Profeţia lui Vâlcov: cine a cumpărat acţiuni în „joia roşie”, are câştig de două cifre la început de an

07 01. 2019
valcov_91285500

În 19 decembrie, în “miercurea neagră” a BVB, bursa reacţiona nervos la propunerile legislative ale guvernului, aducând aminte de zorii marii crize economice. În 20 decembrie pierderile se adânceau la niveluri de panică. Cel mai mult aveau de suferit acţiunile companiilor vizate de schimbări, în deosebi cele din energie şi domeniul bancar.

Am luat ca exemplu două acţiuni cu lichiditate mare care erau lovite direct de măsurile anunţate. Valoarea SNP (OMV Petrom) cădea în doar două zile cu circa 20%, compania fiind vizată de două dintre măsuri: taxa ANRE de 3% din cifra de afaceri şi plafonarea preţului de vânzare a gazelor. De la propunere de OUG la textul final, publicat în Monitorul Oficial, taxa a fost redusă la 2%.

TLV (Banca Transilvania), vizată de “taxa pe lăcomie” pierdea în acelaşi timp peste 23%. 

Graficul pretului TLV

Aceste evoluţii nu erau deloc un foc de paie, ci panică în toată regula, de vreme ce volumul tranzacţionat era de 25 de ori mai mare decât cel înregistrat în mod obişnuit. Şi din cauza faptului că bursele globale erau antrenate în scăderi de cea americană, care reacţiona puternic negativ la refuzul preşedintelui Donald Trump de a semna un buget fără cheltuieli prevăzute pentru construcţia zidului dintre SUA şi Mexic.

În mijlocul acestei panici, strategul economic al PSD, Darius Vâlcov, a ieşit la guvern să comenteze efectele propunerilor fiscale pentru 2019. Între mai multe consideraţii, el a făcut o declaraţie la limita eticii, îndemnând practic investitorii să cumpere acţiuni exact în acel moment greu.

“Aceste scăderi sunt trecătoare. Să vă aşteptaţi ca aceste căderi să fie recuperate în mai puţin de două-trei săptămâni. Probabil, o reacţie emoţională, probabil şi o presiune pe Guvern: Atenţie se prăbuşeşte bursa! Nu se prăbuşeşte. Acţiunile îşi vor reveni”, a indicat Darius Vâlcov.

Ulterior acestei declaraţii, preţul acţiunilor a început să crească. Încă nu au recuperat pierderile, SNP având încă o variaţie lunară de -13,4%, iar TLV una de -11,6%.

Însă, cine a cumpărat acţiuni la cele două societăţi luate ca exemplu, în “joia roşie”, pe 20 decembrie, azi are un câştig de două cifre.

În minimele din 20 decembrie, o acţiune SNP costa circa 0,28 lei, iar acum e cu peste 11% mai scumpă. Câştigul ar fi şi mai mare în cazul unei investiţii în Banca Transilvania, titlul TLV costând la data amintită circa 1,8 lei, iar acum, cu 17,5% mai mult.

Creşterea continuă a preţului acţiunilor din momentul 20 decembrie a venit pe fondul acomodării de către economia reală a schimbărilor fiscale şi al unor concesii din partea guvernului.