Producţia de carne a României a crescut la toate speciile, în martie

Producţia de carne a României a crescut la toate speciile în martie, raportat la februarie, însă, în comparaţie cu aceeaşi lună a anului 2013, numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut la ovine, caprine şi păsări şi au crescut la bovine şi porcine, conform datelor provizorii anunţate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - vin, 09 mai 2014, 07:21
Producţia de carne a României a crescut la toate speciile, în martie

Astfel, în martie 2014, comparativ cu februarie 2014, numărul total de bovine sacrificate a crescut cu 34,2%, la 51.000 de capete, de la 38.000 de capete, iar greutatea lor în carcasă s-a majorat cu 29,8%, totalizând 7.804 tone, faţă de 6.011 tone.

În unităţile industriale specializate, numărul de bovine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 11,1%, respectiv cu 5,8%.

În luna martie 2014, ponderea bovinelor sacrificate în unităţile industriale specializate a fost de 19,6% din totalul sacrificărilor de bovine, precizează INS.

Numărul total de porcine sacrificate a crescut, în martie, raportat la februarie, cu 20,1%, până la 407.000 de capete, iar greutatea acestora în carcasă s-a majorat cu 15,2%, la 32.156 tone.

Numărul de porcine sacrificate în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 8,4%, respectiv cu 9,5%.

În luna martie 2014, sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au reprezentat 73% din totalul porcinelor sacrificate.

Numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut, în martie, de 6,1 ori, respectiv de patru ori, faţă de februarie. Astfel, numărul animalelor sacrificate a ajuns, în martie, la 6.000 de capete, greutatea lor în carcasă la 4.500 de tone.

Tăierile în unităţile industriale specializate, care au o pondere de 1,2% din totalul sacrificărilor de ovine şi caprine, au crescut, atât numeric, cât şi la greutatea în carcasă, de două ori, respectiv de 1,6 ori.

Şi numărul total al păsărilor sacrificate a urcat în martie, cu 5,8% faţă de februarie, ajungând la 18,616 milioane de capete, în timp ce greutatea lor în carcasă a crescut cu 4,1%, la 29.258 tone.

În unităţile industriale specializate s-au realizat 91% din totalul tăierilor de păsări. Sacrificările în acest tip de unităţi au crescut, atât la numărul de păsări sacrificate, cât şi la greutatea în carcasă a acestora cu 5,8%, respectiv cu 7,3%.

Potrivit datelor INS, în martie 2014, comparativ cu martie 2013, numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 4,1%, respectiv cu 3,7%. Sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă s-au majorat cu 11,1%, respectiv cu 5%.

Numărul total de porcine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 27,2%, respectiv cu 19,8%. Sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au crescut cu 1,7%, iar greutatea în carcasa a acestora a scăzut cu 1,5%.

Numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă s-au redus cu 9%, respectiv cu 8,1%. Sacrificările de ovine şi caprine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au scăzut de şase ori, respectiv de 2,9 ori.

Numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 2%, respectiv cu 2,1%. În unităţile industriale specializate s-au înregistrat creşteri atât la numărul păsărilor sacrificate cât şi la greutatea în carcasă a acestora cu 4,9%, respectiv cu 5,2%.

În lunile analizate greutatea medie în carcasă la animalele şi păsările sacrificate, prezintă uşoare oscilaţii, subliniază INS.

În perioada martie 2013 – martie 2014, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă s-au înregistrat în lunile decembrie şi aprilie la porcine, respectiv la ovine şi caprine, când au loc sacrificările tradiţionale ocazionate de sărbătorile de Crăciun şi Paşte, conform sursei citate.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...