Producţie record de petrol în Irak: Peste 3 milioane de barili pe zi, pentru prima dată în peste 30

Producţia de petrol a Irakului a depăşit 3 milioane de barili pe zi pentru prima oară în peste 30 de ani, iar autorităţile intenţionează să crească puternic exporturile, în trei zile urmând să fie inaugurat un nou terminal marin în sudul ţării, a declarat vicepremierul Hussein al-Shahristani.
Economica.net - lun, 05 mart. 2012, 14:45
Producţie record de petrol în Irak: Peste 3 milioane de barili pe zi, pentru prima dată în peste 30

La nouă ani de la invadarea Irakului care a dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui Saddam Hussein, autorităţile de la Bagdad vor să extindă producţia de petrol ţinută în loc de sancţiuni internaţionale şi război.

Oficialii implicaţi în dezvoltarea proiectelor petroliere irakiene anticipează o creştere treptată a producţiei, de la 2,7 milioane de barili pe zi anul trecut la o medie de 3 milioane de barili pe zi în 2012.

Ministrul petrolului, Abdul-Kareem Luaibi, a declarat că Irakul a atins cel mai ridicat nivel al producţiei de petrol după 1979.

Potrivit OPEC, statul irakian a realizat în februarie o producţie medie de petrol de 2,68 milioane de barili pe zi.

Producţia medie zilnică a fost deseori limitată de lipsa infrastructurii de export.

Irakul a anunţat oficial deschiderea unei noi reţele de export de petrol, luna trecută, dar terminalul Single Point Mooring (SPM) de pe coasta sudică a ţării nu a fost dat însă în folosinţă, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Noul terminal va permite Irakului să majoreze exporturile cu 30.000 de barili de petrol pe zi.

În februarie, Irakul a exportat 2 milioane de barili de petrol pe zi, în scădere de la 2,1 milioane de barili pe zi în ianuarie din cauza vremii nefavorabile din Golful Persic.

Creşterea exporturilor irakiene de petrol ar putea atenua îngrijorarea pieţelor legată de reducerea exporturilor Iranului, din cauza sancţiunilor americane şi europene.

India şi alţi cumpărători de petrol iranian au indicat că ar putea achiziţiona ţiţei irakian, dacă va fi disponibil.

Autorităţile din Irak intenţionează să dubleze producţia de petrol în următorii trei ani, obiectivul pe termen lung fiind de 12 milioane de barili pe zi. Chiar dacă obiectivul este greu de atins, se anticipează că Irakul va fi principala sursă de livrări suplimentare de petrol, în următorii câţiva ani.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...