Producţia industrială a crescut în primele 4 luni cu 5,4%, însă a scăzut cu 15,2% în aprilie faţă de martie

Producţia industrială a crescut în primele patru luni ale anului în curs cu 5,4% ca serie brută, respectiv cu 6,5%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în comparaţie cu perioada similară din 2016, însă a scăzut în aprilie cu peste 15,2% ca serie brută, faţă de martie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mie, 14 iun. 2017, 07:48
Producţia industrială a crescut în primele 4 luni cu 5,4%, însă a scăzut cu 15,2% în aprilie faţă de martie

În luna aprilie 2017, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 15,2%, respectiv cu 0,5%, iar raportat la luna corespunzătoare din anul precedent aceasta a coborât cu 0,6% ca serie brută şi a urcat cu 5,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2017, comparativ cu perioada similară a anului trecut, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 5,4%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+5,8%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+3,6%). Industria extractivă a scăzut cu 2%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele patru luni, faţă de perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2016, a crescut cu 6,5%, datorită creşterilor industriei prelucrătoare (+5,9%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,7%). Industria extractivă a scăzut cu 3,3%.

În aprilie 2017, producţia industrială (serie brută) s-a diminuat faţă de martie cu 15,2%, din cauza scăderilor înregistrate în toate cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-15,8%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,6%) şi industria extractivă (-1,9%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 0,5%. Industria prelucrătoare a scăzut cu 2%, în timp ce industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 4,7%, respectiv cu 1,3%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a coborât cu 0,6% pe fondul scăderii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,8%) şi a industriei prelucrătoare (-0,7%). Industria extractivă a crescut cu 2,8%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 5,5%, ca efect al creşterilor industriei prelucrătoare (+3,5%) şi industriei extractive (+2,6%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni mai repede faţă de......
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...