Este nevoie urgentă de ploaie. România e pe roşu în prima prognoză a CE pentru producțiile agricole din acest an care arată scăderi de până la 15% a randamentelor la hectar

22 03. 2022
canicula_soare_seceta_grau_83992800_33904600

România este pe roșu în prima prognoză a Comisiei Europene în care se fac estimări legate de producțiile medii la hectar. Potrivit estimărilor, din cauza secetei din ultima perioadă, fermierii români ar putea obține, în medie, cu 9,3% mai puțin grâu la hectar față de 2021, un an agricol bun, dar nu excepțional.

Producția medie estimată este de 4,81 tone la hectar, cu 6,4% mai mult decât media ultimilor cinci ani și una dintre cele mai mici dintre marii producători de grâu. Producția medie la nivel european este estimată la 5,8 tone la hectar, cu 0,2% sub nivelul anului anterior și cu 3,2% peste media ultimilor cinci ani. Cele mai semnificative scăderi, de 10% față de 2021, se vir înregistra în Bulgaria, Estonia și Slovacia. România ar putea înregistra astfel al doilea cel mai mare declin din UE.

Minus 15% la orz

Nici producția de orz nu va rămâne la același nivel ca anul trecut, mai arată prognoza Comisiei Europene care estimează un minus de 15% față de 2021, până la 4,74 tone la hectar. Este a treia cea mai mare scădere din UE, după  Portugalia (minus 25%) și Polonia ( minus 17%). Raportat la media ultimilor cinci ani, producția este cu 5,4%. Producția medie la hectar scade în toată UE cu 4,1% față de 2021, până la 5,8 tone la hectar.

De asemenea, fermierii care au mizat pe cultura de orez ar putea obține o mmedie de 2,98 tone la hectar, cu 12% mai puțin decât anul trecut dar cu 3,6% peste media ultimilor cinci ani. Media UE va fi de 4,19 tone la hectar, cu 0,6% mai mult decât anul trecut.

„Culturile de iarnă nu au fost expuse la niciun eveniment de distrugere prin îngheț sever. Se așteaptă ca acestea să fi compensat parțial dezvoltarea întârziată și să își fi reluat creșterea vegetativă. De la începutul lunii martie, s-a înregistrat o scădere semnificativă a temperaturii. Cu toate acestea, România s-a confruntat de la începutul anului cu condiții mai secetoase decât în mod obișnuit, în special în jumătatea estică a țării, unde precipitațiile au fost local cu până la 80% sub media pe termen lung. Prin urmare, este nevoie de precipitații pentru a menține potențialul de randament pe care îl prognozăm în prezent în urma tendințelor istorice”, se arată în raport.