1EUR = 4.7729 RON | Bucureşti 16 º

Companii

Producţia agricolă a UE va fi mai slabă decât anul trecut. România este afectată

Condiţiile meteorologice de până acum promit un an agricol bun, spun specialiştii Comisiei Europene. Producţiile vor fi însă mai mici decât anul trecut, ca urmare a precipitaţiilor insuficiente din Germania, Portugalia şi Spania şi abundente în unele părţi ale României. Producţia la hectar va scădea cu 5,5% faţă de anul anterior.

24 mar, 2015 | ECONOMICA.net

Culturile de iarnă din Europa se află, în general, în condiţii bune, iar predicţiile pentru anul agricol 2015-2016 sunt "predominant pozitive", se arată în ultimul raport al Comisiei Europene. Cu toate acestea, productivitatea în cazul culturilor de orz, porumb, grâu va fi peste media ultimilor cinci ani, dar sub nivelul record de anul trecut. Per total, producţia de cereale a UE este estimată la 5,27 de tone la hectar, faţă de 5,58 de tone la hectar în 2014. Mai precis, specialiştii Comisiei Europene estimează o scădere de 4,8% a producţiei de grâu, până la 5,79 tone pe hectar, o diminuare de 5,5%, până la 4,63 de tone pe hectar, în cazul culturilor de orz şi un minus de 4,3%, până la 7,19 tone pe hectar, în cazul porumbului. " Culturile de iarnă sunt în formă bună ca urmare a unei ierni blânde. În general, perspectivele pentru noul sezon sunt promiţătoare", se arată în raport.

Potrivit sursei citate, probleme ar putea apărea în Portugalia şi în Vestul Spaniei, unde "cantitatea de apă disponibilă în sol devine o problemă", cantitatea de precipitaţii din ultima lună fiind cu 50% sub normal. Totodată, Germania, al doilea cel mai mare producător de cereale din UE, are probleme cu imiditatea din sol, cantitatea de precipitaţii fiind scăzută încă de la începutul lunii decembrie.

Ce se va întâmpla cu producţia agriclă a României

Potrivit estimărilor Comisi Europene, pentru România se preconizează o producţie agricolă bună, cu menţiunea că unele regiuni ale ţării au fost afectate de prea multe precipitaţii. "Culturile au trecut peste iarnă bine şi sunt, în general, într-o stare bună, excepţie făcând zonele cu prea multe precipitaţii. Dezvoltarea plantelor este avansată cu 1-2 săptămâni, iar biomasa este la un nivel normal pentru această perioadă a anului", se mai arată în raport.

Specialiştii Comisiei Europene notează însă că în zona de sud a României şi mai ales în regiunile de la graniţa Cu Bulgaria, cantitatea de precipitaţii a fost peste media ultimilor ani, astfel că în mai multe regiuni au apărut probleme cu exces de apă în sol.

Valoarea producţiei agricole în România a totalizat anul trecut 15,48 miliarde de euro, reprezentând 3,95% din valoarea producţiei totale din Uniunea Europeană, de 392,3 miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat.

În România, 73% din valoarea totală a producţiei agricole a fost generată de producţia vegetală, dintre care culturile de cereale au reprezentat 25%, iar culturile de legume, fructe şi plante horticole 29%, potrivit datelor Eurostat.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO