Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut uşor în trimestrul al treilea

Producţia de petrol şi gaze a OMV Petrom a scăzut uşor, cu circa 1%, în trimestrul al treilea raportat la aceeaşi perioadă din 2011 şi a stagnat faţă de trimestrul al doilea, iar vânzările de gaze au avut un declin anual de 2%, a anunţat grupul OMV,acţionarul majoritar al companiei.
Economica.net - vin, 19 oct. 2012, 06:49
Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut uşor în trimestrul al treilea

Producţia de petrol şi gaze a OMV Petrom a scăzut uşor, cu circa 1%, în trimestrul al treilea raportat la aceeaşi perioadă din 2011 şi a stagnat faţă de trimestrul al doilea, iar vânzările de gaze au avut un declin anual de 2%, a anunţat grupul OMV, acţionarul majoritar al companiei.

Majorarea preţurilor la ţiţei precum şi nivelurile sezonier mai ridicate ale volumului de gaze depozitate de Petrom au condus la profituri nerealizate substanţiale, de aproximativ 60 de milioane de euro, care vor fi eliminate la consolidare, se arată în raportul publicat, vineri, de grupul austriac.

Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a coborât în trimestrul al treilea de la 184.000 de barili echivalent petrol pe zi anul trecut la 182.000 de barili echivalent petrol pe zi, nivel similar celui din trimestrul al doilea al anului în curs.

Vânzările de gaze naturale ale Petrom au înregistrat în trimestrul al treilea o scădere de 2%, de la 9,47 TWh anul trecut la 9,24 TWh în acest an, însă nivelul marjelor a rămas favorabil, se arată în raport. În trimestrul al doilea, vânzările s-au situat la 11,16 TWh. Petrom are cele mai mari vânzări de gaze naturale în intervalul octombrie-martie (primul şi al patrulea trimestru), care coincide cu sezonul rece.

Termocentrala de la Brazi a început operaţiunile comerciale în august.

La nivelul grupului OMV, producţia a crescut cu peste 9% anual, de la 283.000 de barili echivalent petrol pe zi la 309,000 barili echivalent petrol pe zi.

Avansul faţă de trimestrul al doilea, când OMV a raportat 305.000 barili echivalent petrol pe zi, a fost susţinut de recuperarea producţiei din Yemen, precum şi de o contribuţie mai solidă a operaţiunilor din Austria şi Tunisia. Impactul pozitiv al creşterilor din aceste ţări a fost anulat parţial de declinul poducţiei din Marea Britanie.

Vânzările de gaze naturale ale OMV au crescut de aproape două ori, de la 53,7 TWh în trimestrul al treilea al anului trecut la 100,4 TWh în acest an. Principalul motiv a fost avansul substanţial al activităţilor de trading, se arată în raport.

Pe partea de rafinare, marja indicativă de profit a avansat la 5,28 dolari pe baril în trimestrul al treilea, de la 1,74 dolari pe baril în aceeaşi perioadă a anului trecut şi 4,15 dolari pe baril în trimestrul al doilea.

OMV deţine 51,01% din titlurile Petrom, principalii acţionari minoritari fiind Ministerul Economiei, cu 20,63%, şi Fondul Proprietatea, cu 20,11% din acţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Criza politică şi inflaţia ridicată impun noi creşteri ale ratei dobânzii – analiză
Criza politică şi inflaţia ridicată impun noi creşteri ale ratei dobânzii – analiză
Majorarea de 0,25% a dobânzii de politică monetară realizată de Banca Naţională a României este primul pas dintr-o ...
Şedinţă la Cotroceni pentru a fi decise măsuri restrictive care să ducă la limitarea pandemiei. Certificatul verde, telemunca, reducerea deplasărilor şi a interacţiunii dintre oameni, între măsurile vizate
Şedinţă la Cotroceni pentru a fi decise măsuri restrictive care să ducă la limitarea pandemiei. Certificatul verde, ...
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, la Palatul Cotroceni, responsabilii în gestionarea pandemiei şi a anunţat ...
Dezvoltatorul WDP urmează să finalizeze depozite de peste 100 de milioane de euro până în trimestrul II din 2022
Dezvoltatorul WDP urmează să finalizeze depozite de peste 100 de milioane de euro până în trimestrul II din 2022
Dezvoltatorul belgian de spații logistice urmează să finalizeze mai multe depozite a căror valoare de investiție se ...