Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut uşor în trimestrul al treilea

Producţia de petrol şi gaze a OMV Petrom a scăzut uşor, cu circa 1%, în trimestrul al treilea raportat la aceeaşi perioadă din 2011 şi a stagnat faţă de trimestrul al doilea, iar vânzările de gaze au avut un declin anual de 2%, a anunţat grupul OMV,acţionarul majoritar al companiei.
Economica.net - vin, 19 oct. 2012, 06:49
Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut uşor în trimestrul al treilea

Producţia de petrol şi gaze a OMV Petrom a scăzut uşor, cu circa 1%, în trimestrul al treilea raportat la aceeaşi perioadă din 2011 şi a stagnat faţă de trimestrul al doilea, iar vânzările de gaze au avut un declin anual de 2%, a anunţat grupul OMV, acţionarul majoritar al companiei.

Majorarea preţurilor la ţiţei precum şi nivelurile sezonier mai ridicate ale volumului de gaze depozitate de Petrom au condus la profituri nerealizate substanţiale, de aproximativ 60 de milioane de euro, care vor fi eliminate la consolidare, se arată în raportul publicat, vineri, de grupul austriac.

Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a coborât în trimestrul al treilea de la 184.000 de barili echivalent petrol pe zi anul trecut la 182.000 de barili echivalent petrol pe zi, nivel similar celui din trimestrul al doilea al anului în curs.

Vânzările de gaze naturale ale Petrom au înregistrat în trimestrul al treilea o scădere de 2%, de la 9,47 TWh anul trecut la 9,24 TWh în acest an, însă nivelul marjelor a rămas favorabil, se arată în raport. În trimestrul al doilea, vânzările s-au situat la 11,16 TWh. Petrom are cele mai mari vânzări de gaze naturale în intervalul octombrie-martie (primul şi al patrulea trimestru), care coincide cu sezonul rece.

Termocentrala de la Brazi a început operaţiunile comerciale în august.

La nivelul grupului OMV, producţia a crescut cu peste 9% anual, de la 283.000 de barili echivalent petrol pe zi la 309,000 barili echivalent petrol pe zi.

Avansul faţă de trimestrul al doilea, când OMV a raportat 305.000 barili echivalent petrol pe zi, a fost susţinut de recuperarea producţiei din Yemen, precum şi de o contribuţie mai solidă a operaţiunilor din Austria şi Tunisia. Impactul pozitiv al creşterilor din aceste ţări a fost anulat parţial de declinul poducţiei din Marea Britanie.

Vânzările de gaze naturale ale OMV au crescut de aproape două ori, de la 53,7 TWh în trimestrul al treilea al anului trecut la 100,4 TWh în acest an. Principalul motiv a fost avansul substanţial al activităţilor de trading, se arată în raport.

Pe partea de rafinare, marja indicativă de profit a avansat la 5,28 dolari pe baril în trimestrul al treilea, de la 1,74 dolari pe baril în aceeaşi perioadă a anului trecut şi 4,15 dolari pe baril în trimestrul al doilea.

OMV deţine 51,01% din titlurile Petrom, principalii acţionari minoritari fiind Ministerul Economiei, cu 20,63%, şi Fondul Proprietatea, cu 20,11% din acţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Presiunile americane asupra Raiffeisen au funcționat. Banca austriacă renunță să mai cumpere participația oligarhului rus Oleg Deripaska la firma Strabag
Presiunile americane asupra Raiffeisen au funcționat. Banca austriacă renunță să mai cumpere participația oligarhului ...
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a abandonat oferta de a prelua de la oligarhul rus Oleg Deripaska (foto) o participaţie în valoare de 1,5 miliarde de euro la grupul de......
Nokia relansează celebrul model 3210, după 25 de ani. Are jocul Snake și costă 349 lei
Nokia relansează celebrul model 3210, după 25 de ani. Are jocul Snake și costă 349 lei
Nokia relansează modelul 3210, care a apărut pe piață pentru prima dată acum 25 de ani. Noul telefon va fi disponibil ...
Eurostat: Comerțul cu produse agricole dintre statele UE și restul lumii a scăzut cu 3,2% în 2023
Eurostat: Comerțul cu produse agricole dintre statele UE și restul lumii a scăzut cu 3,2% în 2023
Valoarea schimburilor comerciale (importuri plus exporturi) cu produse agricole între Uniunea Europeană şi restul lumii ...
Ferrari a publicat rezultatele vânzărilor. Lewis Hamilton, așteptat să conducă brandul spre victorie și pe burse
Ferrari a publicat rezultatele vânzărilor. Lewis Hamilton, așteptat să conducă brandul spre victorie și pe burse
Ferrari tocmai și-a publicat rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului 2024, demers care s-a soldat cu o ...