestrul I din 2023 şi e cu cu 25,7% mai mare decât cea obţinută în prima jumătate a anului 2022.

Antibiotice a realizat profit net de aproximativ 62 de milioane de lei în primul semestru din 2023, cu peste 82% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2022, ca urmare a:

  • reducerii cu 13% a cheltuielilor cu materii prime și a cheltuielilor cu energia electrică, gazele naturale;
  • renegocierii parteneriatelor cu distribuitorii, pe fiecare segment de piață – hospital, lanțuri naționale, minilanțuri și farmacii independente, în scopul îmbunătățirii cotei de piață și a profitabilității;
  • creșterii vânzărilor pe piațele internaționale, potrivit raportului administratorilor companiei, consultat de Economica.net.

Antibiotice a realizat o cifră de afaceri pe piaţa internă de 196 de milioane de lei în primul semestru din 2023, cu 27,8% mai mare decât cea din aceeaşi perioadă a anului 2022, se arată în raportul administratorilor companiei, analizat de Economica.net.

Vânzările de antiinfecțioase de uz sistemic au crescut cu 29% în primul semestru din 2023 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022.

Pe segmentul vânzărilor către spitale, vânzările Antibiotice au înregistrat o creștere valorică cu 14,2% în primele şase luni din 2023 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022 şi au ajuns la 75,4 milioane de lei.

Pe segmentul lanțuri naționale, valoarea vânzărilor a crescut cu 14,3% în primul semestru din 2023 față de aceeași perioadă din anul precedent şi a ajuns la 61,7 milioane de lei, iar vânzările prin farmaciile independente și minilanțuri s-au majorat cu 27,9% şi au ajuns la 120,3 milioane lei în primul semestru din 2023.

În România, Antibiotice este lider cantitativ pe forma farmaceutică unguente (20,9%), supozitoare și ovule (36,1%) și pulberi injectabile (56,3%) și lider valoric pe segmentul medicamentelor generice cu prescripție și non-RX comercializate în spitale, cu o cotă de piață de 13,9%, conform Cegedim.

Cifra de afaceri obținută de Antibiotice la export a fost de 119,8 milioane de lei în primul semestru din 2023 şi e cu 25,7% mai mare decât cea din aceeaşi perioadă a anului 2022.

Vânzările Antibiotice din SUA au ajuns la 18,2 milioane de lei în primul semestru din 2023 şi sunt cu 82% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului 2022. În această piață compania își consolidează cota de piață pentru 6 medicamente betalactamice sterile, utilizate în spitale.

Antibiotice a avut vânzări  de 16 milioane de lei în Marea Britanie, în primul semestru din 2023, unde recent a câștigat o nouă licitație organizată de Autoritatea Națională de Sănătate din acest stat pentru vânzarea de medicamente injectabile antiinfecțioase în valoare de 5,2 milioane de euro, conform raportului administratorilor companiei, analizat de Economica.net.

Piața Vietnamului a înregistrat dublarea vânzărilor de produse marca Antibiotice, care au ajuns la 16 milioane de lei în semestru I din 2023, ca urmare a reluării consumului după pandemia de Covid-19 și câștigării de licitații naționale pentru trei medicamente antiinfecțioase.

În topul pieţelor internaţionale în care Antibiotice a avut cele mai mari vânzări de medicamente urmează Republica Moldova, unde Antibiotice a avut vânzări de aproximativ 4,4 milioane de lei, Danemarca – vânzări de 3,3 milioane de lei, cu 25% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2022, Irak, vânzări de 2,3 milioane de lei în primul semestru din 2023, cu 31% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului 2022, se arată în raportul administratorilor companiei, analizat de Economica.net.

Antibiotice și-a consolidat poziția de furnizor de medicamente destinate spitalelor din regiunea Europei Centrale și de Est, odată cu adjudecarea unor licitații în Ungaria, Serbia, Albania, Lituania și finalizarea procedurilor de înregistrare a medicamentelor în Bulgaria, Polonia, Italia, Spania și Germania, care vor asigura creșterea amprentei medicamentelor antiinfecțioase, marca Antibiotice, în Uniunea Europeană.

Investiții de 27,17 milioane lei pentru dezvoltarea sustenabilă

Compania a realizat investiții totale în valoare de 27,17 milioane de lei în primele șase luni din 2023, din care 8,16 milioane de lei reprezintă proiecte de cercetare proprie, in-licensing și echipamente pentru modernizarea capacităților de cercetare.

Digitalizarea platformei prin softuri dedicate activităților de resurse umane, controlul calității, cercetare, dar și securizarea datelor la nivelul companiei reprezintă altă direcție a investițiilor care se ridică la 4,58 de milioane de lei.

Pentru producția de energie verde din surse proprii, compania a obținut o finanțare nerambursabilă prin PNRR în valoare de 4,07 milioane de lei pentru construcția unui parc fotovoltaic la sol cu o putere instalată de 2,5 MW și a început construcția unui al doilea parc de panouri fotovoltaice pe clădiri, cu o putere instalată de 1,2 MW. Ambele proiecte se vor finaliza în 2023.

Antibiotice a obținut și fonduri nerambursabile în valoare de peste 85 de milioane de lei pentru proiectul „Capacitate de producție, ambalare și depozitare produse sterile, soluții și topice”. Valoarea totală a proiectului e de peste 200 de milioane de lei. Implementarea acestui proiect va asigura producţia de noi medicamente. Antibiotice valorifică astfel expertiza în domeniul fabricației de pulberi sterile injectabile prin abordarea unui nou segment de medicamente destinat spitalelor (soluțiile sterile dozate în flacoane de sticlă), precum și afecțiunilor dermatologice și oftalmice (topice sterile).

Portofoliul Antibiotice e format din peste 160 de produse din 11 clase terapeutice.
Antibiotice e controlată de Ministerul Sănătăţii cu peste 53% din acţiuni şi de Infinity Capital Investments (fosta SIF Oltenia) cu peste 29% din acţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Aproape 20 de state UE au avertizat Budapesta că sprijinul pentru Ucraina rămâne o prioritate și sub președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene
Aproape 20 de state UE au avertizat Budapesta că sprijinul pentru Ucraina rămâne o prioritate și sub președinția ungară ...
Circa 20 de ţări membre UE au avertizat, marţi, Budapesta că sprijinul pentru Ucraina trebuie să rămână o prioritate pentru blocul european sub preşedinţia ungară a Consiliului UE, unele......
Schimbările climatice fac zilele mai lungi – studiu
Schimbările climatice fac zilele mai lungi – studiu
Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce ...
Autostrada Unirii A8: Termenul de depunere a ofertelor pentru primul lot din secțiunea montană, prelungit până pe 31 iulie
Autostrada Unirii A8: Termenul de depunere a ofertelor pentru primul lot din secțiunea montană, prelungit până pe 31 ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prelungit din nou termenul limită de depunere a ...
Dărăban, ACUE: Nerealizarea unor investiţii accelerate în distribuţie ar putea costa mult mai mult consumatorii, pe termen lung
Dărăban, ACUE: Nerealizarea unor investiţii accelerate în distribuţie ar putea costa mult mai mult consumatorii, pe ...
Nerealizarea unor investiţii accelerate în sectorul de distribuţie a energiei ar putea face ca, pe termen lung, costul ...