Producția în creștere de ulei de floarea-soarelui reduce presiunea pe preț. Previziunile acestui an

Presiunile pe preț la uleiul de floarea-soarelui ar trebui să mai scadă anul acesta, având în vedere creșterea  producțiilor globale estimate, dar și faptul că Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori, și-a reluat parțial livrările prin canalul de solidaritate. În ciuda revizuirilor în sus față de luna decembrei, Ucraina ar putea livra totuși cu 1 milion de tone în minus față de anul comercial trecut. Pentru Rusia se anunță producții și exporturi record.
Alina Stanciu - joi, 19 ian. 2023, 22:04
Producția în creștere de ulei de floarea-soarelui reduce presiunea pe preț. Previziunile acestui an

Potrivit ultimului raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), exporturile de ulei de floarea-soarelui din Ucraina, al doilea cel mai mare producător mondial anii trecuți, au fost revizuite în sus față de luna decembrie cu 250.000 de tone, până la 3,6 milioane de tone. Anul comercial trecut (septembrie 2021/august 2022) , Ucraina a reușit însă exporturi de 4,6 milioane de tone, iar cu un an în urmă de 5,2 milioane de tone.

Analiștii estimează că producția mondială se va cifra la 20,3 milioane de tone, față de 20 milioane de tone cât estimaseră în decembrie, la un consum de aproximativ de 18,5 milioane de tone și stocuri de 2,4 milioane de tone.

Anul comercial 2023 ar putea fi astfel  unul bun, având în vedere că în 2021/2022 producția de ulei de floarea-soarelui a fost de 19,8 milioane de tone, iar în 2020/2021 s-au produs 19 milioane de tone de lei.

Exporturile de ulei ale Rusia, la un maxim al ultimilor trei ani

Cât despre principalii producători, clasamentul de anul acesta se va schimba din cauza conflictului din Ucraina, al doilea cel mai mare producător anul trecut, după Rusia.

Producția statului vecin a scăzut cu aproximativ 32% față de 2020/2021, până la 4 milioane de tone, ceea ce va face din UE actualul cel mai mare al doilea producător.

Din estimările USDA, UE va produce în acest comercial cu 4% mai mult față de anul comercial trecut, ajungând la  4,6 milioane de tone. Rusia, în schimb, își va menține poziția de lider cu o producție de aproximativ 6,2 milioane de tone, cea mai mare producție a ultimilor trei ani. Rusia rămâne și cel mai mare exportator mondial, cu livrări record de 3,7 milioane de tone.

UE va consuma anul acesta în jur de 5,4 milioane de tone, adică cu 0,8 milioane de tone mai puțin decât produce. În plus, va export  800.000 de tone, dar are în depozite 248.000 de tone, ceea ce înseamnă importuri estimate la 1,6 milioane de tone, față de 2 milioane de tone anul trecut.

Ce se întâmplă cu prețurile

Cât despre prețuri, acestea au scăzut încă din decembrie anul trecut. Potrivit USDA, prețul era atunci de 2.035 de dolari/tona în SUA și de 1,244 la Rotterdam, față de peste 2.300 de dolari și respectiv peste 1.300 cu o lună în urmă.

Media în anul comercial 2021/2022 a fost, de asemenea, de 2.456  de euro în SUA și respectiv 1.676 la Rotterdam.

Prețurile au scăzut și de la începul acestui an cu aproximativ 100 de euuro tona, adică cu  7,78%, potrivit tranzacțiilor pe contracte pentru diferență (CFD) care urmăresc piața de referință pentru această marfă, informează și Trading Economics.

Te-ar mai putea interesa și
Fechet anunţă că România are noi echipamente performante pentru monitorizarea fenomenelor meteo extreme
Fechet anunţă că România are noi echipamente performante pentru monitorizarea fenomenelor meteo extreme
Oamenii care lucrează în serviciile de meteorologie din România au de astăzi la dispoziţie cele mai performante echipamente finanţate din fonduri europene, a declarat, luni, ministrul Mediului,......
Teatrul online începe să prindă bine în România. Una dintre marile platforme anunță deja peste 10.000 de utilizatori. Cum funcționează sistemul și ce puteți urmări
Teatrul online începe să prindă bine în România. Una dintre marile platforme anunță deja peste 10.000 de utilizatori. ...
Platforma piciordeplay.ro, care arată că este cel mai mare furnizor de teatru online din România, anunță că ad epășit ...
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în primul trimestru din acest an a ajuns ...
Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti. Activitatea cu publicul este suspendată
Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti. Activitatea cu publicul este suspendată
Activitatea cu publicul este suspendată luni dimineaţa la Registrul Comerţului Bucureşti şi în mai multe registre din ...