Producţia de legume şi fructe din 2012 va fi cu 40% mai mică decât anul trecut

Producţia de legume şi fructe va fi în acest an mai mică cu 40% decât anul trecut din cauza secetei şi a problemelor financiare întâmpinate de fermieri, a declarat pentru AGERPRES Mircea Croitoru, preşedintele Grupului de producători Legume-Fructe Matca.
Economica.net - Dum, 26 aug. 2012, 12:10
Producţia de legume şi fructe din 2012 va fi cu 40% mai mică decât anul trecut

„În acest an producţia de legume şi fructe va fi mai mică cu 40% faţă de anul trecut, 20% din pierderi fiind acumulate din cauza secetei, iar 20% pentru că mulţi fermieri au renunţat să mai cultive din lipsă de bani. În ultimii trei ani, cultivatorii de legume nu şi-au mai acoperit cheltuielile şi Ministerul Agriculturii nu a venit cu niciun sprijin financiar. Mulţi fermieri nu au avut bani să pornească la drum în primăvară, au avut probleme şi în iarnă, iar la toate acestea s-a adăugat seceta, dar şi lipsa irigaţiilor”, a precizat Croitoru.

Acesta a adăugat că în pomicultură seceta a afectat aproape toate soiurile, în mod special merii şi prunii, iar legumele cultivate în câmp au fost distruse aproape în totalitate.

„Dacă va continua canicula s-ar putea să avem probleme mari şi la cultivare, inclusiv în solarii, nu numai în câmp. Din punct de vedere calitativ legumele din solarii sunt bune, dar în câmp soarele a ars frunzele şi a copt forţat vinetele, ardeiul gras, gogoşarii şi ardeiul capia. Doar la varza cred că vom avea o producţie bună în toamnă şi un preţ bun”, a spus Mircea Croitoru.

Reprezentantul cultivatorilor de legume consideră că informaţiile referitoare la creşterea preţurilor la producători nu sunt conforme cu realitatea, întrucât toate scumpirile apărute din ultima perioadă la legume au fost influenţate de intermediari.

„Nu este adevărat că legumele au fost scumpite de producători. În bazinul legumicol din Matca, castraveţii se vând 0,50 lei, roşiile cu 1,5 – 2 lei, dar din păcate nu prea mai sunt, vinetele cu 1 – 1,2 lei, varza cu 2 lei, iar ardeii între 1,8 şi 2 lei. Majorarea care a apărut acum a apărut pe lanţ, la intermediari, nu provine de la producători. Noi nu avem un comerţ organizat pentru că nimeni în cei 22 ani nu a avut grijă să ne orientăm spre un sector organizat. Nu am nimic cu intermediarii, doar că statul ar trebui să-i fiscalizeze şi pe ei”, a subliniat preşedintele Grupului de producători Legume-Fructe Matca.

Potrivit sursei citate, producătorii agricoli se confrunta la ora actuală cu mari probleme financiare, fiind în imposibilitatea de a-şi mai acoperi cheltuielile, chiar şi în condiţiile obţinerii acelui ajutor de 100 de lei pe hectar, anunţat recent de ministrul Agriculturii.

„Noi nu ne acoperim cheltuielile cu inputurile, acestea s-au scumpit cu 200%, la fel şi energia şi combustibilii. Sunt cheltuielie foarte mari. De exemplu, numai înfiinţarea unui hectar de legume în solar costă 50.000 lei. Sprijinul de 100 de lei pe hectar, mai bine nu ni-l dă pentru că nu ne ajută cu nimic. În schimb, Ministerul ar trebui să vină în sprijinul agricultorilor cu subvenţii la motorină pentru că nu putem face legumicultură cu preţul actual al motorinei sau cu preţurile înregistrate la energia electrică şi îngrăşăminte. Vrem doar ce primesc colegii noştri din Uniunea Europeană. Acum fermierii români au cuţitul la os şi stau pe un butoi de pulbere”, a subliniat preşedintele Mircea Croitoru.

Localitatea Matca din judeţul Galaţi are o suprafaţă de 1.600 de hectare cu solarii şi 1.500 de hectare cultivate în câmp cu legume, fiind considerată cel mai mare bazin legumicol din Europa.

Producţia de legume în 2011 a totalizat 4,096 milioane tone, în creştere cu şase procente (232.000 tone), comparativ cu 2010, datorită creşterii producţiilor medii la hectar, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Producţiile au fost mai mari la tomate (+14,6%) – 881.000 tone, morcovi (+10,9%) – 245.000 tone, ceapă (+7%) – 395.000 tone, varză (+4,5%) – 1,025 milioane tone, ardei (+2,5%) – 249.000 tone şi mai mici la castraveţi (-1,7%) – 169.000 tone.

Anul trecut, suprafaţa cultivată cu legume a scăzut cu 5.000 de hectare, de la 263.000 în 2010, la 258.000 hectare.

Datele INS cuprind producţiile şi suprafaţa cultivată cu legume în câmp, sere, solarii şi grădini familiale.

Te-ar mai putea interesa și
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana anunță deschiderea unui nou restaurant, de această dată în afara......
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom anunță finalizarea unei noi unități de mentenanță în București. Depoul Alstom Grivița este primul depou dedicat ...
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Compania Naţională Loteria Română va lansa o serie de 1.000.000 de lozuri în campania TEAM Romania, iar 30% din sumele ...
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a oprit” în orașul luxului
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a ...
Precipitații abundente, furtuni și inundații pe scară largă au lovit sud-vestul Asiei, în special Emiratele Arabe Unite, ...