Producţia de petrol şi gaze din Norvegia ar putea fi oprită la miezul nopţii

Producţia de petrol şi gaze din Norvegia ar putea fi oprită la miezul nopţii de luni spre marţi, dacă sindicatele nu se înţeleg cu angajatorii pentru a încheia o grevă de peste două săptămâni sau statul nu intervine pentru instituirea unei comisii de arbitraj, potrivit Bloomberg.
Economica.net - lun, 09 iul. 2012, 13:16
Producţia de petrol şi gaze din Norvegia ar putea fi oprită la miezul nopţii

Norvegia produce peste 2 milioane de barili pe zi, cantitate echivalentă cu consumul Franţei şi cu 12% din producţia totală din Europa, potrivit Financial Times.

Producţia a scăzut deja cu circa 15% în timpul ultimelor două săptămâni de grevă.

Angajaţii industriei petroliere au intrat luni în a 16-a zi de grevă, în urma neînţelegerilor cu angajatorii privind vârsta de pensionare. Sindicatele vor să obţină posibilittea unei pensionări anticipate cu drepturi financiare depline la 62 de ani, în loc de 65, cum prevede o reformă a sistemului de pensii din Norvegia.

Greva angajaţilor din industria petrolului pentru condiţii mai bune de pensionare a atras nemulţumirea opiniei publice.

„Sunt în cea mai mare parte milionari care lucrează doar 16 săptămâni pe an, aşa că este un pic cam mult să se plângă de pensii”, a afirmat Leit Kjonnas, inginer mecanic, citat de Financial Times.

Angajaţii de pe platformele petroliere din Norvgia sunt printre cei mai bine plătiţi din ţară, câştigând în medie 1 milion de coroane norvegiene pe an (circa 160.000 de dolari).

Accesul angajaţilor pe platformele petroliere va fi oprit, a declarat purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Industriei Petroliere din Norvegia, care reprezintă angajatorii, inclusiv companii precum Statoil şi Exxon Mobil.

„Situaţia este foarte serioasă şi sperăm ca greva să se încheie cât mai rapid”, a spus el, citat de Bloomberg.

Negocierile dintre asociaţia companiilor şi sindicate au fost întrerupte duminică, după 13 ore. Nu au existat noi contacte, iar noi discuţii nu sunt planificate, a spus purtătorul de cuvânt.

Guvernul ar putea interveni pentru oprirea grevei prin numirea uni comisii de arbitraj, la fel cum a procedat şi în 1997, 2000 şi 2004.

Cotaţia petrolului Brent pe piaţa britanică a urcat luni, până la 11:37 GMT, cu 43 de cenţi, sau 0,4%, la 98,62 dolari.

Norvegia este una dintre cele mai bogate ţări din lume, în funcţie de PIB pe cap de locuitor. Fondul suveran de investiţii al statului, de 600 de miliarde de dolari, este alimentat cu venituri obţiunte de pe urma exploatării petrolului.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Reacția lui Orban. Cîţu: Voi cere Parlamentului doar validarea noilor miniștri, nu a întregului Guvern
Update: Reacția lui Orban. Cîţu: Voi cere Parlamentului doar validarea noilor miniștri, nu a întregului Guvern
Update: Ca răspuns la intenția lui Cîțu de a merge doar cu validarea noilor miniștri în Parlament, rivalul său, preşedintele PNL Ludovic Orban, apreciază că modul în care vor fi validaţi......
PAID: Asigurarea împotriva dezastrelor naturale rămâne valabilă și permite instrumentarea daunelor, chiar și în cazul falimentului distribuitorului
PAID: Asigurarea împotriva dezastrelor naturale rămâne valabilă și permite instrumentarea daunelor, chiar și în cazul ...
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări, prin intermediul unui comunicat, cu privire ...
BAAR dă asigurări că toți clienții City Insurance vor fi despăgubiți de Fondul de Garantare
BAAR dă asigurări că toți clienții City Insurance vor fi despăgubiți de Fondul de Garantare
Industria autohtonă a asigurărilor a ajuns la maturitatea şi un nivel de reglementare prin care să poată trece cu bine ...
Cinci linii de autobuz ale STB care deservesc cartierul Drumul Taberei vor fi optimizate începând de astăzi
Cinci linii de autobuz ale STB care deservesc cartierul Drumul Taberei vor fi optimizate începând de astăzi
Alte cinci linii de transport în comun de suprafaţă, din totalul celor 21 care deservesc peste 350.000 de locuitori ai ...