Profitul Apple, în creştere cu 6,7% în primele nouă luni ale exerciţiului financiar 2022

În aceeaşi zi în care economia Statelor Unite ale Americii a intrat, tehnic, în recesiune, Apple a anunţat un profit cu 6,7% mai mare faţă de cel de anul trecut, iar CEO-ul companiei, Tim Cook, a estimat o bună încheiere a anului, relatează agenţia EFE.
AGERPRES - vin, 29 iul. 2022, 14:11
Profitul Apple, în creştere cu 6,7% în primele nouă luni ale exerciţiului financiar 2022

Gigantul tehnologic a anunţat vineri câştiguri nete în perioada octombrie 2021 – iunie 2022 de 79,082 miliarde dolari, cu 6,7% peste cele din perioada similară a exerciţiului financiar anterior, scrie Agerpres.

În primele nouă luni ale exerciţiului financiar 2022 (anul fiscal la Apple începe în octombrie), compania cu sediul în Cupertino (California, SUA) a avut încasări de 304,182 miliarde dolari, peste cele de 282,457 miliarde dolari din aceeaşi perioadă a exerciţiului financiar anterior.

La o întâlnire cu investitorii, pentru prezentarea rezultatelor, Cook a subliniat că, deşi vede o oarecare relaxare a cererii în locuri punctuale, în linii generale se aşteaptă ca în actualul trimestru (care se va încheia în septembrie) încasarea de venituri să se accelereze.

„Previziunile noastre sunt ca în trimestrul care se va încheia în septembrie încasările să accelereze comparativ cu rezultatul interanual din trimestrul care s-a încheiat în iunie”, a spus CEO-ul Apple.

Pe segmente de afaceri, telefoanele iPhone au reprezentat, cu 162,863 miliarde dolari, peste jumătate din totalul încasărilor companiei.

Deşi Apple nu a detaliat modelele de telefoane cărora le corespund încasările, este rezonabil să se creadă că o mare parte din acestea provin din vânzările de iPhone 13, care a fost lansat la finele lunii septembrie 2021, chiar înainte să înceapă perioada analizată, scrie EFE.

În plus, Cook a dat asigurări că nu există „nicio dovadă clară” că va fi un impact macroeconomic al recesiunii asupra vânzărilor de iPhone.

După iPhone, dar la distanţă destul de mare, s-au situat serviciile, unul dintre cele mai mari pariuri ale companiei în ultimii ani, segment în care a lansat o mulţime de platforme cu abonament în sectoare foarte diverse, precum divertisment de televiziune, jocuri video, presă, exerciţii fizice şi muzică.

În perioada octombrie 2021 – iunie 2022, Apple a încasat 58,941 miliarde dolari din aceste servicii, care au fost urmate de tehnologia pentru îmbrăcăminte şi locuinţe, un segment unde sunt contabilizate, printre altele, vânzările de ceasuri Apple Watch şi de căşti AirPods, cu 31,591 miliarde dolari.

La rândul lor, calculatoarele Mac (produsul original Apple) au înregistrat rezultate bune de vânzări şi au adus venituri de 28,669 miliarde dolari, peste cele 26,012 miliarde dolari din aceeaşi perioadă din 2021.

Un element negativ a fost reprezentat de tabletele iPad, ale căror vânzări au scăzut la nivel interanual de la 23,61 miliarde dolari la 22,118 miliarde dolari.

Compania a încasat mai mult de o treime din venituri de pe piaţa americană (incluzând SUA, America Latină şi Canada), regiunea cu cele mai mari afaceri pentru companie.

Pe locurile următoare s-a situat piaţa europeană, China şi la mare distanţă Japonia şi restul regiunii Asia-Pacific.

Rezultatele prezentate de Apple au animat investiţiile pe Wall Street iar acţiunile companiei au crescut cu 3,24 %, până la 162,72 dolari pe titlu, la operaţiunile ulterioare electronice închiderii.

Te-ar mai putea interesa și
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat vineri ministrul energiei ucrainean, Gherman Galuşcenko, în timp ce......
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată ...
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...