Profit de peste un miliard de lei pentru ING Bank, în creştere cu 3% faţă de 2021

ING Bank a obţinut în anul 2022 un profit net de 1,06 mld. lei, în uşoară creştere, cu 3%, faţă de câştigul din 2021, în condiţiile în care veniturile au făcut un salt de 10%, la circa 2,6 mld. lei. Banca ocupă primul loc în clasamentul dealerilor primari pentru anul 2022
Gabriela Ţinteanu - joi, 16 mart. 2023, 16:36
Profit de peste un miliard de lei pentru ING Bank, în creştere cu 3% faţă de 2021

Portofoliul de credite brute a avansat în anul 2022 cu 10%, la 37,3 mld. lei. Rezultatele din 2022 ale ING Bank au fost influenţate şi de creşterea costurilor cu riscul.

“Rezultatele obținute în 2022 – un an cu foarte multe provocări – sunt o nouă dovadă a capacității echipei noastre de a se mobiliza și de a se adapta unor noi circumstanțe economice și sociale. Urmăm în continuare strategia noastră axată pe inovație și experiența clienților, care rămâne la fel de relevantă în această perioadă. Rezultatele financiare solide ne facilitează implicarea sporită în creditarea economiei reale, demonstrată de creșterea cu 10% a portofoliului nostru de credite, dar și aplecarea către nevoile clienților noștri, față de care rămânem aproape. Dincolo de performanța financiară, suntem mândri de acțiunile concrete întreprinse în domeniul sustenabilității, atât pentru reducerea amprentei proprii de carbon, dar și pentru facilitarea tranziției către o economie verde a clienților noștri. ING Bank, prin angajații și acțiunile sale, rămâne un membru responsabil al comunității care o găzduiește și vom continua să creăm impact pozitiv în sectorul financiar-bancar și în societate”, a declarat Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank România.  

Rezultate financiare trimestrul IV 2022 – comparație trimestrul IV 2021

Venituri totale

 2,59 miliarde de lei (+10%)

Depozite atrase

 54,09 miliarde de lei (+6%)

Costuri cu provizioane

76 milioane de lei (+315%)

Profit net

 1,06 miliarde de lei (+3%)

Portofoliu credite brute

37,33 miliarde de lei (+10%)

Taxe plătite în România

628,76 milioane de lei 

 

Extindere către noi segmente de consumatori și noi instrumente digitale

ING a lansat o ofertă dedicată pentru tineri: Free@ING, care include cont curent, card și Home’Bank pentru tinerii cu vârsta sub 24 de ani, cu 0 taxe și fără costuri administrative. Clienții Free@ING se pot bucura gratuit de cardul ING Complet și pot beneficia de reduceri în ING Bazar fără obligația de a încasa venituri recurente sau de a efectua tranzacții. Această nouă ofertă ne întărește prezența în segmentul de vârstă 18-24 ani și consolidează poziția ING ca banca generației următoare, completată de noi oferte pentru familii și clienți premium. Pentru a adresa evoluția crescătoare a dobânzilor, ING și-a ajustat portofoliul de produse, introducând creditul cu dobândă fixă pe o perioadă de 5 ani pentru a permite clienților predictibilitatea pe care și-o doresc, precum și creditul personal cu dobândă variabilă.

De asemenea, din trim. IV ’22, clienții ING pot împărți digital nota de plată sau factura folosind o nouă funcționalitate introdusă în Home’Bank. Disponibilă în meniul de plăți al aplicației de mobile banking, noua funcționalitate poate fi utilizată pentru orice tip de cheltuieli făcute în comun: restaurant, filme, benzinărie, călătorii și multe altele. Dacă până acum clienții ING Home’Bank puteau transfera bani prietenilor folosind numărul de telefon, prin această funcționalitate pot crea o cerere de plată. Noua opțiune vine cu un modul de funcționalitate complet, care permite administrarea și verificarea statusului fiecărei cereri.

Într-un mediu economic plin de incertitudine, cu rate în creștere rapidă pe tot parcursul anului și cu impact asupra capacității clienților noștri de a cumpăra o locuință  sau de a face alte achiziții, ING a continuat să acorde împrumuturi persoanelor fizice prin produse cu rată fixă și variabilă – în special în ceea ce privește creditele ipotecare, unde am continuat să acordăm împrumuturi cu rată fixă la prețuri atractive. Pe zona creditelor de nevoi personale, ne-am îmbogățit oferta cu produse mai prietenoase cu mediul înconjurător, oferind clienților noștri credite pentru finanțarea instalării de panouri solare și fotovoltaice la tarife atractive.

Implicare pe toate palierele economiei românești

În segmentul Business Banking, dedicat antreprenorilor români, ING a continuat să acorde împrumuturi cu garanții de stat și dobânzi subvenționate în cadrul programului IMM Invest Plus, în valoare de aproape 600 milioane de lei.

Pe lângă sprijinul acordat prin programele guvernamentale, ING a continuat să ofere și finanțări proprii pentru dezvoltarea afacerilor din diferite industrii ale economiei românești. Printre acestea, se numără finanțarea de 8,1 milioane de euro pentru compania Alconor – ce activeză în domeniul producției de băuturi și produse alimentare, pentru investiția în linia de hrană pentru animale de companie, precum și creditul de 4 milioane de euro pentru compania Damila – comerciant și producător important pe piața de materiale de construcții, pentru o nouă capacitate de producție.

Pe segmentul companiilor mari, o finanțare importantă a fost cea acordată de ING, alături de un sindicat de bănci, companiei Pehart Grup – cel mai mare producător și procesator de produse de hârtie pentru uz casnic din România. Astfel, creditul sindicalizat obținut în urmă cu doi ani de companie a fost extins la 78 de milioane de euro. Din aceste fonduri, aproximativ aproximativ 20 de milioane de euro vor fi folosite pentru eficientizarea energetică a echipamentelor, soluții pentru energie verde și dezvoltarea de noi capacități de producție.

Totodată, în ultimul trimestru, ING s-a menținut pe primul loc în clasamentul dealerilor primari.

 

Te-ar mai putea interesa și
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. HORNBACH își consolidează eforturile tehnologice prin lansarea unui IT HUB......
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...