Producţia industrială a crescut anul trecut cu 7,8%, ca serie brută

Producţia industrială, ca serie brută, a crescut anul trecut cu 7,8%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,1%, raportat la 2012, potrivit datelor provizorii ale Institutului Naţional de Statistică (INS), date miercuri publicităţii.
Economica.net - mie, 12 feb. 2014, 09:11
Producţia industrială a crescut anul trecut cu 7,8%, ca serie brută

În luna decembrie 2013, producţia industrială a scăzut, faţă de luna precedentă, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 15,5%, respectiv cu 1,1%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 10,2% ca serie brută, respectiv cu 7,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În anul 2013, comparativ cu anul 2012, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 7,8%, susţinută de industria prelucrătoare (+9,2%) şi de industria extractivă (+2,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,4%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (11,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (10,4%), industria bunurilor intermediare (8,7%) şi industria bunurilor de uz curent (5,9%). Industria energetică a scăzut cu 1,4%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în anul 2013, comparativ cu anul 2012, a crescut cu 7,1%, datorită industriei prelucrătoare (+8,5%) şi industriei extractive (+1,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2,2%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de capital (11,6%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (10,5%), industria bunurilor intermediare (7,6%) şi industria bunurilor de uz curent (5,8%). Industria energetică a scăzut cu 1,5%.

În luna decembrie 2013, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 15,5%, ca urmare a scăderii industriei prelucrătoare, cu 18,8%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 9,4%, respectiv cu 1,0%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi la următoarele categorii de bunuri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 27,8%), industria bunurilor intermediare (cu 22,1%), industria bunurilor de capital (cu 18,5%) şi industria bunurilor de uz curent (cu 12,7%). Industria energetică a crescut cu 7,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 1,1% comparativ cu luna precedentă, din cauza scăderii industriei prelucrătoare (cu 2,6%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 2,5%, respectiv cu 1,3%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de capital (7%), industria energetică (1,9%) şi industria bunurilor de uz curent (1,8%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a rămas la acelaşi nivel, iar industria bunurilor intermediare a scăzut cu 0,8%.

În luna decembrie 2013, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 10,2% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, susţinută de creşterea tuturor sectoarelor industriale: industria prelucrătoare a crescut cu 11,8%, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 3,6% şi industria extractivă cu 0,6%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industria bunurilor de uz curent (cu 15,8% fiecare), industria bunurilor intermediare (cu 11,7%), industria bunurilor de capital (cu 9%) şi industria energetică (cu 3,6%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 7,9%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (cu 8,2%), producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (cu 2,1%) şi industriei extractive (cu 0,4%).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 13,9%), industria bunurilor de uz curent (cu 13,1%), industria bunurilor intermediare (cu 11,6%), industria bunurilor de capital (cu 11%) şi industria energetică (cu 2,4%).

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...