Producţie record la rapiţă. România intră în top 10 mondial

România a reuşit, anul acesta, să surclaseze Ucraina în topul celor mai mari producători de rapiţă din Marea Neagră şi va intra, după 20 de ani, în clasamentul celor mai mari 10 producători la nivel mondial.
Alina Stanciu - Dum, 28 aug. 2016, 20:53
Producţie record la rapiţă. România intră în top 10 mondial

Campania de recoltare a culturii de rapiţă din acest an va plasa România, după 20 de ani, în topul celor mai mari 10 producători la nivel mondiali, arată o analiză realizată de UkrAgroConsult, o companie de consultanţă din Ucraina. „Fermierii români au finalizat recoltarea rapiţei. Campania a fost cea mai productivă din  România”. Potrivit celor mai recente informaţii, UkrAgroConsult estimează că, anul acesta, România va intra în topul celor mai mari 10 producători la nivel mondial. Mai mult, România devine cel mai mare producător de rapiţă de la Marea Neagră, surclasând Ucraina, informează compania de consultanţă.

Suprafaţa este în creştere

În România, suprafaţa cultivată cu rapiţă a avut fluctuaţii destul de mari, înregistrând un boom în 2010 când, din datele Ministerului Agriculturii, fermierii au cultivat 537.300 de hectare, dar şi o scădere drastică doi ani mai târziu, când suprafaţa însămânţată a fost de numai 105.300 de hectare. În toamna trecută, fermierii au însămânţat aproximativ 412.000 de hectare cu rapiță, cea mai mare suprafaţă din 2011 până acum.  

În schimb, în campania agricolă 2015, la fel ca şi în restul statelor membre UE, suprafaţa de rapiţă cultivată în România a scăzut cu 23.700 de hectare, până la 385.000 de hectare. România a fost atunci al cincilea producător european, după suprafaţa cultivată, după Franţa (23,4% din total suprafaţă), Germania (20,2%), Polonia (13,5%) şi Marea Britanie (10,3%).

În ceea ce priveşte producţia, cele 959.000 de tone obţinute (o medie de 2.530 kg la hectar) au plasat România în primele şase State Membre (4,2% din totalul realizat de fermierii europeni). Cel mai mare producător de rapiţă din Uniunea Europeană a fost Franţa care, împreună Germania, al doilea mare producător, a obţinut aproximativ jumătate (47,1%) din producţia totală comunitară. Au urmat Polonia (13,8% din total producţie UE), Marea Britanie (10,6%) şi Cehia (5,7%).

 Producţii agricole bune

„In general, perioada de iarna a fost prielnică plantelor uleioase”, mai spuns specialiştii ucraineni, în raportul lor, în acord cu oficialii din România. „Fermierii au început să înveţe tehnologia şi este şi o cultură bănoasă. Anul acesta avem 58.000 de hecatre cultivate, cu 8.000 mai multe decât anul trecut”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Constantin Petrache, director executiv Direcţia Agricolă Ialomiţa, unul dintre judeţele cu cele mai mari suprafeţe cultivate cu rapiţă în 2015, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Acesta susţine că şi producţia este bună anul acesta.

Potrivit ultimelor prognoze ale Comisiei Europene, producţia medie la hectar va fi anul acesa de 3,2 tone, cu 0,1% mai mult faţă de anul trecut. Fermierii români ar putea obţine 2,73 de tone la hectar, sub media UE, dar cu 19,3% mai mult decât anul trecut şi cu 9% mai mult faţă de media ultimilor cinci ani.

 

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, anunță că a schimbat modul de derulare a proiectelor de acest fel....
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu ...
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial de azi un Ordin care schimbă regulile pe baza cărora orașele ...