Profit de 9 ori mai mare la SIF Banat Crişana, cu un „rebel“ vicepreşedinte

„Rezultatul exerciţiului“ financiar pe primul semestru al SIF Banat Crişana este de 96,4 milioane de lei, de peste 9 ori mai mare decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut. Între timp, unul dintre acționarii „rebeli“, care l-au contestat pe preşedintele Ioan Cuzman, a devenit vicepreşedinte al consiliului de administraţie.
Adrian N. Ionescu - vin, 13 iul. 2012, 11:59
Profit de 9 ori mai mare la SIF Banat Crişana, cu un „rebel“ vicepreşedinte

Dragoş Bîlteanu, liderul firmei Romenergo, a devenit vicepreşedinte al SIF Banat Crişana (simbol bursier SIF1) la sfârşitul lunii trecute, în contextul încetării litigiilor cu Grupul Băncii Transilvania, vechi de câţiva ani.

Promovarea lui Bîlteanu, o „piesă importantă“ din grupul de contestatari ai conducerii actuale a SIF 1, concentrat în jurul Băncii Transilvania, se poate interpreta ca un semn de pace, în condiţiile în care revolta de la SIF Muntenia părea deja că va avea sorţi de câştig.

A şi avut, conducerea SIF  Muntenia a fost debarcată, dar rămâne de văzut dacă vor fi sufiente compromisurile făcute de conducerea SIF Banat Crişana, în ceea ce o priveşte.

La AGA SIF1 din aprilie, cu Bîlteanu printre administratori, grupul de contestatari din care acesta face parte tot l-a atacat pe Cuzman.

Grupul Băncii Transilvania încă ar mai controla peste 8% din acţiunile SIF 1, după ce a vândut lui Bîlteanu și firmei lui 5%, potrivit unor informaţii neoficiale.  Alţi oameni de afaceri locali, controlează 4,4% din acţiuni printr-o firmă din Cipru.

Dacă contestatarii strâng spre 20% din voturi, scaunul lui Ioan Cuzman este în pericol.

Progresele din primul semestru al anului se datorează şi presiunii pe care acţionarii o fac pentru dividende cât mai mari şi un management mai activ al portofoliului.

Numărul societăţilor listate a crescut cu 20, până la 141 şi, sub presiunea desfiinţării apropiate a pieţei Rasdaq, SIF 1 a adus de aici societăţi pe piaţa reglementată.

Pe de altă parte, valoarea portofoliului SIF Transilvania, de 1,268 miliarde de lei, a avut de suferit, fiind mai mică, faţă de cea cu care a început anul, cu 32 de milioane de lei.

Valoarea unitară a activului net, de 2,3117 lei/ acțiune este mai mult decât dublă decât prețul de piață al SIF 1, de 0,975 lei/ acțiune, cu care se compară. Un management de portofoliu mai activ ar putea reduce diferența, potrivit brokerilor.

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii administrate  de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea afară din BII, banca rusească  la care fondurile au luat obligațiuni – PROIECT
Fondurile de pensii administrate de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea ...
NN Pensii, BCR Erste Asset Management, BRD Asset Management, Banca Transilvania, BRD Pensii, BCR Pensii şi BT Asset Management, prin fondurile pe care le administrează, sunt principalii investitori......
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Zilele acestea, furnizorii de energie electrică trimit către clienți facturile pentru luna aprilie, calculate după noile ...
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului ...
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, a declarat luni că Serbia va pregăti designul şi documentaţia tehnică ...