Producţia industrială a crescut cu 7%, în primele zece luni din 2014

Producţia industrială a crescut, în primele zece luni ale anului în curs, comparativ cu perioada similară din 2013, ca serie brută cu 7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8%, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate vineri.
Economica.net - vin, 12 dec. 2014, 08:29
Producţia industrială a crescut cu 7%, în primele zece luni din 2014

Potrivit INS, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2014, comparativ cu intervalul similar al anului trecut, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 7,0%, datorită creşterii industriei prelucrătoare, cu 8,4%, şi a industriei extractive, cu 1,0%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,2%, scrie Agerpres.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (12,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (9,0%), industria bunurilor intermediare (4,4%) şi industria bunurilor de uz curent (4,2%). Industria energetică a scăzut cu 2,0%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele zece luni ale anului, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2013, a crescut cu 8,0%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare, cu 9,5%, şi industriei extractive, cu 1,2%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,7%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de capital (13,6%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (10,3%), industria bunurilor intermediare (5,4%) şi industria bunurilor de uz curent (5,2%). Industria energetică a scăzut cu 1,7%.

Conform datelor INS, în luna octombrie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 5,1%, susţinută de cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+11,7%), industria extractivă (+8,2%) şi industria prelucrătoare (+4,4%).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (10,5%), industria bunurilor de uz curent (9,2%), industria energetică (9,0%), industria bunurilor intermediare (3,4%) şi industria bunurilor de capital (2,7%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 0,5%, datorită creşterii industriei extractive, cu 6,3%, producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 1,5%, şi industriei prelucrătoare, cu 0,2%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (5,1%), industria bunurilor de uz curent (4,3%), industria energetică (2,4%) şi industria bunurilor intermediare (0,2%). Industria bunurilor de capital a scăzut cu 2,8%.

De asemenea, datele INS arată că în luna octombrie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 3,7%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (5,0%) şi a industriei extractive (4,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 9,6%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (14,6%), industria bunurilor de capital (7,2%), industria bunurilor de uz curent (2,7%) şi industria bunurilor intermediare (2,0%). Industria energetică a scăzut cu 7,0%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 3,0%, ca urmare a creşterii industriei extractive, cu 5,9%, şi industriei prelucrătoare, cu 4,3%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 10,0%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (14,9%), industria bunurilor de capital (7,6%), industria bunurilor de uz curent (1,7%) şi industria bunurilor intermediare (1,1%). Industria energetică a scăzut cu 7,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Se menține tendința de creștere a vânzărilor de apartamente pe final de an
Se menține tendința de creștere a vânzărilor de apartamente pe final de an
După luni în care tranzacțiile cu locuințe s-au redus, față de anii trecuți, în ultimele luni s-a văzut o creștere a numărului de apartamente vândute. Un motiv pentru care tranzacțiile......
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat 3.816 controale antifraudă în luna noiembrie a acestui ...
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – Bloomberg
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – ...
Europa urmează să beneficieze de un aflux de motorină din SUA în această lună, în contextul în care importurile din ...
Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și plata unei prime tranșe de 920 de milioane de euro
Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și plata unei prime tranșe de 920 de milioane de euro
Miniştrii de finanţe ai statelor UE au aprobat vineri Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) revizuit al ...