Profitul băncii spaniole Santander a scăzut anul trecut cu 60%

Profitul net al băncii spaniole Santander a scăzut cu 59% anul trecut, la 2,21 miliarde de euro, minimul a peste un deceniu, din cauza costurilor generate de sectorul imobiliar, însă instituţia de credit se aşteaptă la o îmbunătăţire a rezultatelor în acest an, potrivit Wall Street Journal.
Economica.net - joi, 31 ian. 2013, 13:45
Profitul băncii spaniole Santander a scăzut anul trecut cu 60%

Santander a constituit anul trecut provizioane de 18,8 miliarde de euro pentru a acoperi pierderi din împrumuturi, inclusiv 6 miliarde de euro pentru credite ipotecare.

Directorul general al băncii, Alfredo Sáenz, a declarat, într-o conferinţă cu analiştii, că Santander intenţionează să vândă cu discounturi masive o parte a activelor imobiliare în acest an şi s-a pregătit pentru pierderi de 1 miliard de euro din tranzacţii.

Banca, cea mai mare din zona euro după capitalizare, a raportat un profit net de 401 milioane de euro pentru trimestrul al patrulea, în urcare de la 47 de milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului anterior. La fel ca în ultimul trimestru din 2011, banca a folosit o mare parte a profiturilor pentru provizionarea pierderilor din portofoliul de credite legate de piaţa imobiliară.

Veniturile nete din dobânzi, principala sursă de venit a băncii, au scăzut de la 7,54 miliarde de euro în trimestrul al patrulea al anului 2011 la 7,15 miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Analiştii se aşteptau la profit net de 520 de milioane de euro şi venituri de 7,3 miliarde de euro.

Santander a anunţat că a restituit peste două treimi, 24 miliarde de euro, din fondurile împrumutate de la Banca Centrală Europeană prin intermediul Operaţiunii de Refinanţare pe Termen Lung. Banca păstrează încă 11 miliarde de euro, însă conducerea a indicat că ar putea restitui înainte de scadenţă o nouă parte din această finanţare, dacă se îmbunătăţesc în continuare condiţiile din piaţă.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu....
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...