Producția Skoda, cu 250.000 de unități mai mică în acest an din cauza crizei semiconductorilor

Producătorul auto ceh Skoda, parte a grupului Volkswagen AG, a anunţat luni că va produce anul acesta cu aproximativ un sfert de milion de vehicule în minus faţă de cât a estimat, din cauza deficitului global de cipuri, care afectează industria auto, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 01 nov. 2021, 19:37
Producția Skoda, cu 250.000 de unități mai mică în acest an din cauza crizei semiconductorilor

Compania speră că deficitul se va stabiliza în acest trimestru şi se va atenua în semestrul doi din 2022.

Liniile de producţie ale Skoda s-au redeschis duminică, după ce au fost închise timp de două săptămâni, din aceeaşi cauză, dar luni compania a avertizat că va trebui să reducă producţia şi în următoarele săptămâni.

„Anul acesta, compania se aşteaptă să nu poată produce aproximativ 250.000 de vehicule până la finalul lui 2021, din cauza lipsei de componente. Deficitul a început să afecteze producţia în trimestrul trei”, se arată într-un comunicat al Skoda.

Directorul general al Skoda, Thomas Schaeffer, a afirmat luni că se aşteaptă ca în noiembrie şi decembrie compania să producă „aproape la capacitate deplină”, după scăderile din ultimele luni, dacă sunt disponibile componentele.

În primele nouă luni din acest an Skoda a livrat pe plan global 700.700 de vehicule, în scădere cu 2,9% faţă de perioada similară din 2020, în timp ce vânzările în afara Chinei au urcat cu 8,5%.

Veniturile Skoda s-au situat la 13,3 miliarde de euro în perioada ianuarie-septembrie 2021, un avans de 10,7% faţă de primele nouă luni din 2020, iar profitul operaţional aproape s-a dublat, la 900 milioane de euro.

Şi grupul auto francez Renault a avertizat luna trecută că din cauza deficitului global de semiconductori producţia sa de automobile în acest an va fi mai mică decât se preconiza anterior.

Renault estimează că lipsa de componente a dus la nerealizarea în trimestrul al treilea a unei producţii de circa 170.000 de unităţi. În aceste condiţii, grupul francez anticipează pentru ansamblul anului o pierdere de producţie de circa 500.000 de vehicule, după ce în luna iulie miza pe o producţie mai mică cu 200.000 de unităţi.

Recent, Asociaţia Industriei Auto din Cehia a avertizat că producătorii auto cehi vor produce anul acesta cu 250.000 mai puţine maşini decât se previziona, din cauza lipsei cipurilor, astfel încât vânzările auto vor fi mai reduse cu 200 miliarde de coroane cehe (9,14 miliarde de dolari).

Sectorul auto este esenţial pentru economia cehă, având 180.000 de angajaţi şi reprezentând un sfert din PIB.

Skoda, cel mai mare exportator din Cehia, a livrat 1,005 milioane de automobile la nivel mondial în 2020, o scădere de 19% comparativ cu 2019 în contextul pandemiei de coronavirus, dar chiar şi aşa a reuşit să livreze peste un milion de automobile pentru al şaptelea an consecutiv.

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...