Profesor în drept penal: răspunderea penală a persoanei juridice e ceva nou, aşa că pot apărea erori

Cazul in care impotriva Volksbank Romania a fost inceputa urmarirea penala, ca urmare a reclamatiei unui client care a acuzat banca de faptul ca a implementat defectuos OUG 50, este considerat fara mari sorti de izbanda de catre specialisti. Acestia spun ca eventualele litigii dintre o banca si un client pot fi de natura civila, nu penala, intrucat au la baza o relatie contractuala.
Economica.net - vin, 07 dec. 2012, 19:00
Profesor în drept penal: răspunderea penală a persoanei juridice e ceva nou, aşa că pot apărea erori

Valerian Cioclei, profesor universitar doctor la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti (Criminologie si Drept penal), a analizat pentru ECONOMICA.NET cazul Volksbank.

“Ca si în cazul persoanei fizice, începerea urmãririi penale fațã de o persoanã juridicã, în spețã o Bancã,  reprezintã o etapã a procesului penal reglementatã de Codul de procedurã penalã, ce are ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului. În  aceastã etapã funcționeazã fãrã nicio rezervã  principiul prezumției de nevinovãție. Altfel spus, în aceastã etapã, persoana împotriva cãreia se formuleazã o plângere penalã are la îndemânã cadrul necesar pentru a proba netemeinicia acuzațiilor, pentru a-și dovedi nevinovãția. In fapt, orice persoana are dreptul de a face o plangere penala oricui, acest lucru neinsemnand in niciun fel vinovatia persoanei reclamate,” a declarat pentru ECONOMICA.NET profesorul in drept penal Valerian Cioclei.

Acesta mai spune ca este destul de greu de sustinut o cauza penala, in conditiile in care intre banca si client exista relatii contactuale, de natura civila. “Relațiile dintre o Bancã și clienții acesteia sunt relații contractuale. Litigiile izvorâte din încheierea și derularea contractelor respective au, în principiu, o naturã civilã și, drept urmare, se soluționeazã pe calea unor procese civile. În acest cadru, este dificil de susținut o acuzație de naturã penalã, în spețã tentativã la înșelãciune, în sarcina persoanei juridice,” a mai spus profesorul Valerian Cioclei. Acesta a precizat pentru ECONOMICA.NET ca, in cazul urmaririi penale incepute impotriva Volksbank, lucrurile sunt departe de a fi clare.   

“Nu am toate datele necesare pentru a putea formula o opinie despre acest caz. Pot sã spun însã cã rãspunderea penalã a persoanei juridice este o instituție nouã în practica penalã de la noi și, din aceastã  cauzã, în aceastã materie pot sã aparã erori de interpretare”. 

Cu o experienta profesionala de peste 26 de ani, Valerian Cioclei este profesor universitar doctor la Facultatea de Drept, Universitatea din  Bucuresti(Criminologie si Drept penal, expert national din partea Romaniei (desemnat de UNBR) in Proiectul Consiliului Barourilor Europene (CCBE) referitor la Drepturile acuzatilor, precum si Profesor invitat la Universitatea Paris I Pantheon Sorbonne.

Volksbank Romania: oferim tot suportul autoritatilor pentru a solutiona acest caz

„Activitatea Bancii nu este afectata in niciun fel! Banca a fost informata de demararea unor proceduri, fara insa ca pana la aceasta data sa cunoastem faptele concrete avute in vedere la initierea acestui demers. Speram intr-un demers legal, coerent, derulat intr-un termen rezonabil. Banca ofera tot suportul necesar autoritatilor pentru a solutiona cat mai rapid acest caz care, pe fond, nu este de natura penala,” se arata intr-un comunicat Volksbank remis ECONOMICA.NET.

Citeşte şi EXCLUSIV: Volksbank, urmărită penal ca persoană juridică pentru tentativă la înşelăciune

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...