Profitul Alro a scăzut de aproape 12 ori în primul semestru

Profitul net al producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) a scăzut în primul semestru de aproape 12 ori, la 15,2 milioane lei (3,4 milioane euro), iar afacerile au coborât cu 6,6%, la 1,061 miliarde lei (241,8 milioane euro).
Economica.net - vin, 31 aug. 2012, 07:30
Profitul Alro a scăzut de aproape 12 ori în primul semestru

În perioada similară a anului trecut, compania a consemnat un profit net de 177,4 milioane lei şi o cifră de afaceri de 1,136 miliarde lei.

„Reducerea cererii de aluminiu şi a preţului, din prima jumătate a acestui an, la care s-a adăugat deficitul de energie afectează rezultatele companiei. Cu toate acestea, datorită structurii noastre optime de producţie, integrării verticale şi a strategiei de control al costurilor, ne-am menţinut nivelul de profitabilitate în condiţii de piaţă foarte dificile”, a declarat, într-un comunicat, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, Marian Năstase.

Citeste si: Preţul plătit de Alro pentru energia Hidroelectrica va ţine cont de cotaţiile aluminiului şi OPCOM

În prima jumătate a acestui an, Alro a continuat să se concentreze pe produsele cu valoare adăugată mare, crescând producţia de aluminiu procesat la 34.227 de tone, de la 28.946 de tone în primul semestru din 2011. Producţia totală de aluminiu primar în această perioadă a fost de 124.567 de tone, în scădere de la 130.458 de tone în prima jumătate din 2011.

Veniturile au scăzut cu 12,5%, la 1,246 miliarde lei (284 milioane euro), în timp ce cheltuielile au urcat cu 1,2%, la 1,226 miliarde lei (279,3 milioane euro). În primele şase luni ale anului trecut, compania a consemnat venituri de 1,424 miliarde lei şi cheltuieli de 1,211 miliarde lei.

„În primul semestru din 2012 piaţa internaţională a aluminiului a intrat pe o pantă descendentă, atingând noi minime ale anului, la finalul perioadei, si afectând întreaga industrie. Preţul aluminiului a atins o medie de 2.079 de dolari/tonă, la Bursa Metalelor de la Londra (LME), înregistrând o scădere de aproximativ 500 de dolari/tonă (de la 2.550 de dolari/tonă) în comparaţie cu perioada similară din 2011”, se arată în comunicat.

De asemenea, compania menţionează că a înregistrat costuri mai mari cumpărând energie de pe Piaţa Zilei Următoare şi de pe Piaţa de echilibrare, întrucât a primit de la Hidroelectrica doar jumătate din cantitatea necesară, din cauza forţei majore declarate de producătorul de electricitate.

Citeste si: Alro: Am redus consumul de energie cu 75% în opt ani

„Alro a fost, de asemenea, martoră la declararea insolvenţei principalului său furnizor de energie, Hidroelectrica. În acest context, cele două părţi au negociat clauzele contractuale si au ajuns la un
acord pentru 3 TWH/an, până în 2018, cu o nouă formulă de calcul a preţului, bazată pe o serie de factori care includ cotaţia aluminiului pe Bursa Metalelor de la Londra si evoluţia pieţei energiei,
formula având un nivel minim si unul maxim. Modificările rezultate în urma renegocierii contractului de energie au influenţat, de asemenea, rezultatele companiei din prima jumătate a acestui an”, se spune în comunicat.

În data de 9 august, reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat pentru MEDIAFAX că Alro va plăti cu 70% mai mult pentru electricitatea cumpărată de la Hidroelectrica.

„De la 114-116 lei/MWh, Alro va plăti în jur de 200 lei/MWh. Pe lângă asta, Alro va achita şi 11 milioane de euro ca diferenţă pentru energia pe care a achiziţionat-o de la începutul anului încoace”, a spus Borza.

În primul semestru, Alro a continuat să se axeze pe produse cu valoare adăugată mare şi pe creşterea calităţii. Astfel, vânzările de aluminiu procesat au crescut pentru acest segment, la 33.000 de tone, de la 26.500 tone în primul semestru din 2011, înregistrând o cifră de afaceri în creştere pentru acest segment, în ciuda cotaţiilor internaţionale mai mici.

Citeste si: Hidroelectrica s-a înţeles cu Alro. Preţul energiei livrate creşte cu 50%

„De asemenea, în primul semestru din 2012, Alro şi-a continuat programul de îmbunătăţire a eficienţei energetice si a finalizat investiţii în valoare de 15 milioane de dolari în acest domeniu.
Compania şi-a integrat procesul de producţie, asigurându-şi necesarul de materii prime din propriile mine de bauxită din Sierra Leone, precum şi necesarul de energie electrică, până în 2018, ca urmare a renegocierii contractului cu Hidroelectrica. Acţionarul majoritar a luat măsurile necesare pentru construirea propriei termocentrale în Tulcea, finalizând lista scurtă a contractorilor. Toate aceste măsuri asigură predictibilitatea costurilor producătorului de aluminiu şi siguranţa alimentării cu materii prime, permiţând Alro să îşi continue strategia de dezvoltarea pe termen lung în România”, se arată în comunicat.

La finele lunii iunie, compania avea datorii de 1,004 miliarde lei, cu aproape 24% peste valoarea de la sfârşitul anului trecut, de 810 milioane lei.

Creanţele au avansat în primele şase luni cu 38,5%, la 265,7 milioane lei, de la 191,8 milioane lei la începutul anului.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România, dar compania exportă şi în Statele Unite şi Asia.

Citeste si: Ce s-ar întâmpla dacă Alro s-ar închide?

Compania Alro este deţinută de grupul Vimetco, înregistrat în Olanda şi controlat de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki. Vimetco deţine 84,19% din acţiunile Alro, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 10,21%.

Acţiunile Alro au închis sesiunea de tranzacţionare de joi în scădere nesemnificativă, cu 0,04%, la preţul de 2,511 lei. La această cotaţie capitalizarea Alro este de 1,792 miliarde lei (408,2 milioane euro).

Citeste si: Ce câştigă Hidroelectrica din contractul cu Alro

Te-ar mai putea interesa și
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Spania este ţara cu cea mai mare rată a şomajului din Europa, însă, pentru Sara Hernandez, un arhitect de sisteme informatice din Venezuela, a fost locul în care şi-a găsit extrem de rapid un......
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele ...
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...