Produsele agroalimentare românești ar putea fi promovate în curând printr-o nouă politică inițiată de CE

Produsele românești agricole și alimentare ar putea fi promovate în curând printr-o nouă politică de promovare la nivel european, cu o strategie clar definită, un buget majorat și sprijinit de o agenție europeană, sub sloganul 'Enjoy, it's from Europe', conform unei inițiative prezentate joi, la Bruxelles, de comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.
Economica.net - joi, 21 nov. 2013, 14:28
Produsele agroalimentare românești ar putea fi promovate în curând printr-o nouă politică inițiată de CE

‘Ca orice produse europene, produsele românești pot participa sau prin programe specifice propuse de către o firmă sau un producător sau altul de produse agroalimentare, care are, sigur, și potențial de export — pentru că vorbim aici de export mai ales în afara UE—, sau pot să participe în parteneriat cu producători din alte state membre la pachet. Comisia va stimula aceste programe multi-țări și multi-produse. De asta, conexiuni cu producători din alte țări, o atenție mai mare vizavi de evoluția piețelor externe din afara UE cred eu că pot să fie benefice. Și aici eu aș vedea, personal, o coroborare foarte bună între inițiativa pe care guvernul a avut-o de a crea posturi de atașați agricoli în câteva țări din afara UE cu potențial piață și de creștere a importurilor pentru produse alimentare și aceste oportunități financiare pe care le propunem acum prin acest nou regulament de a finanța astfel de acțiuni’, a declarat Cioloș în cadrul unui briefing cu presa din România.

El a precizat că, după ce propunerea CE va fi adoptată de Parlamentul European și de Consiliul UE, vor fi organizate ‘apeluri la proiecte pe diferite programe, pe diferite regiuni din lume, pe diferite categorii de produse’ la care pot participa și beneficiarii din România.

Potrivit comisarului Dacian Cioloș, nu doar produsele de origine vor fi promovate, ‘dar ele vor fi promovate cu precădere’.

‘Orice produse de calitate în general pot fi promovate, dar, sigur, produsele de origine pot fi promovate mai ușor. De altfel, și în misiunea pe care acum doi ani am avut-o în China am luat în acel grup de oameni de afaceri europeni și un producător de vinuri din România. În această misiune încheiată recent în Japonia și în Coreea de Sud am avut un alt producător de vinuri în România, pentru că vinurile din România sunt deja cunoscute și au deja anumite contacte pe aceste piețe. Dar cred eu că există potențial și dincolo de sectorul vinuri în România’, a mai afirmat comisarul european.

Propunerea CE vizează în primul rând o creștere semnificativă a ajutoarelor destinate acțiunilor de informare și de promovare, în scopul consolidării competitivității agriculturii europene. Ajutoarele europene ar trebui să treacă în mod treptat de la 61 de milioane de euro în cadrul bugetului din 2013, la 200 de milioane de euro în 2020.

Apoi ar urma să fie pusă în aplicare o strategie europeană de promovare, care va permite o mai bună direcționare a acțiunilor de promovare. Strategia ar urma să ducă la creșterea finanțării programelor care vizează țările terțe și a programelor multiple — prezentate de entități din mai multe state membre—, printr-o taxă de cofinanțare mai ridicată pentru aceste două categorii, respectiv o cofinanțare de 60% din partea UE, în loc de 50%.

De asemenea, pe piața internă strategia ar urma să ducă la îmbunătățirea nivelului scăzut de cunoștințe al consumatorilor cu privire la calitățile produselor agricole europene, în general, și ale produselor recunoscute de sistemele europene de calitate, în special.

Reforma politicii de promovare și informare vizează și o extindere a domeniului de aplicare al măsurilor, prin posibilitatea reglementată de a menționa originea și mărcile produselor, includerea printre beneficiari a organizațiilor de producători și menționarea printre produsele eligibile, în special a produselor agroalimentare prelucrate care pot face obiectul unor sisteme europene de calitate, cum ar fi pastele alimentare.

De asemenea, se dorește o simplificare a procedurilor administrative printr-o selecție care, de acum încolo, are loc într-o singură etapă, la Comisie, în loc de două etape, ca până acum, atât la nivelul statului membru, cât și la cel al CE. Nu în ultimul rând, se are în vedere o gestionare facilitată a programelor elaborate în comun de entitățile mai multor state membre, prin intermediul unui ghișeu unic al CE.

Te-ar mai putea interesa și
Prognoză INHGA: Debitul maxim al Dunării, sub media multianuală în luna mai şi peste în iunie şi iulie
Prognoză INHGA: Debitul maxim al Dunării, sub media multianuală în luna mai şi peste în iunie şi iulie
Astfel, în luna mai 2024, regimul hidrologic se va situa în general sub mediile multianuale lunare, cu valori cuprinse între 50-80% din normalele lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din......
Putin ordonă exerciţii nucleare la care vor participa trupe poziţionate în apropiere de Ucraina
Putin ordonă exerciţii nucleare la care vor participa trupe poziţionate în apropiere de Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus organizarea "în viitorul apropiat" a unor exerciţii nucleare la care vor participa ...
Rusia va trebui să-şi mărească arsenalul de rachete pentru a descuraja Occidentul, susţine un diplomat rus
Rusia va trebui să-şi mărească arsenalul de rachete pentru a descuraja Occidentul, susţine un diplomat rus
Rusia va trebui să-şi mărească arsenalul de rachete pentru a descuraja Occidentul, în contextul în care Moscova este ...
„Nicio presiune” nu va împiedica Israelul să se apere, afirmă Netanyahu
„Nicio presiune” nu va împiedica Israelul să se apere, afirmă Netanyahu
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a insistat la sfârşitul săptămânii că "nicio presiune internaţională" nu ...