Producția de petrol a Rusiei ar putea scădea dramatic și ar putea rămâne acolo. Nimeni nu prea poate suplini barilii lipsa, iar prețurile vor rămâne ridicate

O analiză OilPrice.com arată că, în contextul sancțiunilor trecute și, mai ales, al viitorului embargo petrolier impus de UE, producția de țiței a Rusiei ar putea scădea scădea până la niveluri nemaintâlnite de la colapsul fostei Uniuni Sovietice. Și nu va mai crește la loc. Și, cum ceilalți mari producători pare că nu pot suplini exporturile de petrol rusesc, prețul va rămâne mare și în viitor.
Mihai Nicuţ - vin, 06 mai 2022, 14:41
Producția de petrol a Rusiei ar putea scădea dramatic și ar putea rămâne acolo. Nimeni nu prea poate suplini barilii lipsa, iar prețurile vor rămâne ridicate

Producția de petrol din Rusia este în scădere. În martie, a scăzut cu jumătate de milion de barili pe zi (bpd), scădere care, până la sfârșitul lunii aprilie, a ajuns la un milion de bpd, potrivit lui Bernard Looney, CEO BP. Iar declinul poate ajunge la 2 milioane bpd luna aceasta. Este posibil ca acești barili să nu se mai întoarcă pe piață în curând. Uniunea Europeană a introdus un val de sancțiuni asupra Moscovei, petrolul a fost exclus până acum ca țintă directă, dar sancțiunile financiare și maritime au afectat industria. Acum, UE propune un embargo petrolier complet, cu excepția unor state membre prea dependente de petrolul rus pentru a se conforma, iar acest lucru va însemna o pierdere suplimentară de barili într-un moment în care piața mondială a petrolului este deja foarte strânsă

„Am putea asista la pierderea a peste 7 milioane de barili pe zi (bpd) din exporturile rusești de petrol și produse rafinate, ca urmare a sancțiunilor actuale și viitoare sau a altor acțiuni voluntare”, le-a spus secretarul general al OPEC, Mohammed Barkindo oficialilor din Uniunea Europeană luna trecută.

Acest lucru nu pare să fi afectat decizia celor de șa Bruxelles, care au mers înainte cu embargoul petrolier. Între timp, furnizorii alternativi încearcă să umple golul lăsat de petrolul rusesc în piață.

Rusia se așteaptă să piardă aproximativ 17% din producția de petro în acest an, comparativ cu cea dinainte de începerea războiului, a relatat Reuters luna trecută, citând un document al Ministerului Economiei de la Moscova. Raportul a menționat că aceasta ar fi cea mai mare scădere a producției din anii 1990 – o perioadă tumultoasă pentru Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice – încoace.

Scăderea ar fi aproape de 2 milioane bpd – o cifră similară cu prognoza lui Looney și, de asemenea, similară cu cea dintr-o prognoză făcută de Rystad Energy referitoare la producția de petrol ruseșc în perioada 2021-2030. Dacă previziunile Rystad sunt corecte, consecințele embargoului UE ar fi limitate și cea mai mare parte a producției rusești va fi pur și simplu redirecționată  Dacă, totuși, producția scade mai mult, prețurile în piață ar putea crește semnificativ.

Când cumpărătorii europeni au început să refuze vasele cu petrol rusesc, marfa trebuia să se întoarcă acasă, pentru a fi depozitată undeva. Potrivit rapoartelor locale, însă, spațiul de depozitare este limitat, iar acest lucru a forțat, probabil, oprirea unor puțuri. Care, dacă sunt menținute inactive, ar putea produce mai puțin în viitor, când vor fi redeschise.

Însă și producția viitoare a Rusiei este în pericol. Aceasta ar putea să nu apară în ritmul în care se planificase, pentru că marile companii petroliere au plecat din țară, a declarat Dan Dicker, gazda The Energy Word, pentru Yahoo Finance, la începutul acestei săptămâni. Ieșirea lor din Rusia, combinată cu sancțiuni financiare asupra băncilor rusești, va face ca dezvoltarea de noi resurse în estul Siberiei să fie tot mai dificilă.

Între timp, pare că OPEC produce mai degrabă mai puțin petrol decât mai mult, iar producătorii americani sunt criticați de autorități pentru presupusul profit în exces obținut din creșterea prețului petrolului și se confruntă cu deficitul de materiale, echipamente și forță de muncă.

Producția de petrol din SUA va crește cu doar 800.000 bpd în acest an, conform ultimei prognoze pe termen scurt al Energy Information Administration. Aceasta nu este o veste bună pentru partenerii europeni ai Americii. Și nu este o veste bună nici pentru consumatorii americani, deoarece înseamnă că prețurile vor rămâne ridicate.

Cu excepția OPEC și a Statelor Unite, există puțini producători suficient de mari pentru a a alimenta și Europa. Brazilia, de exemplu, își crește producția de petrol, dar totalul său se ridică la aproximativ 3 milioane bpd, ceea ce este aproximativ egal cu cât importa UE din Rusia înainte de începerea războiului din Ucraina.

Toate aceste lucruri arată că, odată cu pierderea a 2 milioane de barili pe zi din producția rusă, mare parte dintre consumatorii lumii vor plăti prețuri mari la petrol, în consecință prețuri mari la orice, în general. Beneficiarii sunt China și India, care cumpără țiței rusesc cu discount, fără a avea vreun motiv logic să se oprească, în ciuda amenințărilor care vin de la Washington.

Dar producția de petrol a Rusiei ar putea scădea în continuare cu mai mult de 2 milioane bpd.

„Dependența Europei de energia rusă a fost o deliberat construită, este o relație de decenii și este reciproc avantajoasă. În această fază incipientă a sancțiunilor și embargourilor, Rusia va câștiga, deoarece prețurile mai mari înseamnă că veniturile fiscale sunt semnificativ mai mari decât în ​​ultimii ani”, a declarat Daria Melnik, analist senior la Rystad Energy. Totuși, „re-orientarea exporturilor către Asia va necesita timp și investiții masive în infrastructură care, pe termen mediu, vor duce la scăderea bruscă a producției și a veniturilor Rusiei”, a adăugat ea.

Așadar, în scenariul în care producția rusă va scădea, iar majoritatea producătorilor au o capacitate limitată de a crește rapid producția, prețurile vor crește și mai mult.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...