Producția Skoda, cu 250.000 de unități mai mică în acest an din cauza crizei semiconductorilor

Producătorul auto ceh Skoda, parte a grupului Volkswagen AG, a anunţat luni că va produce anul acesta cu aproximativ un sfert de milion de vehicule în minus faţă de cât a estimat, din cauza deficitului global de cipuri, care afectează industria auto, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 01 nov. 2021, 19:37
Producția Skoda, cu 250.000 de unități mai mică în acest an din cauza crizei semiconductorilor

Compania speră că deficitul se va stabiliza în acest trimestru şi se va atenua în semestrul doi din 2022.

Liniile de producţie ale Skoda s-au redeschis duminică, după ce au fost închise timp de două săptămâni, din aceeaşi cauză, dar luni compania a avertizat că va trebui să reducă producţia şi în următoarele săptămâni.

„Anul acesta, compania se aşteaptă să nu poată produce aproximativ 250.000 de vehicule până la finalul lui 2021, din cauza lipsei de componente. Deficitul a început să afecteze producţia în trimestrul trei”, se arată într-un comunicat al Skoda.

Directorul general al Skoda, Thomas Schaeffer, a afirmat luni că se aşteaptă ca în noiembrie şi decembrie compania să producă „aproape la capacitate deplină”, după scăderile din ultimele luni, dacă sunt disponibile componentele.

În primele nouă luni din acest an Skoda a livrat pe plan global 700.700 de vehicule, în scădere cu 2,9% faţă de perioada similară din 2020, în timp ce vânzările în afara Chinei au urcat cu 8,5%.

Veniturile Skoda s-au situat la 13,3 miliarde de euro în perioada ianuarie-septembrie 2021, un avans de 10,7% faţă de primele nouă luni din 2020, iar profitul operaţional aproape s-a dublat, la 900 milioane de euro.

Şi grupul auto francez Renault a avertizat luna trecută că din cauza deficitului global de semiconductori producţia sa de automobile în acest an va fi mai mică decât se preconiza anterior.

Renault estimează că lipsa de componente a dus la nerealizarea în trimestrul al treilea a unei producţii de circa 170.000 de unităţi. În aceste condiţii, grupul francez anticipează pentru ansamblul anului o pierdere de producţie de circa 500.000 de vehicule, după ce în luna iulie miza pe o producţie mai mică cu 200.000 de unităţi.

Recent, Asociaţia Industriei Auto din Cehia a avertizat că producătorii auto cehi vor produce anul acesta cu 250.000 mai puţine maşini decât se previziona, din cauza lipsei cipurilor, astfel încât vânzările auto vor fi mai reduse cu 200 miliarde de coroane cehe (9,14 miliarde de dolari).

Sectorul auto este esenţial pentru economia cehă, având 180.000 de angajaţi şi reprezentând un sfert din PIB.

Skoda, cel mai mare exportator din Cehia, a livrat 1,005 milioane de automobile la nivel mondial în 2020, o scădere de 19% comparativ cu 2019 în contextul pandemiei de coronavirus, dar chiar şi aşa a reuşit să livreze peste un milion de automobile pentru al şaptelea an consecutiv.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...