Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a stagnat în primul trimestru

Producţia de petrol şi gaze a OMV Petrom a stagnat în primul trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, în timp ce volumul vânzărilor de gaze a scăzut cu 5%, evoluţie în linie cu cererea de pe piaţa din România, potrivit grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom.
Economica.net - vin, 26 apr. 2013, 06:39
Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a stagnat în primul trimestru

Petrom a înregistrat o producţie de hidrocarburi de 183.000 barili echivalent petrol pe zi, comparativ cu 184.000 de barili echivalent petrol pe zi în primele trei luni ale anului trecut.

În ultimele trei luni din 2012, compania a avut o producţie de petrol şi gaze de 183.000 de barili echivalent petrol pe zi.

Volumul vânzărilor de gaze naturale ale Petrom a scăzut în intervalul analizat cu peste 5%, de la 17,32 TWh anul trecut la 16,39 TWh.

„Vânzările de gaze ale Petrom au scăzut cu 5%, în linie cu cererea pieţei”, se arată într-un raport al OMV.

În trimestrul al patrulea al anului trecut, vânzările de gaze s-au situat la 14,44 TWh. Petrom are, de obicei, cele mai mari vânzări de gaze în primul şi al patrulea trimestru, din cauza sezonului rece.

La nivel de grup, producţia de hidrocarburi a urcat uşor, cu circa 1%, de la 299.000 barili echivalent petrol (bep) pe zi în primul trimestru al anului trecut la 302.000 bep pe zi în acest an. Petrom asigură mai mult de jumătate din producţia de petrol şi gaze a OMV. Grupul austriac a înregistrat un nivel similar, de 301.000 bep pe zi în trimestrul al patrulea.

„Pe ansamblu, producţia este uşor peste nivelul din trimestrul al patrulea al anului trecut, susţinută de rezultatele din Yemen şi Libia, care reflectă un climat intern mai stabil al acestor ţări, precum şi de îmbunătăţirea contribuţiei câmpului petrolifer Maari, din Noua Zeelandă. Acestea au compensat declinul producţiei determinat de finalizarea vânzării de active din Marea Nordului în trimestrul al patrulea şi suspendarea producţiei la câmpul Schiehallion (Marea Britanie) începând din ianuarie”, se arată într-un comunicat al OMV.

Vânzările de gaze naturale ale grupului austriac au avansat cu 14% faţă de primul trimestru al anului trecut, la 135.780 TWh, mai ales din cauza activităţilor de trading. Activitatea de trading asigură aproximativ 65% din volumul total al vânzărilor de gaze.

Operaţiunile de energie electrică au consemnat o producţie netă de 0,82 TWh.

Pe segmentul de rafinare, marja indicativă de profit a scăzut faţă de trimestrul al patrulea, de la 4,03 dolari pe baril la 3,01 dolari pe baril. În primul trimestru al anului trecut, marja s-a situat la 1,85 dolari pe baril.

Rata de utilizare a capacităţii din rafinării a rămas constantă faţă de primele trei luni ale anului trecut, la 87%, dar a scăzut comparativ cu 94% în trimestrul al patrulea.

Te-ar mai putea interesa și
Ambasadorul american la Moscova Lynne Tracy a fost convocat de Ministerul rus de Externe în urma atacului ucrainean cu rachete asupra Sevastopolului
Ambasadorul american la Moscova Lynne Tracy a fost convocat de Ministerul rus de Externe în urma atacului ucrainean cu rachete ...
Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul american Lynne Tracy şi i-a transmis un protest oficial cu privire la atacul ucrainean de duminică asupra Sevastopolului, potrivit unui......
Kievul acuză Rusia că și-a intensificat atacurile în care folosește un gaz iritant interzis
Kievul acuză Rusia că și-a intensificat atacurile în care folosește un gaz iritant interzis
Rusia şi-a intensificat atacurile cu gaze lacrimogene deturnate de la utilizarea lui primară, a afirmat luni armata ucraineană, ...
Compania ucraineană Very Nice Retail intră pe piața românească
Compania ucraineană Very Nice Retail intră pe piața românească
Holdingul internaţional Very Nice Retail, originar din Ucraina, a anunţat intrarea pe piaţa românească prin deschiderea ...
Dacia a asamblat 1.000.000 de vehicule cu alimentare duală benzină – GPL
Dacia a asamblat 1.000.000 de vehicule cu alimentare duală benzină – GPL
Dacia a atins pragul de 1.000.000 de vehicule cu propulsoare care permit alimentarea mixtă, benzină și GPL. Pentru marca ...