Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a stagnat în primul trimestru

Producţia de petrol şi gaze a OMV Petrom a stagnat în primul trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, în timp ce volumul vânzărilor de gaze a scăzut cu 5%, evoluţie în linie cu cererea de pe piaţa din România, potrivit grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom.
Economica.net - vin, 26 apr. 2013, 06:39
Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a stagnat în primul trimestru

Petrom a înregistrat o producţie de hidrocarburi de 183.000 barili echivalent petrol pe zi, comparativ cu 184.000 de barili echivalent petrol pe zi în primele trei luni ale anului trecut.

În ultimele trei luni din 2012, compania a avut o producţie de petrol şi gaze de 183.000 de barili echivalent petrol pe zi.

Volumul vânzărilor de gaze naturale ale Petrom a scăzut în intervalul analizat cu peste 5%, de la 17,32 TWh anul trecut la 16,39 TWh.

„Vânzările de gaze ale Petrom au scăzut cu 5%, în linie cu cererea pieţei”, se arată într-un raport al OMV.

În trimestrul al patrulea al anului trecut, vânzările de gaze s-au situat la 14,44 TWh. Petrom are, de obicei, cele mai mari vânzări de gaze în primul şi al patrulea trimestru, din cauza sezonului rece.

La nivel de grup, producţia de hidrocarburi a urcat uşor, cu circa 1%, de la 299.000 barili echivalent petrol (bep) pe zi în primul trimestru al anului trecut la 302.000 bep pe zi în acest an. Petrom asigură mai mult de jumătate din producţia de petrol şi gaze a OMV. Grupul austriac a înregistrat un nivel similar, de 301.000 bep pe zi în trimestrul al patrulea.

„Pe ansamblu, producţia este uşor peste nivelul din trimestrul al patrulea al anului trecut, susţinută de rezultatele din Yemen şi Libia, care reflectă un climat intern mai stabil al acestor ţări, precum şi de îmbunătăţirea contribuţiei câmpului petrolifer Maari, din Noua Zeelandă. Acestea au compensat declinul producţiei determinat de finalizarea vânzării de active din Marea Nordului în trimestrul al patrulea şi suspendarea producţiei la câmpul Schiehallion (Marea Britanie) începând din ianuarie”, se arată într-un comunicat al OMV.

Vânzările de gaze naturale ale grupului austriac au avansat cu 14% faţă de primul trimestru al anului trecut, la 135.780 TWh, mai ales din cauza activităţilor de trading. Activitatea de trading asigură aproximativ 65% din volumul total al vânzărilor de gaze.

Operaţiunile de energie electrică au consemnat o producţie netă de 0,82 TWh.

Pe segmentul de rafinare, marja indicativă de profit a scăzut faţă de trimestrul al patrulea, de la 4,03 dolari pe baril la 3,01 dolari pe baril. În primul trimestru al anului trecut, marja s-a situat la 1,85 dolari pe baril.

Rata de utilizare a capacităţii din rafinării a rămas constantă faţă de primele trei luni ale anului trecut, la 87%, dar a scăzut comparativ cu 94% în trimestrul al patrulea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Clifford Chance Badea îşi măreşte echipa cu Eleonora Udroiu, avocat specializat în Dreptul Concurenţei și Energie
Clifford Chance Badea îşi măreşte echipa cu Eleonora Udroiu, avocat specializat în Dreptul Concurenţei și Energie
Eleonora Udroiu, avocat cu o experiență de aproape 18 ani, se alătură echipei Clifford Chance Badea, urmând să coordoneze ...
Compensarea cantitativă a prosumatorilor, din nou pe masa Guvenului. Proiect nou de Ordonanță
Compensarea cantitativă a prosumatorilor, din nou pe masa Guvenului. Proiect nou de Ordonanță
Ministerul Energiei a pus, din nou, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanță de urgență  cu modificări de legislație ...
Frații Ghiță, cunoscuți pentru mașinile de lux pe care le conduc, construiesc un proiect rezidențial cu peste 200 de apartamente în București
Frații Ghiță, cunoscuți pentru mașinile de lux pe care le conduc, construiesc un proiect rezidențial cu peste 200 de ...
Grupul de firme KID, deținut de frații Răzvan și Bogdan Ghiță, investește 35 de milioane de euro într-un proiect ...