Producţia industrială a crescut cu 9,1% în primul semestru

Producţia industrială a crescut cu 9,1% în primul semestru din 2014 comparativ cu prima jumătate a anului trecut, iar creşterea ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a fost de 10,4%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică /INS/.
Economica.net - lun, 11 aug. 2014, 08:30
Producţia industrială a crescut cu 9,1% în primul semestru

În luna iunie 2014, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1%, respectiv cu 0,7%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 10,4% ca serie brută, respectiv cu 11,5%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Avansul din semestrul I 2014 s-a datorat creşterii industriei prelucrătoare (+10,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 1,9%, respectiv cu 1,7%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+15,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,6%), industria bunurilor de uz curent (+6,8%) şi industria bunurilor intermediare (+5,9%). Industria energetică a scăzut cu 0,1%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I 2013, a crescut cu 10,4%, susţinută de industria prelucrătoare (+12,1%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 1,2%, respectiv cu 1,1%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de capital (+15,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,3%), industria bunurilor de uz curent (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+6,7%) şi industria energetică (+0,5%).

În luna iunie 2014, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 1% ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-14,9%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,4%) şi industria prelucrătoare (-0,1%).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele scăderi: industria energetică (-6,9%), industria bunurilor intermediare (-2,7%), industria bunurilor de uz curent (-2,1%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,5%). Industria bunurilor de capital a crescut cu 2,2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 11,3%, respectiv cu 2,2%, iar industria prelucrătoare a scăzut cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale, industria energetică şi industria bunurilor intermediare au scăzut cu 2,4%, respectiv cu 1%. Creşteri s-au înregistrat în: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,6%), industria bunurilor de uz curent (+1,4%) şi industria bunurilor de capital (+1,1%).

În luna iunie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 10,4% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+12,9%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 10,8%, respectiv cu 6,0%.
Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+20,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+14,7%), industria bunurilor de uz curent (+8,5%) şi industria bunurilor intermediare (+3,9%). Industria energetică a scăzut cu 5,8%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 11,5%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+14,2%). Industria extractivă a scăzut cu 9,3%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 4,5%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de capital (+15,2%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+13,8%), industria bunurilor de uz curent (+11,1%) şi industria bunurilor intermediare (+8,6%). Industria energetică a scăzut cu 3,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Transportul aerian de pasgeri a crescut cu 19% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de pasgeri a crescut cu 19% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de pasageri a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 18,8% comparativ cu perioada similară din 2022, fiind înregistraţi 18.703.500 pasageri, conform datelor......
Valentin Ionescu (ASF): Poliţele de asigurare încheiate de Euroins încetează de drept, în 7 decembrie; recomandăm reînnoirea acestora cât mai repede
Valentin Ionescu (ASF): Poliţele de asigurare încheiate de Euroins încetează de drept, în 7 decembrie; recomandăm reînnoirea ...
Poliţele de asigurare încheiate de Euroins Asigurare Reasigurare încetează de drept, în data de 7 decembrie 2023, cu ...
Rombat, parte din cartelul din domeniul bateriilor pentru demaroare auto investigat de Comisia Europeană
Rombat, parte din cartelul din domeniul bateriilor pentru demaroare auto investigat de Comisia Europeană
Comisia Europeană a informat producătorii de baterii pentru demaroare auto Banner, Clarios (fosta JC Autobatterie), Exide, ...
Suntem pe primul loc, în continuare. România, ţara cu cel mai mare procent de proprietari de locuinţe din UE, în 2022 – date Eurostat
Suntem pe primul loc, în continuare. România, ţara cu cel mai mare procent de proprietari de locuinţe din UE, în 2022 ...
Anul trecut, 69% din populaţia Uniunii Europene trăia într-o locuinţă proprietate personală, în timp ce restul de ...