Producţia industrială a crescut cu 7,6%, în primele opt luni din 2014

Producţia industrială a crescut, în primele opt luni din 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, ca serie brută cu 7,6%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9%, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
Economica.net - vin, 10 oct. 2014, 08:54
Producţia industrială a crescut cu 7,6%, în primele opt luni din 2014

În luna august 2014, producţia industrială a scăzut, însă, faţă de luna iulie, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 20,2%, respectiv cu 2,7%. Comparativ cu august 2013, producţia industrială a rămas la acelaşi nivel ca serie brută şi a crescut cu 4,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, scrie Agerpres.

Producţia industrială (serie brută) a coborât, în august 2014, faţă de luna iulie, cu 20,2%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (22,8%) şi industria extractivă (0,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 1,6%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în industria bunurilor de capital (33,5%), industria bunurilor de uz curent (14%), industria bunurilor intermediare (13,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (4,4%). Industria energetică a crescut cu 0,7%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut, în august 2014, faţă de luna iulie, cu 2,7%, din cauza scăderii industriei prelucrătoare (3,5%) şi industriei extractive (0,4%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 4,6%.

Pe marile grupe industriale, scăderi s-au înregistrat în industria bunurilor de capital (2,6%), industria bunurilor de uz curent (1,8%) şi în industria bunurilor intermediare (1,6%) şi creşteri în industria energetică (2,5%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (2,1%).

În august 2014, producţia industrială (serie brută) a rămas la acelaşi nivel cu cel din luna corespunzătoare din anul 2013. Industria extractivă şi industria prelucrătoare au crescut cu 9,4%, respectiv cu 0,3%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 7%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (5,8%), industria bunurilor de capital (3,6%) şi industria bunurilor intermediare (0,5%). Industria bunurilor de uz curent şi industria energetică au scăzut cu 5%, respectiv cu 4,2%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 4,7%, susţinută de creşterea industriei extractive (9,5%) şi a industriei prelucrătoare (5,6%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 5,5%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (10,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (8%) şi industria bunurilor intermediare (6,8%). Industria energetică şi industria bunurilor de uz curent au scăzut cu 2,2%, respectiv cu 0,9%.

În perioada 1 ianuarie – 31 august 2014, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 august 2013, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 7,6%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (9%) şi industriei extractive (0,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri – industria bunurilor de capital (13,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (8,5%), industria bunurilor de uz curent (4,9%) şi industria bunurilor intermediare (4,8%). Industria energetică a scăzut cu 0,9%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, a crescut cu 9%, susţinută de industria prelucrătoare (10,6%) şi industria extractivă (1,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2,3%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (14,6%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (10%), industria bunurilor de uz curent (6,4%) şi industria bunurilor intermediare (6,1%). Industria energetică a scăzut cu 0,3%.

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...