1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

Companii

Producţia de grâu va scădea cu 20% în acest an

Producţia de grâu din acest an va scădea cu 20% faţă de anul trecut, ca urmare a vremii nefavorabile, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu, după o întâlnire cu reprezentanţii producătorilor de cereale şi de pâine.

10 iul, 2012 | Mediafax

El a menţionat că la orz circa 90% din suprafață este recoltată, la grâu - 30%, la secară - 30%, la rapiță - 50%.

Potrivit datelor oficiale, producţia de grâu de anul trecut a depășit 7,2 milioane de tone, cu peste 25% mai mult decât cea realizată cu un an în urmă.

Din punct de vedere a calității, producţia din acest an este, potrivit reprezentantului MADR, superioară celei de anul trecut.

"A fost o reducere cantitativă faţă de aceeași perioadă a anului trecut, având în vedere seceta înregistrată anul trecut. Condițiile meteo care au forțat în ultima perioadă aceste culturi au făcut să fie undeva în jur de 20% diminuare ca randament la unitatea de suprafață", a afirmat Botănoiu într-o întâlnire cu presa, referindu-se la zăpezile din prima parte a anului și la seceta din ultima vreme.

El a afirmat că și producția de orz de toamnă este mai mică în acest an, cu 17%.

"La sfârșitul recoltării noi o să încheiem o balanță și o să punem de-o parte ce producție se realizează și destinațiile ei. Într-adevăr, producția medie la hectar este mai mică decât anul trecut. Calitatea grâului din acest an este nemaiîntâlnită în ultimii 25 de ani și o cantitate foarte mare va pleca la export", a declarat Aurel Popescu, președintele patronatului Rompan din industria panificației, prezent la întâlnirea cu Botănoiu.

Popescu a afirmat ulterior că, deși nu din cauza diminuării producției de grâu, pâinea s-ar putea scumpi în următoarea lună, dacă brutarii nu vor absorbi creşterea de 20% a preţului la grâu.

El a afirmat că în ultima perioadă preţul grâului a crescut cu 20%, influenţat de evoluţia preţurilor pe piaţa internaţională şi de raportul cerere-ofertă de la nivel naţional.

Potrivit lui Popescu, efectele scumpirii grâului s-ar putea regăsi în preţul pâinii în maximum o lună.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO