Producţia industrială a scăzut cu 1,3% în primele şapte luni – INS

Producţia industrială din România a scăzut cu 1,3% pe serie brută şi cu 2,2% pe serie ajustată în primele şapte luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, reiese din datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - mie, 14 sept. 2022, 10:14
Producţia industrială a scăzut cu 1,3% în primele şapte luni - INS

Astfel, în perioada analizată, pe serie brută au fost consemnate scăderi ale producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,5%), industriei extractive (-4,2%) şi industriei prelucrătoare (-0,2%), scrie Agerpres.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică în primele şapte luni cu 2,2%, ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,3%), industria extractivă (-4,2%) şi industria prelucrătoare (-1,3%).

Datele INS relevă faptul că, în luna iulie 2022, producţia industrială a scăzut cu 1,9% faţă de luna iunie 2022, ca serie brută, din cauza scăderii industriei prelucrătoare (-3,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 6%, respectiv 1,9%.

Ca serie ajustată, producţia industrială a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 0,3%, creştere susţinută de industria prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,3%, fiecare). Pe de altă parte, industria extractivă a scăzut cu 0,3%.

Producţia industrială (serie brută) a consemnat în iulie 2022 o scădere cu 3,1%, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,8%), industria extractivă (-2,9%) şi industria prelucrătoare (-2,5%).

Ca serie ajustată, producţia industrială a fost mai mică cu 0,9%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,5%), industriei extractive (-2,6%) şi industriei prelucrătoare (-0,2%).

Te-ar mai putea interesa și
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe măsură ce organismele de reglementare vor să întrerupă legăturile......
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...