Producţia industrială a crescut cu 3,2% în primele opt luni

Producţia industrială a crescut ca serie brută cu 2,9% în primele opt luni ale acestui an faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate avansul a fost de 3,2%, pe fondul evoluţiilor pozitive din industria prelucrătoare (plus 3,5%) şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (plus 1,9%), potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - lun, 12 oct. 2015, 07:40
Producţia industrială a crescut cu 3,2% în primele opt luni

În aceeaşi perioadă, industria extractivă a scăzut cu 9,2%, ca serie brută şi cu 8,7% ca serie ajustată, scrie Agerpres.

În luna august a acestui an, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, producţia industrială a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6%, respectiv cu 3,6%. Creşterea producţiei industriale, serie brută, a fost determinată de avansul producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+9,3%) şi al industriei prelucrătoare (+7%). Industria extractivă a scăzut cu 19,2%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a urcat cu 3,6%, susţinută de creşterea producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+7,9%) şi industriei prelucrătoare (+3,9%). Industria extractivă a înregistrat o scădere de 19,2%.

Faţă de iulie 2015, în august producţia industrială s-a redus cu 18,4% ca serie brută, ca efect al scăderilor înregistrate în toate cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-20,5%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,1%) şi industria extractivă (-0,2%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a scăzut cu 0,5%, ca urmare a scăderii industriei extractive (-2,3%) şi a industriei prelucrătoare (-0,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 0,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...