1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 28 º

Companii

Agenţia SUA pentru Agricultură: Producţia de grâu a României e mai slabă decât anul trecut

Uniunea Europeana va recolta anul acesta a treia cea mai mare producţie de grâu din istorie, după un 2014 de excepţie. România este însă pe lista scurtă a statelor unde suprafeţele cultivate vor scădea.

24 mai, 2015 | | ECONOMICA.net

Uniunea Europeană îşi va menţine, anul acesta, poziţia de cel mai mare producător de grâu la nivel mondial, cu o recoltă estimată la 150,3 milioane de tone, se arată într-un raport al Agenţiei Americane pentru Agricultură (USDA). Va fi al treilea cel mai bun an pentru grâul european, după un 2014 de excepţie, însă vor fi şi state unde producţia va scădea, printre care şi România. "UE va produce 21% din producţia mondială de grâu anul acesta.Suprafeţele cultivate vor rămâne aproximativ la fel ca anul trecut, sau cel mult va exista o uşoară diminuare", se arată în raportul USDA

România va avea un an mai slab

În ceea ce priveşte situaţia culturilor de grâu din România, USDA pune ţara noastră pe lista scurtă a statelor membre unde suprafeţele cultivate vor scădea. Declinul este estimat la aproximativ 8%, în contextul în care, anul trecut ţara noastră a produs aproximativ 7,4 milioane de tone de grâu de pe o suprafaţă de aproximativ 2 milioane de hectare. "Estimăm că suprafeţele cultivate cu grâu vor scădea ca urmare a condiţiilor meteorologice din Bulgaria, România şi Ungaria, unde umiditatea excesivă din toamnă a adus prejudicii plantelor. Astfel, suprafaţa cu grâu va scăde cu 13, 8 şi respectiv 6 procente", arată raportul USAD. Potrivit raportului citat, scăderi mici ale suprafeţelor cultivate cu grâu se vor raporta şi în Marea Britanie, ca urmare a noilor reglementări referitoare la diversificarea culturilor, menite să reducă dependenţa unor state de culturile primare. În acelaşi timp, suprafeţele cultivate cu grâu dur, prezente cu precădere în state precum Spania, Italia şi Franţa vor creşte, ca urmare a creşterii preţurilor la acest tip de cereală.

Producţia mai mică la hectar

Faţă de anul trecut, când s-au realizat producţii record la hectar, productivitatea va fi ceva mai mică în unele zone, cu toate că majoritatea statelor au beneficiat de condiţii meteorologice favorabile. "Statele Europene au beneficiat de condiţii meteo favorabile acestei culturi, atât în toamnă, la plantare, cât şi în timpul iernii, care a fost blândă.În Spania şi Italia se preconizează o producţie mai mare la hectar faţă de anul trecut. De asemenea, indexul care indică sănătatea plantei (VHI) indică o evoluţie excelentă a culturii, în special în Spania, sudul Franţei şi Nord-Estul Germaniei".

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO