Producţia de ţiţei a Rusiei a atins un nivel record, pe fondul declinului preţurilor

Pentru prima dată după destrămarea fostei URSS, producţia de gaze condensate şi ţiţei a Rusiei a atins în decembrie nivelul record de 10,82 milioane barili pe zi (bpd), depăşind cu 0,4% precedentul record, stabilit în noiembrie, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 04 ian. 2016, 08:48
Producţia de ţiţei a Rusiei a atins un nivel record, pe fondul declinului preţurilor

Conform datelor preliminare ale Ministerului Energiei de la Moscova, producţia pe ansamblul anului trecut a crescut cu 1,4%, depăşind 534 de milioane de tone metrice, sau aproape 10,72 milioane barili pe zi, scrie Agerpres.

Producătorii de ţiţei din Rusia stabilesc noi recorduri după destrămarea fostei URSS, pe fondul declinului preţurilor şi al sancţiunilor occidentale care au redus accesul Moscovei la tehnologie şi finanţare externă. Companiile au făcut eforturi să extragă mai mult ţiţei din zăcămintele vechi din vestul Siberiei şi au reuşit să deschidă câteva noi proiecte.

În 2015, exporturile de ţiţei ale Rusiei au urcat la 5,25 milioane barili pe zi, în timp ce livrările către statele din afara fostei Uniuni Sovietice au crescut cu 11%, la peste 4,42 milioane barili pe zi.

Guvernul rus nu se aşteaptă la o scădere a producţiei de petrol în acest an. Investiţiile realizate în urmă cu doi-trei ani sprijină producţia în 2016, a apreciat recent ministrul Energiei, Alexander Novak. Acesta a avertizat că nivelul producţiei ar putea scădea anul viitor dacă Rusia va trebui să majoreze taxele în industria energetică pentru a reduce deficitul bugetar, afectat de declinul preţului ţiţeiului.

Anul acesta, Rusia a intrat în recesiune, pentru prima dată din 2009, afectată de sancţiunile occidentale şi de preţul redus al petrolului, unul dintre principalele produse de export ale Rusiei. Săptămâna trecută, preşedintele Vladimir Putin declara că ţara ar trebui să fie pregătită pentru o perioadă prelungită în care cotaţia barilului de ţiţei va rămâne la un nivel scăzut, iar restricţiile vor fi menţinute.

În cazul în care cotaţia medie a barilului de ţiţei va fi de 50 de dolari, Guvernul se aşteaptă la un avans al economiei de 0,7% anul viitor. Dar Banca Centrală a Rusiei estimează că recesiunea va continua şi în 2016.

Preţul barilului de ţiţei s-a redus cu 40% în 2015, ajungând la mai puţin de 40 de dolari, pe măsură ce OPEC a decis să-şi apere cota de piaţă în faţa rivalilor prin pomparea unei cantităţi record de ţiţei în pofida scăderii preţurilor.

Joi, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna februarie era în creştere cu 0,82 dolari, până la 37,28 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex) cotaţia barilului de ţiţei light sweet crude (WTI) era în creştere cu 0,44 dolari, până la 37,04 dolari.

Principalii producători de petrol din Rusia sunt Rosneft şi Lukoil.

În România, Lukoil se află pe locul al treilea pe piaţa distribuţiei de carburanţi, cu un lanţ de 301 de benzinării. De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanţi. În cadrul operaţiunilor din România ale Lukoil lucrează circa 3.500 de angajaţi, din care 2.500 pe platforma de la Petrotel.

Te-ar mai putea interesa și
Boom-ul LNG nu va putea suplini pe termen scurt gazele rusești consumate de Europa. Va urma o iarnă dificilă pentru bătrânul continent
Boom-ul LNG nu va putea suplini pe termen scurt gazele rusești consumate de Europa. Va urma o iarnă dificilă pentru bătrânul ...
Din ce în ce mai multe gaze naturale lichefiate (LNG) ajung în Europa, iar potențiala reducere a livrărilor de gaze rusești va crește și mai mult cererea de LNG. Piața de LNG are astfel cele......
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat ...
Românii se uită la camerele și designul telefonului când decid să îl cumpere. În medie, un român are 1.500 de poze în telefon
Românii se uită la camerele și designul telefonului când decid să îl cumpere. În medie, un român are 1.500 de poze ...
Camera foto a telefoanelor este cea mai importantă caracteristica a unui smartphone pentru 8 din 10 români din mediul urban, ...
Aurescu: România – în favoarea unui proces rapid de aderare la NATO a Finalndei și Suediei
Aurescu: România – în favoarea unui proces rapid de aderare la NATO a Finalndei și Suediei
România este "ferm" în favoarea unui proces "rapid" de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei, iar apartenenţa acestor ...