Profitul Apple a scăzut pentru prima dată în ultimii 10 ani

Profitul Apple a scăzut în primele trei luni din 2013 cu 18%, la 9,55 miliarde de dolari, prima evoluţie negativă din ultimii 10 ani, pe o piaţă a electronicelor mobile tot mai aglomerată, cu segmentul smartphone aproape de saturaţie.
Economica.net - mie, 24 apr. 2013, 07:03
Profitul Apple a scăzut pentru prima dată în ultimii 10 ani

Estimările prezentate de companie pentru următoarele trei luni se plasează sub proiecţiile analiştilor de pe Wall Street, potrivit datelor Bloomberg.

Apple a anunţat, odată cu raportul financiar prezentat miercuri, că va transfera către acţionari 55 miliarde de dolari în cash, pentru a compensa scăderea abruptă înregistrată de preţul acţiunilor în ultimele şapte luni pe fondul semnalelor privind frânarea vânzărilor.

Acţionarii vor fi răsplătiţi atât prin creşterea dividendelor, cât şi prin răscumpărarea de acţiuni. Compania a arătat că va contracta împrumuturi pentru a finanţa cel mai amplu program de răscumpărare de acţiuni din istorie, în urma căruia acţionarii vor fi câştigat, până în anul 2015, incluzând iniţiative similare din trecut, un total de 100 miliarde de dolari.

Apple a acumulat rezerve de lichidităţi de 145 miliarde de dolari, încercând acum să utilizeze o parte din această sumă pentru a inversa declinul abrupt al acţiunilor, care a redus valoarea de piaţă a companiei cu 280 miliarde de dolari în ultimele şapte luni.

Acţiunile Apple au închis miercuri la New York în urcare cu 1,87%, la 406,13 dolari, preţ care asigură o capitalizare de piaţă de 381,38 miliarde de dolari. Cotaţia bursieră a companiei şi-a continuat creşterea în sesiunea de seară, avansând cu până la 5,9% după închiderea şedinţei oficiale de tranzacţionare şi prezentarea rezultatelor şi planului de compensare a acţionarilor.

Titlurile Apple s-au depreciat însă cu aproximativ 24% de la începutul acestui an până marţi, din cauza temerilor privind încetinirea creşterii pieţei smartphone-urilor, intensificarea competiţiei în zona electronicelor mobile şi scăderea marjei de profit odată cu creşterea costurilor.

Profitul net al Apple a scăzut în perioada ianuarie-martie – al doilea trimestru al anului fiscal 2012-2013 – cu 18%, la 9,55 miliarde dolari, de la 11,62 miliarde de dolari în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Totodată, compania a investit mai mult în marketing, astfel că marja de profit brut a scăzut de la 47,4% la 37,5%.

Vânzările companiei au crescut cu 11,2%, de la 39,2 miliarde de dolari la 43,6 miliarde de dolari.

Apple anticipează pentru trimestrul în curs vânzări între 33,5-35,5 miliarde de dolari, în timp ce media estimărilor analiştilor indică afaceri de 38,4 miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.
Marja de profit brut estimată de companie pentru trimestrul în curs este de 36-37%, faţă de cifra de 38,7% înaintată de analişti.

„Încetinirea creşterii, concurenţa şi scăderea marjelor – investitorii se tem de toate acestea. Acum, au făcut ca aceste temeri să pară justificate”, comentează pentru Bloomberg un analist din San Francisco.

Apple a majorat dividendul trimestrial cu 15%, la 3,05 dolari pe acţiune, şi a crescut fondurile alocate programului de răscumpărare de acţiuni la 60 miliarde de dolari, de la 10 miliarde de dolari.

Compania a vândut 37,4 milioane de iPhone-uri în primele trei luni ale acestui an, faţă de 35,1 milioane de unităţi în perioada corespunzătoare din 2012.

Vânzările iPad au crescut de la 11,8 milioane la 19,5 milioane de unităţi, peste estimările analiştilor.

Numărul de computere Mac comercializate de companie a stagnat în perioada analizată la 4 milioane de unităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Firma de curierat ultra-rapid BeeFast se extinde în Brașov
Firma de curierat ultra-rapid BeeFast se extinde în Brașov
BeeFast, start-up tech de curierat ultra-rapid, își extinde activitatea de la 1 noiembrie, în Brașov. Pentru prima lună ...
Furnizorul de soluții IT&C Cegeka preia DAS Solutions din Rep. Moldova
Furnizorul de soluții IT&C Cegeka preia DAS Solutions din Rep. Moldova
Cegeka, furnizor de top de soluții IT&C, a încheiat un parteneriat cu DAS Solutions în Chișinău, Moldova. Prin așa-numitul ...
Ce înseamnă starea de urgenţă şi ce se întâmplă în această situaţie
Ce înseamnă starea de urgenţă şi ce se întâmplă în această situaţie
STAREA DE URGENŢĂ a fost instituită pe 16 martie 2020 din cauza răspândirii virusului SARS-COV-2. Mai jos puteţi citi ...