1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Producţia de ţigarete din România intră în blocaj. O OUG de transpunere a Directivei Tutunului creează panică în industrie

Un proiect de OUG iniţiat cu întârziere de Ministerul Sănătăţii pentru a transpune în legislaţia naţională Directiva Tutunului bulversează producţia de ţigarete din România  în condiţiile în care producătorii nu ştiu cum ar trebui să arate noile pachete şi nici care sunt "reţetele" legale. Producţia ar putea fi blocată.

08 iun, 2016 | ECONOMICA.net

Directiva Tutunului, care ar fi trebuit transpusă în legislaţia naţională până la 20 mai anul acesta, generează şi mai mari inceritudini în industria tutunului, după ce Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă pe acesată temă. Aceasta după ce un proiect de lege identic a fost votat ieri de Senat.

În aceste condiţii, producătorii de profil susţin că nu ştiu cum ar trebui să arate noile pachete şi atrag atenţia că nu îşi por schimba sistemele de producţie intempestiv, aşa cum prevede proiectul de OUG. Producţia ar putea fi astfel blocată. "Proiectul de Ordonanță de urgență prevede intrarea în vigoare și conformarea producției la data publicării acesteia în Monitorul Oficial, Normele de aplicare urmând să fie adoptate în termen de 30 de zile de la această dată. Rezultă că trecerea la noile cerințe de producție ar trebui făcută intempestiv, la data publicării Ordonanței, dată care nu poate fi anticipată, fără șansa finalizării activităților necesare noii producții (introducerea în procesul de fabricație a noilor materiale și echipamente). În plus, între data intrării în vigoare astfel cum este prevăzută de Proiectul de Ordonanță de Urgență și apariția Normelor, producția va fi blocată, nemaiputând produce conform actualelor prevederi ale legii și necunoscând conținutul Normelor de aplicare", se arată într-un comunicat de presă al JTI, unul dintre cei mai mari jucători pe această piaţă.

Cum vor arăta pachetele? O mare necunoscută

Potrivit JTI, una dintre necunoscutele importante neclarificată de către reprezentanții Ministerului Sănătății se referă la modul în care vor arăta pachetele de ţigări. " Cu ce culoare trebuie tipărite textele avertismentelor de sănătate: cu alb, sau cu alb și roșu? Acest aspect nu a fost lămurit nici în cadrul ședințelor publice din comisiile de specialitate ale Senatului, nici ca urmare a adreselor trimise ministerului. În fișierele transmise producătorilor de către Ministerul Sănătății la începutul lunii februarie, textul este alb pe fond negru (în conformitate cu Decizia Comisiei 2015/1842), iar în Anexa la Proiectul Legii de transpunere/ Proiectul Ordonanței de urgență, textul este scris cu alb și roșu (conform Directivei delegate 109/2014/UE).", spun oficialii JTI.

Pachete de ţigări "no name"

În plus, spun oficialii JTI, textul Proiectului de Ordonanță permite Ministerului Sănătății să decidă, prin Ordin, în privința standardizării pachetelor produselor din tutun. Ar putea apărea astfel așa-numitele pachete generice, ca în Australia,  măsură echivalentă cu confiscarea mărcilor. "Subliniem că, din perspectiva ierarhiei actelor normative și a tehnicii legislative, un ordin nu poate modifica o lege, acest lucru putându-se face numai printr-un act normativ cu rang de lege. Atragem atenția asupra depășirii obligației de transpunere a Directivei, aceasta stabilind că un stat membru „poate" adopta măsuri suplimentare, fără a institui obligativitatea în acest sens. În plus, în țările unde astfel de măsuri extreme au fost avute în vedere (Marea Britanie, Irlanda), propunerile au fost adoptate nu prin legislație secundară (ordin de ministru), ci au trecut printr-un proces legislativ firesc, dată fiind complexitatea implicațiilor unor astfel de reglementări. Menționăm că România s-a opus în toate cazurile în care state membre au notificat intenția de introducere a pachetelor generice. După cum a avertizat și Consiliul Investitorilor Străini, acest lucru „ar putea crea un precedent periculos și pentru alte industrii, din alte domenii", se menţionează în comunicatul JTI.

Citeşte şi Industria tutunului gâfâie în aşteptarea noii Directive. Produc pe stoc pentru a acoperi cererea viitoare

Probleme cu stocurile

Potrivit datelor statistice, producţua de turun din România a "duduit" până acum urmare a faptului că producătorii şi-au creat stocuri, aceasta fiind singura soluţie pe care au avut-o pentru a nu intra într-un blocaj generat de noua legislaţie. Practic, potrivit Directivei Tutunului, odată ce un stat membru a transpus Directiva în legislaţia naţională, producătorii pot vinde doar noile produse, cu excepţia celor aflate deja pe stoc.  Producătorii atrag însă atenţia că aceste stocuri generează costuri suplimentare. "Învederăm faptul că incertitudinile în creștere generează prejudicii atât industriei de profil, cât și bugetului de stat, în condițiile în care managementul stocurilor este din ce în ce mai dificil, iar ANAF înregistrează deja fluctuații la încasările din acciza la țigarete. Totodată, nu putem să nu întrebăm: cine va suporta aceste prejudicii?", se mai specifică în comunicat.

Ce vor producătorii 

În aceste condiții, JTI solicită acordarea unei perioade de tranziție pentru conformarea producției la noile cerințe, prin prevederea unui termen de intrare în vigoare rezonabil, ulterior publicării Normelor de aplicare a Ordonanței de Urgență, și a unor dispoziții tranzitorii care să permită continuarea producției conform actualei legi până la data intrării în vigoare a noului act normativ, luând în considerare că modificarea ambalajelor, tipărirea acestora de către furnizori și adaptarea tehnologică a producției pentru piața locală nu se poate face peste noapte.

"În multiple rânduri, am atras atenția Guvernului cu privire la consecințele întârzierii procesului de transpunere a Directivei, iar în februarie 2016 am solicitat adoptarea proiectului de transpunere prin Ordonanță de urgență, pentru a avea timp de conformare a producției și a evita blocarea funcționării unui sector economic cu o contribuție importantă la bugetul de stat. Guvernul a refuzat la momentul respectiv orice dialog cu producătorii legali, iar solicitările nu au primit nici măcar un răspuns formal. Reamintim că Ministerul Sănătății informa în august 2015, că "și-a asumat promovarea legii de transpunere spre adoptare de către Executiv până cel târziu pe 15 octombrie 2015", însă proiectul a fost publicat spre dezbatere publică abia pe 29 decembrie 2015, iar în Senatul României a ajuns pe 4 martie a.c., cu cinci luni întârziere", spune JTI.

JTI activează pe piața din România de 23 de ani, aflându-se în top zece mari contribuabili la bugetul de stat. Compania are peste  1.000 de angajați, fiind prima multinațională de țigarete care a investit în țara noastră. JTI a plătit anul trecut la buget aproximativ 800 milioane de euro.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO