Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a stagnat în primul trimestru

Producţia de petrol şi gaze a OMV Petrom a stagnat în primul trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, în timp ce volumul vânzărilor de gaze a scăzut cu 5%, evoluţie în linie cu cererea de pe piaţa din România, potrivit grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom.
Economica.net - vin, 26 apr. 2013, 06:39
Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a stagnat în primul trimestru

Petrom a înregistrat o producţie de hidrocarburi de 183.000 barili echivalent petrol pe zi, comparativ cu 184.000 de barili echivalent petrol pe zi în primele trei luni ale anului trecut.

În ultimele trei luni din 2012, compania a avut o producţie de petrol şi gaze de 183.000 de barili echivalent petrol pe zi.

Volumul vânzărilor de gaze naturale ale Petrom a scăzut în intervalul analizat cu peste 5%, de la 17,32 TWh anul trecut la 16,39 TWh.

„Vânzările de gaze ale Petrom au scăzut cu 5%, în linie cu cererea pieţei”, se arată într-un raport al OMV.

În trimestrul al patrulea al anului trecut, vânzările de gaze s-au situat la 14,44 TWh. Petrom are, de obicei, cele mai mari vânzări de gaze în primul şi al patrulea trimestru, din cauza sezonului rece.

La nivel de grup, producţia de hidrocarburi a urcat uşor, cu circa 1%, de la 299.000 barili echivalent petrol (bep) pe zi în primul trimestru al anului trecut la 302.000 bep pe zi în acest an. Petrom asigură mai mult de jumătate din producţia de petrol şi gaze a OMV. Grupul austriac a înregistrat un nivel similar, de 301.000 bep pe zi în trimestrul al patrulea.

„Pe ansamblu, producţia este uşor peste nivelul din trimestrul al patrulea al anului trecut, susţinută de rezultatele din Yemen şi Libia, care reflectă un climat intern mai stabil al acestor ţări, precum şi de îmbunătăţirea contribuţiei câmpului petrolifer Maari, din Noua Zeelandă. Acestea au compensat declinul producţiei determinat de finalizarea vânzării de active din Marea Nordului în trimestrul al patrulea şi suspendarea producţiei la câmpul Schiehallion (Marea Britanie) începând din ianuarie”, se arată într-un comunicat al OMV.

Vânzările de gaze naturale ale grupului austriac au avansat cu 14% faţă de primul trimestru al anului trecut, la 135.780 TWh, mai ales din cauza activităţilor de trading. Activitatea de trading asigură aproximativ 65% din volumul total al vânzărilor de gaze.

Operaţiunile de energie electrică au consemnat o producţie netă de 0,82 TWh.

Pe segmentul de rafinare, marja indicativă de profit a scăzut faţă de trimestrul al patrulea, de la 4,03 dolari pe baril la 3,01 dolari pe baril. În primul trimestru al anului trecut, marja s-a situat la 1,85 dolari pe baril.

Rata de utilizare a capacităţii din rafinării a rămas constantă faţă de primele trei luni ale anului trecut, la 87%, dar a scăzut comparativ cu 94% în trimestrul al patrulea.

Te-ar mai putea interesa și
Lukoil îşi va reorienta exporturile de petrol spre conducta CPC, din cauza sancţiunilor UE
Lukoil îşi va reorienta exporturile de petrol spre conducta CPC, din cauza sancţiunilor UE
Grupul petrolier rus Lukoil va înceta să mai exporte petrol prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) începând din luna decembrie, ca urmare a sancţiunilor occidentale vizând petrolul rusesc, şi......
Prosumatorii mici ar urma să se „lege” mai uşor la reţea, din vara viitoare. Lege nouă
Prosumatorii mici ar urma să se „lege” mai uşor la reţea, din vara viitoare. Lege nouă
Ordonanța de Urgență prin care se modifică legislația în domeniul regenerabilelor stabilește, cel puțin în teorie, ...
Inflaţia în zona euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele 17 luni
Inflaţia în zona euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele 17 luni
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna noiembrie, aceasta fiind şi ...
Mașini Mercedes-Benz cu tehnologie Bosch vor testa parcarea automatizată în Germania
Mașini Mercedes-Benz cu tehnologie Bosch vor testa parcarea automatizată în Germania
Una dintre parcările aeroportului din Stuttgart va avea un spațiu destinat parcării automatizate, un test realizat de ...