Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a stagnat în primul trimestru

Producţia de petrol şi gaze a OMV Petrom a stagnat în primul trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, în timp ce volumul vânzărilor de gaze a scăzut cu 5%, evoluţie în linie cu cererea de pe piaţa din România, potrivit grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom.
Economica.net - vin, 26 apr. 2013, 06:39
Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a stagnat în primul trimestru

Petrom a înregistrat o producţie de hidrocarburi de 183.000 barili echivalent petrol pe zi, comparativ cu 184.000 de barili echivalent petrol pe zi în primele trei luni ale anului trecut.

În ultimele trei luni din 2012, compania a avut o producţie de petrol şi gaze de 183.000 de barili echivalent petrol pe zi.

Volumul vânzărilor de gaze naturale ale Petrom a scăzut în intervalul analizat cu peste 5%, de la 17,32 TWh anul trecut la 16,39 TWh.

„Vânzările de gaze ale Petrom au scăzut cu 5%, în linie cu cererea pieţei”, se arată într-un raport al OMV.

În trimestrul al patrulea al anului trecut, vânzările de gaze s-au situat la 14,44 TWh. Petrom are, de obicei, cele mai mari vânzări de gaze în primul şi al patrulea trimestru, din cauza sezonului rece.

La nivel de grup, producţia de hidrocarburi a urcat uşor, cu circa 1%, de la 299.000 barili echivalent petrol (bep) pe zi în primul trimestru al anului trecut la 302.000 bep pe zi în acest an. Petrom asigură mai mult de jumătate din producţia de petrol şi gaze a OMV. Grupul austriac a înregistrat un nivel similar, de 301.000 bep pe zi în trimestrul al patrulea.

„Pe ansamblu, producţia este uşor peste nivelul din trimestrul al patrulea al anului trecut, susţinută de rezultatele din Yemen şi Libia, care reflectă un climat intern mai stabil al acestor ţări, precum şi de îmbunătăţirea contribuţiei câmpului petrolifer Maari, din Noua Zeelandă. Acestea au compensat declinul producţiei determinat de finalizarea vânzării de active din Marea Nordului în trimestrul al patrulea şi suspendarea producţiei la câmpul Schiehallion (Marea Britanie) începând din ianuarie”, se arată într-un comunicat al OMV.

Vânzările de gaze naturale ale grupului austriac au avansat cu 14% faţă de primul trimestru al anului trecut, la 135.780 TWh, mai ales din cauza activităţilor de trading. Activitatea de trading asigură aproximativ 65% din volumul total al vânzărilor de gaze.

Operaţiunile de energie electrică au consemnat o producţie netă de 0,82 TWh.

Pe segmentul de rafinare, marja indicativă de profit a scăzut faţă de trimestrul al patrulea, de la 4,03 dolari pe baril la 3,01 dolari pe baril. În primul trimestru al anului trecut, marja s-a situat la 1,85 dolari pe baril.

Rata de utilizare a capacităţii din rafinării a rămas constantă faţă de primele trei luni ale anului trecut, la 87%, dar a scăzut comparativ cu 94% în trimestrul al patrulea.

Te-ar mai putea interesa și
Eurobarometru: România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene faţă de 2019
Eurobarometru: România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene faţă de 2019
România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia, ajungând la 74%, ceea ce reprezintă nu mai puţin de 19......
Revolut lansează în România refinanțarea creditelor, în premieră globală
Revolut lansează în România refinanțarea creditelor, în premieră globală
Revolut lansează oferta de refinanțare a creditelor, în premieră globală, pe piața din România. Primii clienți români ...
Divizia de regenerabile a IKEA a făcut bani frumoși în România anul trecut. Cu cât a crescut profitul
Divizia de regenerabile a IKEA a făcut bani frumoși în România anul trecut. Cu cât a crescut profitul
Ingka Invest Renewable România S.R.L., compania deținută de Ingka, care controlează majoritatea magazinelor IKEA din ...
EXCLUSIV Șeful Eurohold, compania mamă a falimentarei Euroins, despre revenirea pe RCA în România: Suntem autorizați, dar nu suntem lăsați să vindem
EXCLUSIV Șeful Eurohold, compania mamă a falimentarei Euroins, despre revenirea pe RCA în România: Suntem autorizați, ...
Assen Hristov, președintele grupului bulgar Eurohold, din care făcea parte și Euroins România, societate care înainte ...