Profitul Berkshire Hathaway a crescut cu 28% în trimestrul al treilea, la 5 miliarde de dolari

Profitul grupului Berkshire Hathaway, controlat de miliardarul american Warren Buffett, a crescut în trimestrul al treilea cu 28%, la 5 miliarde de dolari, datorită companiilor de transporturi feroviare şi producţie de energie deţinute de grup, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 04 nov. 2013, 09:40
Profitul Berkshire Hathaway a crescut cu 28% în trimestrul al treilea, la 5 miliarde de dolari

Operatorul feroviar Burlington Northern Santa Fe şi producătorul de energie MidAmerican Energy Holdings, care fac parte din grupul de companii controlat de Buffett, au contribuit cu un total de 1,46 miliarde de dolari (40%) la profitul Berkshire, potrivit datelor anunţate de compania americană.

Cele două companii au generat cel puţin 30% din profitul anual al grupului începând din anul 2010, când Buffett a preluat Burlington.

Buffett, care deţine MidAmerican Energy din 1999, şi-a refocusat la începutul deceniului trecut atenţia către afaceri în domenii atent reglementate, care necesită investiţii ridicate. Anterior, afacerile Berkshire erau dominate de operaţiunile de asigurări, care i-au asigurat lui Buffett fondurile necesare pentru a-şi diversifica portofoliul de companii şi pentru a putea profita de momente când preţurile unor acţiuni au fost subapreciate.

Cheltuielile de capital ale companiilor de transport feroviar şi energie controlate de Buffett vor creşte în acest an la 8,7 miliarde de dolari, faţă de 6,9 miliarde de dolari în 2012.

Profitul obţinut din subscrieri la operaţiunile de asigurări ale Berkshire au scăzut în trimestrul al treilea cu 57%, la 170 milioane de dolari, în principal din cauza costurilor ridicate dun Europa, unde grupul deţine compania de reasigurare General Re, dar şi ca urmare a cheltuielilor ridicate ale companiei americane de asigurări auto Geico.

Tranzacţiile cu derivate, care au influenţat semnificativ în ultimii ani profiturile lui Buffett, au avut o contribuţie pozitivă de 519 milioane de dolari la rezultatul Berkshire în trimestrul al treilea, faţă de o pierdere de 534 milioane de dolari în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Buffett a precizat că variaţia profit/pierdere în zona derivatelor nu are nicio semnificaţie, deoarece contractele vor ajunge la maturitate abia peste câţiva ani, nu necesită garanţii colaterale şi au generat lichiditate pentru Berkshire Hathaway.

Creşterea profitului în perioada iulie-septembrie a fost susţinută şi de aprecierea participaţiilor deţinute de Buffett, prin Berkshire, la banca Goldman Sachs, grupul industrial General Electric şi la producătorul de dulciuri Mars.

Acţiunile Berkshire s-au apreciat cu 29% în acest an, la 173.123 dolari. Cea mai mare investiţie efectuată de Buffett în acest an a fost preluarea producătorului de ketchup HJ Heinz, pentru 12,3 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Guvernul ungar intenţionează să extindă şi în 2023 plafonarea preţurilor la mai multe alimente de bază, a anunţat vineri site-ul Portfolio.hu, citând surse care au dorit să-şi păstreze......
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct de sprijin pentru economica românească. Nu comentăm decizii politice
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct ...
Compania energetică Petrom, deținută în proporție de 51% de grupul austriac OMV, a reacționat astăzi la decizia de ...
Bittnet Group preia un pachet de 70% din acțiunile companiei Dataware Consulting
Bittnet Group preia un pachet de 70% din acțiunile companiei Dataware Consulting
Grupul de companii Bittnet (BNET) anunță cea de-a treia tranzacție de M&A din 2022, prin semnarea contractului de cumpărare ...
”Filiera” prin care zahărul produs în România face profit în Austria și ce fel de zahăr consumă, de fapt, românii – Gândul
”Filiera” prin care zahărul produs în România face profit în Austria și ce fel de zahăr consumă, de fapt, românii ...
După 11 ani de așteptare și eforturi susținute, România nu a reușit încă să intre în Schengen, spațiul european ...