Profitul Berkshire Hathaway a crescut cu 28% în trimestrul al treilea, la 5 miliarde de dolari

Profitul grupului Berkshire Hathaway, controlat de miliardarul american Warren Buffett, a crescut în trimestrul al treilea cu 28%, la 5 miliarde de dolari, datorită companiilor de transporturi feroviare şi producţie de energie deţinute de grup, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 04 nov. 2013, 09:40
Profitul Berkshire Hathaway a crescut cu 28% în trimestrul al treilea, la 5 miliarde de dolari

Operatorul feroviar Burlington Northern Santa Fe şi producătorul de energie MidAmerican Energy Holdings, care fac parte din grupul de companii controlat de Buffett, au contribuit cu un total de 1,46 miliarde de dolari (40%) la profitul Berkshire, potrivit datelor anunţate de compania americană.

Cele două companii au generat cel puţin 30% din profitul anual al grupului începând din anul 2010, când Buffett a preluat Burlington.

Buffett, care deţine MidAmerican Energy din 1999, şi-a refocusat la începutul deceniului trecut atenţia către afaceri în domenii atent reglementate, care necesită investiţii ridicate. Anterior, afacerile Berkshire erau dominate de operaţiunile de asigurări, care i-au asigurat lui Buffett fondurile necesare pentru a-şi diversifica portofoliul de companii şi pentru a putea profita de momente când preţurile unor acţiuni au fost subapreciate.

Cheltuielile de capital ale companiilor de transport feroviar şi energie controlate de Buffett vor creşte în acest an la 8,7 miliarde de dolari, faţă de 6,9 miliarde de dolari în 2012.

Profitul obţinut din subscrieri la operaţiunile de asigurări ale Berkshire au scăzut în trimestrul al treilea cu 57%, la 170 milioane de dolari, în principal din cauza costurilor ridicate dun Europa, unde grupul deţine compania de reasigurare General Re, dar şi ca urmare a cheltuielilor ridicate ale companiei americane de asigurări auto Geico.

Tranzacţiile cu derivate, care au influenţat semnificativ în ultimii ani profiturile lui Buffett, au avut o contribuţie pozitivă de 519 milioane de dolari la rezultatul Berkshire în trimestrul al treilea, faţă de o pierdere de 534 milioane de dolari în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Buffett a precizat că variaţia profit/pierdere în zona derivatelor nu are nicio semnificaţie, deoarece contractele vor ajunge la maturitate abia peste câţiva ani, nu necesită garanţii colaterale şi au generat lichiditate pentru Berkshire Hathaway.

Creşterea profitului în perioada iulie-septembrie a fost susţinută şi de aprecierea participaţiilor deţinute de Buffett, prin Berkshire, la banca Goldman Sachs, grupul industrial General Electric şi la producătorul de dulciuri Mars.

Acţiunile Berkshire s-au apreciat cu 29% în acest an, la 173.123 dolari. Cea mai mare investiţie efectuată de Buffett în acest an a fost preluarea producătorului de ketchup HJ Heinz, pentru 12,3 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru cariera militară ar trebui să se facă mai multă publicitate pozitivă......
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare ...
Ministerul Finanţelor listează la Bursa de Valori Bucureşti titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde ...