Profitul Berkshire Hathaway a crescut cu 28% în trimestrul al treilea, la 5 miliarde de dolari

Profitul grupului Berkshire Hathaway, controlat de miliardarul american Warren Buffett, a crescut în trimestrul al treilea cu 28%, la 5 miliarde de dolari, datorită companiilor de transporturi feroviare şi producţie de energie deţinute de grup, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 04 nov. 2013, 09:40
Profitul Berkshire Hathaway a crescut cu 28% în trimestrul al treilea, la 5 miliarde de dolari

Operatorul feroviar Burlington Northern Santa Fe şi producătorul de energie MidAmerican Energy Holdings, care fac parte din grupul de companii controlat de Buffett, au contribuit cu un total de 1,46 miliarde de dolari (40%) la profitul Berkshire, potrivit datelor anunţate de compania americană.

Cele două companii au generat cel puţin 30% din profitul anual al grupului începând din anul 2010, când Buffett a preluat Burlington.

Buffett, care deţine MidAmerican Energy din 1999, şi-a refocusat la începutul deceniului trecut atenţia către afaceri în domenii atent reglementate, care necesită investiţii ridicate. Anterior, afacerile Berkshire erau dominate de operaţiunile de asigurări, care i-au asigurat lui Buffett fondurile necesare pentru a-şi diversifica portofoliul de companii şi pentru a putea profita de momente când preţurile unor acţiuni au fost subapreciate.

Cheltuielile de capital ale companiilor de transport feroviar şi energie controlate de Buffett vor creşte în acest an la 8,7 miliarde de dolari, faţă de 6,9 miliarde de dolari în 2012.

Profitul obţinut din subscrieri la operaţiunile de asigurări ale Berkshire au scăzut în trimestrul al treilea cu 57%, la 170 milioane de dolari, în principal din cauza costurilor ridicate dun Europa, unde grupul deţine compania de reasigurare General Re, dar şi ca urmare a cheltuielilor ridicate ale companiei americane de asigurări auto Geico.

Tranzacţiile cu derivate, care au influenţat semnificativ în ultimii ani profiturile lui Buffett, au avut o contribuţie pozitivă de 519 milioane de dolari la rezultatul Berkshire în trimestrul al treilea, faţă de o pierdere de 534 milioane de dolari în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Buffett a precizat că variaţia profit/pierdere în zona derivatelor nu are nicio semnificaţie, deoarece contractele vor ajunge la maturitate abia peste câţiva ani, nu necesită garanţii colaterale şi au generat lichiditate pentru Berkshire Hathaway.

Creşterea profitului în perioada iulie-septembrie a fost susţinută şi de aprecierea participaţiilor deţinute de Buffett, prin Berkshire, la banca Goldman Sachs, grupul industrial General Electric şi la producătorul de dulciuri Mars.

Acţiunile Berkshire s-au apreciat cu 29% în acest an, la 173.123 dolari. Cea mai mare investiţie efectuată de Buffett în acest an a fost preluarea producătorului de ketchup HJ Heinz, pentru 12,3 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Interdicţii de circulaţie şi program redus pentru magazine în localităţile cu rata de infectare mare – Toate regulile propuse de CNCSU prin Hotărârea 73. Excepţii pentru vaccinaţi
Interdicţii de circulaţie şi program redus pentru magazine în localităţile cu rata de infectare mare – Toate ...
Comitetul Național pentru Situații de Urgență  a adoptat Hotărârea numărul 73 prin care se propune stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19....
Rabla Plus 2021: Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi şi 6 motociclete electrice
Rabla Plus 2021: Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi şi 6 motociclete electrice
Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi, dintre care 981 pur electrice şi 681 electrice hibride, şi 6 ...
Inspecţii inopinate la 12 din cele mai mari edituri din România. Consiliul Concurenței suspectează că acestea au colaborat pentru eliminarea din piață a unui alt jucător
Inspecţii inopinate la 12 din cele mai mari edituri din România. Consiliul Concurenței suspectează că acestea au colaborat ...
12 dintre cele mai mari edituri din piață și Asociația Editurilor din România sunt investigate de către Consiliul Concurenței. ...
Zborul cu balonul în Turcia și curse charter spre Egipt, noutățile Hello Holidays pentru sezonul toamnă-iarnă
Zborul cu balonul în Turcia și curse charter spre Egipt, noutățile Hello Holidays pentru sezonul toamnă-iarnă
Agenția de turism Hello Holidays mizează pentru sezonul de toamnă-iarnă pe destinații precum Turcia și Egipt.