Producţia de petrol şi gaze din Norvegia ar putea fi oprită la miezul nopţii

Producţia de petrol şi gaze din Norvegia ar putea fi oprită la miezul nopţii de luni spre marţi, dacă sindicatele nu se înţeleg cu angajatorii pentru a încheia o grevă de peste două săptămâni sau statul nu intervine pentru instituirea unei comisii de arbitraj, potrivit Bloomberg.
Economica.net - lun, 09 iul. 2012, 13:16
Producţia de petrol şi gaze din Norvegia ar putea fi oprită la miezul nopţii

Norvegia produce peste 2 milioane de barili pe zi, cantitate echivalentă cu consumul Franţei şi cu 12% din producţia totală din Europa, potrivit Financial Times.

Producţia a scăzut deja cu circa 15% în timpul ultimelor două săptămâni de grevă.

Angajaţii industriei petroliere au intrat luni în a 16-a zi de grevă, în urma neînţelegerilor cu angajatorii privind vârsta de pensionare. Sindicatele vor să obţină posibilittea unei pensionări anticipate cu drepturi financiare depline la 62 de ani, în loc de 65, cum prevede o reformă a sistemului de pensii din Norvegia.

Greva angajaţilor din industria petrolului pentru condiţii mai bune de pensionare a atras nemulţumirea opiniei publice.

„Sunt în cea mai mare parte milionari care lucrează doar 16 săptămâni pe an, aşa că este un pic cam mult să se plângă de pensii”, a afirmat Leit Kjonnas, inginer mecanic, citat de Financial Times.

Angajaţii de pe platformele petroliere din Norvgia sunt printre cei mai bine plătiţi din ţară, câştigând în medie 1 milion de coroane norvegiene pe an (circa 160.000 de dolari).

Accesul angajaţilor pe platformele petroliere va fi oprit, a declarat purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Industriei Petroliere din Norvegia, care reprezintă angajatorii, inclusiv companii precum Statoil şi Exxon Mobil.

„Situaţia este foarte serioasă şi sperăm ca greva să se încheie cât mai rapid”, a spus el, citat de Bloomberg.

Negocierile dintre asociaţia companiilor şi sindicate au fost întrerupte duminică, după 13 ore. Nu au existat noi contacte, iar noi discuţii nu sunt planificate, a spus purtătorul de cuvânt.

Guvernul ar putea interveni pentru oprirea grevei prin numirea uni comisii de arbitraj, la fel cum a procedat şi în 1997, 2000 şi 2004.

Cotaţia petrolului Brent pe piaţa britanică a urcat luni, până la 11:37 GMT, cu 43 de cenţi, sau 0,4%, la 98,62 dolari.

Norvegia este una dintre cele mai bogate ţări din lume, în funcţie de PIB pe cap de locuitor. Fondul suveran de investiţii al statului, de 600 de miliarde de dolari, este alimentat cu venituri obţiunte de pe urma exploatării petrolului.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...