Producţie record de petrol în Irak: Peste 3 milioane de barili pe zi, pentru prima dată în peste 30

Producţia de petrol a Irakului a depăşit 3 milioane de barili pe zi pentru prima oară în peste 30 de ani, iar autorităţile intenţionează să crească puternic exporturile, în trei zile urmând să fie inaugurat un nou terminal marin în sudul ţării, a declarat vicepremierul Hussein al-Shahristani.
Economica.net - lun, 05 mart. 2012, 14:45
Producţie record de petrol în Irak: Peste 3 milioane de barili pe zi, pentru prima dată în peste 30

La nouă ani de la invadarea Irakului care a dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui Saddam Hussein, autorităţile de la Bagdad vor să extindă producţia de petrol ţinută în loc de sancţiuni internaţionale şi război.

Oficialii implicaţi în dezvoltarea proiectelor petroliere irakiene anticipează o creştere treptată a producţiei, de la 2,7 milioane de barili pe zi anul trecut la o medie de 3 milioane de barili pe zi în 2012.

Ministrul petrolului, Abdul-Kareem Luaibi, a declarat că Irakul a atins cel mai ridicat nivel al producţiei de petrol după 1979.

Potrivit OPEC, statul irakian a realizat în februarie o producţie medie de petrol de 2,68 milioane de barili pe zi.

Producţia medie zilnică a fost deseori limitată de lipsa infrastructurii de export.

Irakul a anunţat oficial deschiderea unei noi reţele de export de petrol, luna trecută, dar terminalul Single Point Mooring (SPM) de pe coasta sudică a ţării nu a fost dat însă în folosinţă, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Noul terminal va permite Irakului să majoreze exporturile cu 30.000 de barili de petrol pe zi.

În februarie, Irakul a exportat 2 milioane de barili de petrol pe zi, în scădere de la 2,1 milioane de barili pe zi în ianuarie din cauza vremii nefavorabile din Golful Persic.

Creşterea exporturilor irakiene de petrol ar putea atenua îngrijorarea pieţelor legată de reducerea exporturilor Iranului, din cauza sancţiunilor americane şi europene.

India şi alţi cumpărători de petrol iranian au indicat că ar putea achiziţiona ţiţei irakian, dacă va fi disponibil.

Autorităţile din Irak intenţionează să dubleze producţia de petrol în următorii trei ani, obiectivul pe termen lung fiind de 12 milioane de barili pe zi. Chiar dacă obiectivul este greu de atins, se anticipează că Irakul va fi principala sursă de livrări suplimentare de petrol, în următorii câţiva ani.

Te-ar mai putea interesa și
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia Tibet
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia ...
Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat vineri că va impune sancţiuni mai multor oficiali chinezi pentru încălcări ale drepturilor omului în Tibet, o regiune chineză în care Beijingul este......
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Există câţiva investitori italieni şi internaţionali interesaţi de rafinăria din Sicilia a Lukoil, a anunţat vineri ...
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Guvernul ungar intenţionează să extindă şi în 2023 plafonarea preţurilor la mai multe alimente de bază, a anunţat ...
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct de sprijin pentru economica românească. Nu comentăm decizii politice
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct ...
Compania energetică Petrom, deținută în proporție de 51% de grupul austriac OMV, a reacționat astăzi la decizia de ...