Profitul Antibiotice Iași a crescut cu 25% în primele trei luni ale anului

Producătorul român de medicamente Antibiotice Iaşi a afişat un profit net în creştere cu 25% după primele trei luni din acest an, la 4,08 milioane de lei, datorită facilităţii fiscale de scutire de impozit pentru profitul investit în echipamente tehnologice, se arată într-un comunicat al companiei remis marţi Bursei de Valori Bucureşti, informează Agerpres.
Economica.net - mar, 12 mai 2020, 16:00
Profitul Antibiotice Iași a crescut cu 25% în primele trei luni ale anului

„Ca urmare a veniturilor înregistrate şi a cheltuielilor efectuate, în trimestrul I anul 2020 profitul brut este în valoare de 4,19 milioane lei, în creştere cu 1% în comparaţie cu valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului precedent. Profitul net este în valoare de 4,08 milioane lei, cu 25% mai mare decât valoarea înregistrată în trimestrul I 2019 (3,27 milioane lei) şi se datorează facilităţii fiscale de scutire de impozit pentru profitul investit în echipamente tehnologice”, se precizează în raportul companiei.

Profitul din exploatare a crescut, la 31 martie, cu 6%, la 5,45 de milioane de lei, de la 5,17 milioane de lei, în perioada similară a anului trecut.

Veniturile din vânzări au urcat la 73,63 de milioane de lei, cu 13% mai mari decât valoarea înregistrată la finalul trimestrului I al anului anterior. Creşterea a fost determinată de avansul cu 48,7% al veniturilor din vânzări pe piaţa din România.

Cheltuielilor cu materiile prime şi materialele consumabile, în valoare de 35,48 milioane de lei, au urcat cu 7% în comparaţie cu valoarea înregistrată în perioada similară a anului 2019, iar cheltuielile cu personalul (23,23 milioane de lei) sunt cu 2% mai mici comparativ cu valoarea înregistrată in trimestrul I anul 2019 (23,72 milioane de lei).

Cheltuielile cu amortizarea şi deprecierea (5,5 milioane de lei) sunt cu 7% mai mari în comparaţie cu valoarea înregistrată în perioada similară a anului precedent, ca urmare a punerii în funcţiune a obiectivelor din Planul de investiţii aprobat, arată raportul citat.

Alte cheltuieli de exploatare, în valoare de 25,86 milioane de lei, sunt cu 5% mai mari comparativ cu valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului 2019. Din această valoare, suma de 10,00 milioane de lei este reprezentată de taxa claw-back, a cărei valoare la data întocmirii prezentului raport este estimată, întrucât calculele finale nu au fost comunicate de Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate, se mai precizează în raportul companiei. În consecinţă, valoarea profitului din trimestrul II anul 2020 va fi influenţată de nivelul efectiv al taxei claw-back din trimestrul I, subliniază documentul citat.

Datoriile totale ale Antibiotice Iaşi se cifrau la 301,2 milioane de lei.

„Începutul anului 2020 a fost marcat de provocări majore în toate domeniile vieţii, datorate pandemiei de COVID-19. Viaţa oamenilor, implicit cea a afacerilor, nu va mai fi cu siguranţă la fel şi vor fi multe de învăţat de către guverne, autorităţi medicale, producători, jucători din domeniul farmaceutic şi consumatori, deopotrivă, pentru că niciodată lumea nu a traversat, în epoca modernă, o criză de sănătate publică de o asemenea amplitudine. În contextul acestei pandemii, Antibiotice a demonstrat că este solidară cu sistemul de sănătate din România, continuând activitatea de producţie şi livrare de medicamente generice, utilizate în tratarea simptomelor de coronavirus, cat şi în numeroase terapii şi având capacitatea de a produce pe fluxurile proprii şi alte medicamente, care în astfel de momente precum această epidemie cu coronavirus, să fie la îndemâna profesioniştilor din domeniul medical pentru tratarea pacienţilor vulnerabili”, precizează sursa.

Antibiotice Iaşi, cel mai important producător român de medicamente generice, are în portofoliu peste 150 de medicamente de uz uman, în forme parenterale (pulberi pentru soluţii şi suspensii injectabile), forme solide orale (comprimate, capsule) şi forme topice (unguente, creme, geluri), ovule şi supozitoare. Acest portofoliu cuprinde medicamente din clasele antiinfecţioase de uz sistemic, preparate dermatologice, sistem musculo-scheletic, cardiovascular, tract digestiv, sistem nervos central şi medicamente pentru sănătatea femeii (sistem genito-urinar).

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a publicat duminică imagini cu lotul 2 Mizil - Pietroasele din Autostrada Ploiești - Buzău (A7), unde a fost montat parapet lateral pe......
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va impune, luni, restricţii de tonaj pe sectoarele ...
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Aproximativ 85% dintre recrutorii globali cred că Inteligenţa Artificială (AI) este o tehnologie utilă care va înlocui ...
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cultura grâului de toamnă se extinde şi în Banat, aprovizionarea cu apă a solului prezentând ...